2017
Återigen en bejublad kväll med Patrik Larsson fotograf.
Ämnet för kvällen var "det subtila landskapet" och vad var nu det?
Patrik själv menade att det är det knappt märkbara, de små detaljerna i vår omgivning, stramt subtilt och nordiskt.
I mångt och mycket handlade det om att se vår omgivning, motiven finns ofta på väg till det tänkta fotomålet. Det handlade om mjuka varsamt hanterade motiv, horisontlinjer som var mjuka och så det underbara dimma! Han påpekade också att det finns så mycket att lära av landskapsmålare just när det gäller detta.
Medveten komposition pratade han mycket om och då var det snarast det man oftast kallar harmoni det handlade om. Geometriskt komposition, gyllene snittet osv fanns förståss redan som grund i det mesta. Träningsredskap är alltid bra och mobilkameran är ett utmärkt sånt och ledde ofta till att han mha av denna kunde se om det fanns grund för en komposition för att sen återvända med den större kameran för att få allt på plats.
Det var första halv lek, sedan följde en strålande genom gång av bildbehandling i det här fallet Lightroom Classic CC men ändå generell kunskap. Mycket bra info bla att en rätt exponerad bild alltid är det bästa som start, visst bildbehandlingen kan rätta till men på bekostnad av skärpa!
Mycket intressant och precis som vi lärt oss tidigare histogrammet är mätverktyget på bilden !
Vi fick inspiration i första delen och jag tror de flesta av oss fick nyttig information i denna sista delen och inte blev det sämre av att Patrik är en utmärkt pedagog och förutom att han är en fantastisk fotograf.
Med bläckpennan / Leif
Vi hade glädjen att se bilder som både berättar och var av hög klass. I kväll fick vi vara med om både sommar på Backafalls malvor dvs Hven ( ja så stavades det tydligen) och sladdande bilar. Jag tror det var i Sjuntorp trakten båda på både dagen och nattetid.
Vackra höstbilder var det sen från Trollhättetrakten, Rysjön och förståss älven, och sedan byggnader och byggnads detaljer. Berättelser från både förr och nu, båda glada bilder och bilder från en historia som aldrig får glömmas.
Själv tycker jag mig se höstens tema "att utveckla dig som fotograf och hitta din egenart" i mycket av det vi nu får se och kanske just detta har bidragit till som jag upplever det en extra hög klass på de bilder vi får se och ta del av.
Vi bestämde sedan att sista kvällen för året blir 4 december och att vi sen återstartar 2018 den 15 januari.
Under nästa år kommer vi sen att återigen ställa ut och formen blir att 2-3 fotografer per gång får presentera sig med 3-5 bilder dvs vi vill hamna runt 10-talet bilder totalt och vi söker nu lämpliga ställen där vi kan få finnas en månad ungefär. Utskrifter och passepartouter hanterar vi som vanligt i klubbens regi.
Vi var många och hade som vanligt en trevlig kväll.
Med bläckpennan / Leif
Vilken kväll, fullsatt i lokalen och en fantastiskt inspirerande föreläsning.
Vi hade Per-Olov Alfredsson en äkta göteborgare på besök som gemytligt och engagerande berättade om sitt gatufoto. Han gav oss verkligen ett utökat sätt att se och skapa bilder. P-O som märkligt nog inte varit fotograf så länge har dock ett gedigen utbildning i estetiska ämnen och det syntes verkligen, även att en av hans förebilder var Henri Cartier-Bresson.
Att fånga ögonblicket eller att vänta in ögonblicket, det är gatufotografins signum. Är man dessutom orädd och lite fräck så blir resultatet lysande. Vi lärde oss att en "äkta" gatufotograf aldrig frågar om lov.
Vi lärde oss också att bakgrund i en bild inte alls behöver vara negativ tvärtom, utan att den kan skapa miljön i bilden. Han visade sedan hur man skapar spänning i en bild för att få den där "känslan" man så hett önskar.
