collage_object

måndag 23 februari 2015

Hyperfokalavstånd och kaffe!

Denna kväll fokuserade vi på autofokus. Var det svårt, nej jag tror inte det, vi tittade på de begränsningar autofokusfunktionen har i våra kameror.

Kameran mäter tillräckligt snabbt men sen skall ju linser flyttas i objektivet och det går inte på ”noll-tid”.  Det tar minst en hundradelssekund, ibland upp till en tiondels sekund. Vad händer då, jo en framrusande hund eller bil har flyttat sig mellan några decimeter upp till en och en halv meter och då är motivet ur fokus! Visst nya kameror är mycket bättre än äldre men varken flera mätpunkter eller s.k. kontinuerligt fokus hjälper, det tar tid att flytta en lins eller linspaket. Hur gör man då, jo man ställer in skärpan manuellt i det läge där man tänker fånga motivet!

Det var inte nog med detta det blev ännu mera teknik och optik och vad var då hyperfokalavstånd?  Jo det är avståndet man skall fokusera på vid ex. vis landskapsfotografering för att få max skärpedjup. Om man tänker att ”oändligheten” precis skall vara vad kameran kan avbilda skarpt och sedan räknar ut var man då skall fokusera så hamnar den fokus punkten mycket närmare fotografen än vad man tror. En tum regel är en tredjedel av totala avståndet från fotografen. En illustration och en mera exakt tabell finns här inunder. Slutsats man skall inte fokusera på oändligheten vi landskapsbilder.

Sen var det nog med teknik, det blev tack och lov bilder istället. Vår Ps ekvilibrist Hasse visade amaryllis mot olika bakgrunder och sedan ”stackade” Joakim orkidéer. Ulrika visade fräcka speglingar.

Kvällens klo då, jo den goa stämningen.

/vid pennan Leif
Hasse Lager
Joachim Werder
Ulrika Eriksson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-