Kurs- och tävlingsnytt

Från motiv till färdig och inramad bild "FTFB"

Den här utbildningen beräknas pågår vartannan vecka till den 22 april

Det innebär att vi enar oss om ett eller flera motiv, så följer vi arbetsflödet till en färdig och inramad bild "FTFB" jag förkortar det så.

Från början till en färdig bild, är ett grupparbete där vi jobbar i en eller flera grupper. Där vi enas om ett motiv, för att sedan ta en eller fler bilder. Men det är inte bara att ta en bild hur som helst, utan det ska vara något som är kompromisslöst. Första kvällen ägnar vi att få de bilderna som vi vill ha, för att nästa temadag redigera bilderna precis så som vi vill att det ska göras. Alla ska vara delaktiga om hur det ska varaMan jobbar i ett team, där de som har mer erfarenhet visar hur de går till väga.

Men i slutändan ska bilden vara i glas och ram

Steg 1.)

Planerar vilket motiv som vi ska fotografera. Det är viktigt att fotografer något som vi har utrusning för.

Steg 2.)

Man börjar med att ta en bild, som vi planerat

Steg 3.)

sedan flyttar vi bilden från kameran till datorn på ett sätt som alla kan göra, och visa varför det är så viktigt.

Steg 4.)

Nästa steg blir att redigera bilden, så vi uppnår det resultatet som vi eftersträvar.

Steg 5.)

innebär att vi bestämmer oss i viken storlek vi ska ha bilden i efter det skriver vi ut bilden,

Steg 6.)

bestämmer vi vilken passepartout och ram som är bäst.

Gruppindelning

Tema porträtt Tema Collage Tema Natur Tema Makro Tema "inget fastställt"
*Klas, gruppledare *Hasse, gruppledare *Joachim, gruppledare *Sven, gruppledare *Ralf, gruppledare
Kim Anette Alf Kerstin Martinsson Fredrik
Lilliz Dzintra Brigitte Leif Roger
  Göran Manfred Karl Martti
  Solveig    Kerstin Magneson

FTFB första tillfället    -   2013-02-11

Intensivt arbete i alla grupperna med gruppledare som lägger ner stort engagemang.

Porträtt-gruppen fotade modellhuvudet och försökte skapa dramatik med bakgrunden.

Makro-gruppen jobbade direkt mot Lightroom och testade även att stacka bilder för att bredda skärpedjupet

Natur-gruppen diskuterade kring bildbehandlingsteknik

Collage-gruppen planerade och diskuterade

Öppna-gruppen bestämde sig för ett motivval

Nästa steg är att varje grupp väljer ut en bild och fortsätter arbetet som är datorhanteringen och bildbehandling.

Klubbmästerskapet 2013

Under förberedelse

Lilla Edets Fotoklubb

3-klubbstävlingen 2013

Under förberedelse

BILDRESERV FÖR UTSTÄLLNINGAR

Hej alla glada fotosugna medlemmar. Visst skulle det väl vara roligt om just din bild

blev uttagen till utställning, därför vill vi gärna ha en bildreserv och en bilddatabasför detta ändamål.

• Pappersbilder skall vara i A3-format och lämnas på fotoklubben som står för ram, själva bilden med passepartout står den enskilde för. Ju fler bilder du lämnar in desto större chans att den kommer med på någon utställning.
  • Ett annat alternativ är att du mailar din digitalbild till Karl Schörghofer så läggs den in i en databas avsedd för utställningar. Om den sedan blir uttagen så kontaktas du för samtycke och utskrift .
Foto Klas Larsson Foto Klas Larsson

Från vänster Nathalie Sjöblom, Louise Sköldén, Leoni Martinsson, Emma Höglind, Alice Holmer Lazar, Olivia Abrahamsson och Moa Fröjd.

Kurs för ungdomar i kamerateknik

Fotoklubben har sartat en kurs för ungdomar i kamerateknik och bildbehandling. Syftet är att öka intresset för fotografi och framförallt att lära ut hur en kamera fungerar. Inte enbart förlita sig på auto-funktionen, utan ta kontroll över sin fotografering. Kursens uppläggning är bl a att deltagarna själva får önska vad de vill förbättra och utveckla.

Kursledare är Klas Larsson och Roger Sjöblom