Att färg kan ibland vara så störande, ja just det, och svartvitt framhäver ofta motivet mycket bättre.
Sammantaget en väldigt inspirerande kväll och otroliga bilder som vi dessutom som bonus även fick se som påsikts-bilder.
Själv ville han kalla sig bildskapare snarare än fotograf och med mottot att en bild skall innehålla en berättelse, och vi kan bara instämma så var det.
Med bläcket flödande / Leif
I Kerstins trädgård blommar det: kolla in hennes bilder! Klas ser inte helt frisk ut på några av sina , tycker jag...Lasses färgpalett runt fågeln, vad den nu heter, är alldeles utsökt och Martti har lyckats fånga magin i vår älv. Thomas kunde visa hur man i Trollhättan tar Halloween på riktigt skämtsamt allvar./ Ulrika
Nästa gång har vi möjlighet att lära oss om gratisprogrammet Nik Collection, och om hur man med hjälp av detta kan få till snygga, t. ex. svartvita, bilder. Ska bli intressant. Tack Joachim som ska prata om detta.
Nik Collection är inte ett egentligt bildbehandlingsprogram, utan en s.k. plugin till programmen Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom och Aperture. Något av dessa program behövs för att kunna dra nytta av programvaran.
Ses på måndag/ Ulrika
Skönhet i allt, från tuffa "hotrods" (Thomas) och Lamborghini (Klas) till Makaon fjäril (Lilliz) och höstlöv (jag själv). Sen inte "Paraplyerna i Cherbourg" utan på Liseberg (Lasse) riktigt häftigt!
Men också härlig dokumentation av takbyggen (Alf, Lilliz) och polrenovering (Klas).
Jag tycker sådana inslag är guld värda, bruksfoto av allra bästa märke med dels fin fototeknik men även delande av kunskap och erfarenheter med bildens hjälp.
Det här är inte bara "plåtslageri = bara knäppta bilder" utan mycket kunnigt dokumenterande fotografi.
Vårt första föredrag "gatufotografi" är nu klart till den 13 november och en inbjudan kommer i mailen till oss alla och som vi sa på mötet ta chansen att ta med någon intresserad kompis som kan få en inblick i vilka vi är, vi får säkert plats
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med grönt bläck i pennan / Leif
Ja det blir föredrag och besök av inspirerande kollegor i höst !!
Måndagen den 13 november kommer P-O Alfredsson från Göteborg och visar sina gatufoto och senare kommer Patrik Larsson tillbaka och inspirerar oss. Så kul, och Ulrika och Ralf har gjort jätte insatser att få det att fungera. I bägge fallen kommer mera info och inbjudan, men boka in 13 november redan nu och inbjudan gäller förståss medlemmar med respektive men även en och annan intresserad har vi säkert plats för.
Sedan var det en kväll fullmatad med spännande och otroligt fina bilder. Jag tror bildtemana inspirerade och vi fick se en härlig bredd av bilder.
En kalkstensformation som i alla fall jag inte skulle gå under och lite bilder på Hjärtums kyrkas avtäckta golv från minst 1500 talet. Sen var det allt från rallycross och cross från Trollhättan och glittrande amerikanare till en begagnad slåttermaskin.
Naturligtvis även naturbilder där vackra höst- och dim- bilder från Ryrsjön stod i en klass för sig och sedan som avslutning en kollektion gatufoto i svart vitt från Ulrikas London besök som framkallade kvällens uppskattande kommentarer.
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med i kväll rött bläck i pennan / Leif
Arbetskväll på klubben. Men först otroligt fina bilder med skärpan där den skulle vara skärpdjupen likaså och bakgrunden vackert bortonad och så snyggt komponerade bilder. Nu har vi nivå på våra bilder verkligen.
Vi fick se Alfs blommor och fjärilar, Lars fåglar bland annat en bergfink som döptes om till gråsparv under kvällen men vad gör det bilderna var jättefina. Rally aktion bilder av Göran och verkligen annorlunda vyer över Lilla Edet fångat av Roger på Uxås berget snyggt.
