collage_object

Måndag 28 september 2015

Återigen en härlig solig dag som avslutades i klubblokalen med bl.a. bilder på ”supermånen” tagna av nattsuddaren Joachim. Snyggt. Men vi började med att lyssna på Leif när han visade hur dagens digitalkameror fungerar rent tekniskt, med hjälp av egenhändigt ritade principskisser. Efter detta fick vi en lektion om de olika bildformaten. Det som innehåller mest information men också är störst datamässigt är ju RAW, som heter olika beroende på vem det kommer ifrån. DNG (Adobe), NEF (Nikon), ORF (Olympus) o.s.v. Det märkliga är att alla RAW-formaten på ett eller annat sätt baseras på TIFF-formatet som även det är stort datamässigt. Nu får vi ju inte glömma bort JPEG som de flesta kameror levererar. Man kan säga så här: Ljus in i objektivet träffar sensorn, behandlas olika beroende på vad kameran är inställd på. Är den inställd på att leverera RAW-bilder, får du betydligt mer information att ”leka” med i ditt fotoprogram, är den inställd på JPEG får du mindre info och kan inte bearbeta den lika mycket.  Dessutom ”tappar” en JPEG-bild info varje gång den sparas. Den komprimeras. Ungefär som bankkontot varje gång man tittar på det. Det blir ju alltid mindre och mindre. Därför är det bättre att spara i TIFF (bilderna alltså, önskar att det fanns motsvarande för bankkontot). TIFF kan man spara hur många gånger som helst utan att det blir mindre.!!!

Som tur var hann vi med kaffe och kaka i informationsstormen, ty efter Leif kom Hasse och öste ur sin kunskaps källa. Skärpedjup, bländare, histogram. Varför det går två 2,8 på ett 50 mm objektiv eller 4 st bl. 4 på detsamma. Varför markeringar ända ut i ändarna på histogrammet inte var något att ha. Varför just de tiderna och bländarna gav samma resultat.

Precis som i skolan tog även denna lektion slut och vi tittade på bilder på bl.a. byggnader och byggnadsdetaljer, bilder från Ramsvikslandet, Fotö, Hönö, Mölle, Norge, Ytterby förutom några älgar, rådjur, fåglar och blommor som jag inte vet var de kom ifrån. Någon sade i alla fall efteråt att han tyckte att kvalitén på bilderna hade höjts betydligt på senare tid. Diplomatiskt alltså, senare tid kan ju vara hur lång tid som helst, eller hur kort som helst, instämmer gör i alla fall

                                                            Lilliz

Hasse Lager
Kerstin Martinsson
Martti Henttunen
Ulrika Eriksson
Joachim Werder

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-