måndag 24 november 2014

Vi fick av Joachim en utmärkt introduktion av fototekniken HDR (High Dynamic Range). Enkelt uttryckt så går det ut på att fotografera med utökat färgområde och Joachim visade med några enkla exempel vad som menas. I grunden handlade det om att ta några bilder av samma motiv, där de enskilda bilderna skiljer sig åt enbart genom olika exponeringstider, med hjälp av ett HDR-program lägger man sedan ihop dessa bilder till en enda bild, som visar ett tydligt större färgområde i de ljusa och mörka delarna av bilden.

Joachim beskrev på ett pedagogiskt och lättfattligt sätt hur man skulle gå tillväga och nämnde även andra liknande tekniker för att öka på färgområdet i en bild.

Martti visade bilder från Gran Canaria, först trodde jag att det var bikupor men sedan såg jag att det var hotellbyggnader i långa rader längs dalens botten. Där fanns även en ”blommig” gata, snyggt. Icke figurerna att förglömma som gjutits in i betongväggarna. Vårt novemberväder hade de inte heller vad vi kunde se.

Hasse beskrev och visade bilder tagna inuti en hemmagjord FOTOBOX, alldeles nytagna bilder på silverbestick och glas som smakprov. Efter detta fick vi andra prova på med egna kameror i boxen.

Som grädde på moset hade Jürgen med sig ett litet bildspel som förmedlade hur storslagen naturen kan vara både i det stora och det lilla. Läckra bilder. ”Vill man ha en bra bild får man vara beredd att vänta” sades det bl.a. Undertecknad väntar och väntar, väntar faktiskt ännu på Bilden med stort B. Kaffet däremot behövde vi inte vänta på, svart, hett, gott som vanligt,

tycker i alla fall…….Lilliz

Martti Henttunen

Hasse Lager "den hemmagjorda fotoboxen"