Som avslutning fick vi sen se Thomas nattvanor som resulterat i spännande bilder på Uddevallabron, man kanske inte skall sova genom nätterna, i alla fall mycket snyggt och professionellt hanterat.
Före det hade vi ett diskussionsunderlag om fullformat kameror kontra APS formatet, där vi försökte se vad som verkligen var att hänföra till formatet inte bara att fullformatarna oftast är respektive märkes "top of the line".
För framtiden så har vi nu klart vår första föredragshållare under november angående gatufoto och tanken är ju att vi skall få lite nya influenser och inspiration, mera detaljer kommer.
Och inte minst vår kalender följer plan efter ett oroligt jobb och engagemang av Karl och Roger med flera och går snart i tryck.
Kaffet var gott även från nya kokaren som Martti fixat så det kunde inte var bättre.
Med bläck i pennan / Leif

Sen var det slitet med kalendern, Karl med flera lovar oss en kalender i år också ! ! Ja vad skall vi säga, vi är så tacksamma för det slit alla engagerade lägger ner i den. Resultatet är det överskott som vi i höst planerar att åtminstone delvis lägga på att bjuda in förhoppningsvis flera föredragshållare, vi jobbar på olika förslag.
Och så pratades det kameror mm allt i den vanliga goa andan till kaffe, bryggt i nya kokaren, och kaka.
Vi jobbade vidare med tankar kring höstprogrammet "att utvecklas som fotograf och hitta sin specialitet". Som ett inlägg i detta visade jag hur jag "rafsat" i mina bibliotek och försökt se vad jag tycker jag vill göra som fotograf, och kanske fick någon mera en kick i att känna efter vem man är eller vill vara som bildskapare.
Sen blev det bildvisning där vår botanist Kerstin visade rara förgängliga blomster, nu vackert "förevigade".
Ljusets mästare Ralf visade som vanligt vackert presenterade bilder, varav en med blommor inne i ett växthus där sedan plexiglaset blev ett landskap bakom, mästerligt ! Han egen kommentar var att det gäller ju att se motiven, visst så är det, men det är inte dumt när man sedan kan fånga det också.
Lilliz vår "himmelska" fotograf lät oss beskåda vintergator både här och där och Roger visade uråldriga märken efter inlands isen vi Gunnarsvattnet.
Ulrika visade sedan moderna spår dvs stadsbilder längs 45án ner mot Gbg i svart vitt, med ibland grovt korn och en skön bildsyn.
Så nog vet jag vem som är bra på vad !
Med "bläck"pennan / Leif
Nästa alla härliga kamrater på plats och massor av bilder från den gångna sommaren.
Motiven var allt från fjärilar till kor, resor från Gysinge till Alsace. Aktiviteter som höskörd, rullande rallybilar och Swimrun. Vackra fåglar, hjortar och stadsbilder.
Många bilder mycket smakfullt inramat och presenterade och dessutom var det flera som visade i svartvitt och det var anmärkningsvärt uttrycksfullt.
I mina ögon var Ulrikas svartvita stadsbilder kvällens aha upplevelse.
Vi pratade också om hösten program och var överens om att följa förslaget :
"Att utvecklas som fotograf med under-rubriken att utveckla våra respektive specialiteter".
Bildtema kommer att bara vara "nytaget" som då rent naturligt blir lite säsongs kopplat, om nu inte huvudprogrammet ger uppslag till något speciellt.
Så varför inte börja med en gång, dvs till nästa måndag så plockar vi fram något eller några foto gammalt eller nytt som vi lite tycker speglar våra ambitioner som fotograf.
