Fotoresa till Hållö fyr

Solveigs Nyström, Lilliz Nyström,  Alf Wulff, Lena Wulff, Roger Sjöblom, Birgit Larsson, Klas Larsson o. Karl Schörghofer Solveigs Nyström, Lilliz Nyström, Alf Wulff, Lena Wulff, Roger Sjöblom, Birgit Larsson, Klas Larsson o. Karl Schörghofer

På pingstafton besökte några fotoentusiaster naturreservatet på Hållö. En intressant och fängslande fotovandring på den rödaktiga bohusgraniten med dess grytor, skrevor och sprickbildningar.

Vandringen var i Västkuststiftelsens regi med Bertil Abrahamsson och geologen Tomas Eliasson. De berättade om öns kulturhistoria, geologi och dess rika fågelliv, där häckar bl a havstrut, gråtrut, silltrut, skrattmås, fiskmås, silvertärna och rödbena.

Klippön ligger strax utanför Smögen och domineras av den ståtliga fyren, som tändes 1 november 1842 och är den äldsta kvarvarande fyren i Bohuslän. Den avbemannades 1969. Numera har föreningen Hållö Vänner hand om skötsel och underhåll av fyren samt några fyrmästarstugor, ett vandrarhem och ett kapell.

På Hållö finns flera badklippor, mest känd är Marmorbassängen som ligger på öns västra sida.

- Det fanns motiv överallt, havet, klipphällar, blomsamlingar i skrevor och sprickor. Intressant var också att höra om fyrvaktarnas villkor och livsöden, säger Alf Wulff.

Fotovandringen på den karga ön uppskattades och flera hundra bilder togs. Alf med sitt vana analoga kameraöga knäppte 68 bilder.

Nästa fotoresa blir till Ramsvikslandet lördagen den 17 september.

Roger

Länkar till bilder som tagits under utflykten till Hållö fyr:

Klas Larsson

S.O. Lilliz Nyström

Karl Schörghofer

Roger Sjöblom

Alf Wulff

Här får vi en lektion om bohusgraniten av geolog Tomas Eliasson.                              Foto Roger Sjöblom