Vid pennan / Leif
Sista kvällen med gänget var vi en liten pratsam skara. Hasse gav Kerstin rätt–hans bild visade på hägg och inte olvon, så det så. Kerstin bidrog med två poetiska bildspel som bl. a. visade rara blommor som växer längs Stallbackavägen; Klas hade bilder från vackra Vallebygden och Varnhems kloster och Thomas från Trollhättetrakten (som han visar en klar förkärlek för) och han berättade också lite om Villa Björkås på Vargön; undertecknad visade några bilder från Stigbergsliden en kall men solig vårdag i Göteborg och blev glad då formatet 5:4 kommenterades i positiva ordalag av Hasse.
Lite tråkigt var det ju med kaffebryggaren som inte ville samarbeta alls! Det mesta hamnade på diskbänken. Den vita bryggaren var det–den får vi ta i tag med i höst!
Glad sommar
önskar
Ulrika
Annandag påsk och 1 maj inföll ju i år på måndagar, just de måndagar som var vikta för bildvisning. Så nu, äntligen, var det dags. Kvällen kan sammanfattas med fem ord: bilder, bilder och mera bilder. Möjligtvis kan man lägga till; ännu mera bilder. Och vilka bilder!!! Flygande fåglar, sittande fåglar, simmande fåglar, rådjur, dovhjortar, blommor en masse, stubbar, mossa, lavar, slussbilder, veteranbilar, Casablanca-bilder m.m. m.m.. Hatten av för mångfalden!!! Kaffe fick vi också, så det så!
Nästa måndag är sista för säsongen, om vi inte kommer överens om något annat då förstås, tycker i alla fall…….Lilliz
Det stora slaget mellan bildbehandlarna !
I ena ringhörnan Adobe med Hasse och Joakim som sekundanter, i andra hörnan Picasa med Ralf.
Grenen var vinjettering, dvs hantera kanterna på bilden för att framhäva vad man nu vill; och vem vann då ?
Ja det var förståss lite av David och Goliat.
Goliat, dvs Adobe, kan verkligen göra det mesta och jag noterade minst fem olika sätt med helt suveräna möjligheter och de goa sekundanterna är verkligen otroliga på att visa oss dessa möjligheter.
David då, ja en minst lika bra sekundant, Ralf, visade på hur otroligt enkelt det är att arbeta i Picasa; så på enkelhet är vinnaren solklar, medan när det gäller möjligheterna så går segern förståss till Adobe.
Måste tyvärr också göra kommentaren att Picasa inte längre underhålls av Google men fortarande finns att ladda ner på nätet.
Matchen var härlig och i god stämning skulle jag vilja utropa båda till vinnare även om vi kanske skall göra lite skillnad på grenarna men mest, det beror så mycket på deras sekundanter.
Tack det var så trevligt.
För övrigt fullt i lokalen och gott kaffe förståss.
Det är nu inte mycket kvar av vårterminen och och officiellt slutar vi med en sista gång den 15 maj.
Om intresse finns ser vi om någon kan ta på sig och kan hålla öppet ytterligare någon eller några gånger.
Återstart blir sedan 18 september.
Vid pennan Leif
Tittade till slut på bilder förstås! Bilder från trandansen vid Hornborgasjön,
bilder från marsklandet vid Mollön på Orust och bilder på en liten strömstare. Jag vågar nog säga att alla var nöjda när vi gick hem, tycker i alla fall………..Lilliz
En instruktion kommer i mailen !
Man gör det i PS eller Element om man nu inte har en Pentax, som jag ! Då har man det i kameran, fast nåja inte "top of the line" funktion men ändå !
Sen skrevs det ut bilder till vår fasta utställning och det fixades datorer. Och apropå det så gör Hasse ett storjobb och restaurerar dator efter dator till absolut toppskick, nu vår huvuddator och sedan utskriftsdatorn, helt underbart.
vid (bläck)pennan /Leif
Så var det årsmöte och vi var ganska nöjda med hur vår klubb fungerar och hoppas på att vi fortsätter på den vägen. Förutsättningarna känns ganska goda då samma styrka fortsätter ett tag till.
Info finns under styrelsen informerar och protokoll och övrigt underlag finns tillgänglig på klubben från och med 3 april
noterat av / Leif
I kväll skulle det varit arbetskväll och det var det ju också, fast det var en annans arbete vi fick titta på. Stora arbeten kan man säga, vad sägs om en bild som mäter 4 x 1 meter och väger upp emot 300 kg inkl. glas, ram,
aluminiumbaksida m.m. Den hänger man inte upp med två krokar och en bit ståltråd inte. Märkligt att det går att göra så stora bilder i en sådan liten kamera! Och inte vilka bilder som helst. Här fanns bilder som både Zorn och John Bauer säkert önskat att de hade målat. I stället var det en ”konstfotograf”, Ann Eringstam som ”målat” med kameran och påsatt 50-mm optik. Hon arbetar mest i projektform och gör ett projekt om året. Det framgick tydligt att Ann Eringstam gillar symmetri och enkla kompositioner, vilket några damer ur publiken livligt uttryckte sympati för.
Klart var att några, om än inte alla, fick sig en tankeställare av dessa suveräna bilder, både vad gäller optik och motiv. OBS! Höll på att glömma kaffet med, kvällen till ära, 3 olika tilltugg, gott!
Tycker i alla fall …..Lilliz
Snyggt jobbat av Martti också, bilden på odjuret med de stora tänderna var ju oslagbar, den lilla Strömstaren, som för en gångs skull, satt stilla likaså. Själv lyckades jag sätta fel årtal på tre bilder från Göteborgs hamn, där stormen ADA härjade i september 1969 och inget annat. Bilden på odjuret i Grinnerödsvattnet är jag i alla fall nöjd med. Strax innan de bilderna färdigvisats dök Piotr upp, han hade bilder med sig kan man säga, många dessutom. Här fick vi se och lära oss om porträtt och blixtljusens placering, landskapsbilder, makrobilder, eventbilder m.m. Makrobilderna fastnade i alla fall jag för! Över huvud taget var det hög klass på bilderna, mera sådant, tack! Tack även för kaffe och kaka, gott!
Tycker i alla fall……………Lilliz
Arbetsmåndag, full fart från första stund aktivitet och go stämning i alla hörn av våra lokaler och många på plats.
Och tänk vad PsE egentligen kan, och vad jag kan nu efter en "privat" lektion helt suveränt.
Vid stora datorn jobbade Ulrika med program kring kalendern med Karls assistans. Kring Ralf tittades det på bilder och diskuterades och i köket var det datastuga, Roger och Alf jobbade ihop.
I utskriftsrummet var det alltså Ps Element utbildning under Hasses ledning, vi gjorde ramar och passepartouter och som en klo på det hela vinjettering dvs. vacker skuggning runt bilden.
Vår nye medlem Piotr fixade igång vårt G4 modem bara så där, helst suveränt.
Kaffet då, jag vet inte glömde bara, jag var fullt upptagen med att lära mig, men det var säkert gott som alltid.
Sammanfattat det här arbetssättet, trivs vi med och det är uppenbart så uppskattat.
mha min bläckpenna / Leif
Bildkväll, bilder skapade av glädje och visande glädje och så bilder på sniskan!
Det sista syftade förståss på veckans, eller årets, händelse–den kantade båten i ingången till slussen. Jag tror vi är överens om att det verkligen är skillnad på "tidningsbilder" och fotografbilder, så en honnör till er som skildrat med klass!
Sen fick vi se de första vårblommorna, fåglar, fina ekorrar och katter fulla med glädje och som avlutning världens finaste skog dvs Hjärtum, och inte bara det verkligt vackra och uttrycksfulla bilder skapade och presenterade av Ralf. I övrigt tack Alf, Hasse, Kerstin, Roger och Thomas för sevärda bidrag och inte minst den visade glädjen i att med kamera dokumentera och kunna dela med sig av guldkornen i vardagen.
I ett avslutande magnifikt bildspel av Joakim fick vi se "broarna i Västerlanda County" med omnejd, utsökt. Ingenjörskonst från kanske över 2000 helt otroligt och skildrat med dagen ingenjörskonst.
Vi håller också på att arbeta fram ett sätt att konstruktivt och med respekt för varandra kommentera och utrycka oss om bilder. Vi kommenterar bilder, bryr oss inte om teknik. Försöker se vad bilden utrycker och vad som var fotografens avsikt och utgår från vår eget tyckande och försöker sedan att i första hand se det positiva i bilden. Vi kan säkert utveckla detta men nu kändes det bra.
Nästa måndag är det arbetsmåndag, våra omtyckta spontana lära och lära ut tillfälle.
Nu lägger vi till, med respekt för de som bidrar med så mycket kunskap och som förståss gärna vill vara lite förberedda, att vi lite löst pekar ut några ämnen som vi gärna vill hantera.
Denna gången blir det fokus på blixthantering, upplättning mm, skapa ljudfiler, skapa ramar i PsE och så förståss datastuga. Joakim, Hasse och Ralf drar och jag själv stöttar i "datastugan".
Vi hade också glädjen att se en ny medlem på plats, så välkommen Piotr och det skall bli spännande att se vem du är som fotograf
Kvällen var välbesökt och kaffet var som vanligt gott!
vid pennan / Leif

Arbetskväll och återigen en fin kväll. Du kommer lite försynt med lite frågor och när kvällen är slut kan du och vet du och är full av inspiration.
Kommer ni ihåg barnprogrammet "vill ni veta mer så fråga ugglan", i vår klubb finns det många ugglor! Jag hade själv med mig kameran och lärde mig funktionerna att mäta vitbalans och ser man på det hade min kamera också ! Den blir bättre för varje gång eller är det jag som blir det?
Annars hjälptes vi åt med dataproblem, gjorde utskrifter för nästa års kalender, skar passepartouter och hade bara trevligt.
Som avslutning visade Hasse en kollektion bilder, vattenfall, konstruktivt hemsnickeri och bl.a. löv och hur man med olika teknik skapade rätt bakgrund och betonade färger för att skapa bilden med just det intrycket som han avsett. Som vanligt på det där pedagogiska sättet att man bara tänker jaha det måste ju jag kunna också.
Kvällen var välbesökt och kaffet var gott!
vid pennan / Leif
Samma där. För svaga färger, för starka färger, för mörk, för ljus? Samma där! Knepet är ju att förmedla känslan till betraktaren, eller hur? Vilket inte alltid är så lätt! Givetvis gör det inget om bildens skärpa är perfekt, kompositionen är bra, färgerna är OK, formatet lika så, men det är inte bara det som är kriteriet för en bra bild. Sedan har vi som tur är, olika tycke och smak.
Bilder tittade vi också på, naturligtvis, av alla de slag, släpljus vid vattenbrynet, fallande vattendroppar, renovering av gammal bro i Färdsle, en fantastisk fjortontaggare, stjärnhimlar, svarta hål(?) m.m. Om bilderna var bra??? Självklart, som kocken Mannerström säger, ”det är ju vi som har gjort dom!” Fotokaffe med kaka fick vi också. En God Kväll alltså, tycker i alla fall………..Lilliz
Full aktivitet från första stund och jag glömde nästan kaffet. Drygt dussinet var vi och aktiviteter över allt. Vi delade allhanda erfarenheter och kunde lära oss ställa in utskrifter från Adobe, fick en aha upplevelser om lager hantering och pratade bilder och stöttade varandra i diverse dataproblem.
Våra hjälpsamma kamrater som delade med sig var Hasse, Klas, Roger, Ralf och Joakim.
Förutom detta så demonstrerade Martti sin senaste kameralösning, sin Canon nu med Hasselblad optik, vilken skärpa och om inte detta inte är den ultimata kameran så nog var det bra nära.
Min bild är att dessa måndagar är så trivsamma och något som så många gillar, sen gäller det bara att komma hem fort nog och prova det man nyss lärt sig.
Med bläckpenna / Leif
Kvällens småprat hos oss iaf gällde NIK filter i Photoshop och andra funderade bla kring fotoutflykter.
Nästa måndag är en go-kväll igen. En "arbets-kväll" där vi pratar, får del av andras kunskaper och delar med oss av egna. Det gör vi i små grupper och du ansluter och tar del där du vill.
Kvällen är helt spontan inga programpunkter utan bara, att vi umgås och delar vårt gemensamma intresse . Allt under gemytliga former.
Jag tror ändå att de som vill under kvällen kan få ta del av Hasses erfarenheter, att ställa in utskrifter rätt, Klas pedagogiska demo av lagerhantering och säkert en eller flera datastugor bla kring Joakim och mig.
Så ta med dig kamera eller dator om det är något du vill ha hjälp med eller bara dryfta.
VÄLKOMNA
Med bläckpennan / Leif
Klubben när den är som bäst, våra "arbetets" måndagar är bara så bra!
Go stämning och samtal om allt. Joakim hade med sin dator och fick genast ett gäng i kring sig som både lärde sig data teknik och fick ovärderligt stöd och förklaringar på egna funderingar.
Klas delade med sig av senaste erfarenheter i att jobba i lager i Photoshop och kring Martti, Roger och Jürgen diskuterade vi komposition mm. Ingen nämnd och ingen glömd det var mycket mera som ventilerades och visades, en belysning bla där man kunde justera färgtemperaturer, Ralf visade.
Vi började med lite nostalgi från den analoga tiden, upplösning i linjer per mm med Tri-X, Panatomic med finkornframkallaren Promicrol. Ljuva tid vart tog du vägen.
Men inte för den saken utan för att få perspektiv på den digitala teknik vi idag jobbar med och då pratar vi pixlar. Småbildsformatet 24x36 = fullformat i DSLR beräknas vara ca 20Mp allt över det ex.vis. Canon/Nikon 36Mp är mao klart bättre!
Är digitaltekniken sammantaget bra då? Ja visst är den bra, tom dubbelt så bra som det analoga, speciellt när det gäller dynamik. Samtidig lärde vi oss också att våra gamla fasta objekt många gånger är helt outstanding fortfarande !!! och att nya kit-objektiv = korta zoomar som ofta levereras med ett nytt kamerahus, inte är mycket att ha, och att vi snart har kameran där du i efterhand kan justera fokus, det är så nära!
Kvällen var som jag upplevde fantastisk, tack alla som bidrar med kunskap och engagemang. Kaffet glömde jag nästan.
Vid pennan Leif
Måndag kväll, SÅ SKALL DET FOTAS på Fotoklubben.
Så var vi igång igen. Efter att Leif hälsat alla välkomna (19 st) och talat lite om teknikutvecklingen inom foto, med bland annat preliminär skärpeinställning (post fokus tror jag det heter) där man i efterhand kan bestämma var i bilden skärpan skall ligga, lovade han att belysa detta och
mera vid ett senare tillfälle. (Man kanske inte behöver ta någon bild alls, utan bestämma detta i efterhand????)
Bildvisning blev det också förstås. Som vanligt nu för tiden med ett högst varierat motivval. Vilket man tackar för. Vad sägs om svart katt mot svart bakgrund? Han var ju inte ensam förstås, en randig kattkille kom emellan. Trollhättan ”by night”, Lysekil i morgonljus???, höga vågor i Marstrand och Teneriffa, små och stora fåglar, magiska soluppgångar, rådjur, en tur i Risveden med mera, med mera. Kaffe med fotoklubbskaka fick vi också, helt OK, tycker i alla fall ……………Lilliz
Måndagsträffar på klubben
Varje måndag kl 18 träffas vi i vår klubblokal och tar del av några av våra medlemmars foton.
2021-10-04 Jürgen visade tips samt egna bilder
Jürgen visade sitt material han brukar använda på sina fotokurser. Det var fantastiska bilder samt tips på inställning, bländare, tidpunkt att fota, hur man förbereder för att fånga objektet, belyser objektet, använder blixt mm.
Mycket uppskattat och lärorikt tyckte vi alla!
(Många tyckte det var jobbigt att visa sina egna bilder efteråt, men om man inte visar dem, kan man inte få synpunkter på förbättringar.)
Bildvisning
1. Beslutade att man bör ha max 3-5 bilder som visas, för om vi är många, tar bildvisningen lång tid och det tar tid att ladda upp till hemsidan.
(Man får ta med fler bilder, men max 3-5 ska namnges enligt modellen nedan).
2. Alla måste ta med bilderna i JPEG format, för att underlätta att ladda upp till hemsidan. (Idag måste Ulrika/Martin spara i nytt format för de i fel format).
3. Filerna man har med sig ska namnges enligt modellen:
Datum_Namn_Bildnamn --> T.ex. 20211004_HasseA_Solnedgång
(Idag behöver Martin/Ulrika döpa om filerna om de har samma namn från två olika personer. Dessutom kan man använda en funktion, som visar fotots namn, när man för muspekaren över bilden).
2021-09-27 Elements övning samt bildvisning
De som hade dator och Element brottades med stämplar samt blev en del frågor som vi gemensamt íbland hade svar till.
2021-09-20 En liten kamera grundkurs
Martin höll en lite introduktionskurs för kameran, begrepp och inställningar.
Bländare, slutartid, ISO, brännvidd, ljusmätning, exponering mm...
Materialet kommer att laddas upp som en fil på Facebook sidan samt kan skickas som mail till de som önskar.
Ev en fortsättning 4 oktober
Bilder 2021-09-20
Alf
Ann Loisa
Jori
Jürgen
Kerstin
Lasse
Sofia
2017
Återigen en bejublad kväll med Patrik Larsson fotograf.
Ämnet för kvällen var "det subtila landskapet" och vad var nu det?
Patrik själv menade att det är det knappt märkbara, de små detaljerna i vår omgivning, stramt subtilt och nordiskt.
I mångt och mycket handlade det om att se vår omgivning, motiven finns ofta på väg till det tänkta fotomålet. Det handlade om mjuka varsamt hanterade motiv, horisontlinjer som var mjuka och så det underbara dimma! Han påpekade också att det finns så mycket att lära av landskapsmålare just när det gäller detta.
Medveten komposition pratade han mycket om och då var det snarast det man oftast kallar harmoni det handlade om. Geometriskt komposition, gyllene snittet osv fanns förståss redan som grund i det mesta. Träningsredskap är alltid bra och mobilkameran är ett utmärkt sånt och ledde ofta till att han mha av denna kunde se om det fanns grund för en komposition för att sen återvända med den större kameran för att få allt på plats.
Det var första halv lek, sedan följde en strålande genom gång av bildbehandling i det här fallet Lightroom Classic CC men ändå generell kunskap. Mycket bra info bla att en rätt exponerad bild alltid är det bästa som start, visst bildbehandlingen kan rätta till men på bekostnad av skärpa!
Mycket intressant och precis som vi lärt oss tidigare histogrammet är mätverktyget på bilden !
Vi fick inspiration i första delen och jag tror de flesta av oss fick nyttig information i denna sista delen och inte blev det sämre av att Patrik är en utmärkt pedagog och förutom att han är en fantastisk fotograf.
Med bläckpennan / Leif
Vi hade glädjen att se bilder som både berättar och var av hög klass. I kväll fick vi vara med om både sommar på Backafalls malvor dvs Hven ( ja så stavades det tydligen) och sladdande bilar. Jag tror det var i Sjuntorp trakten båda på både dagen och nattetid.
Vackra höstbilder var det sen från Trollhättetrakten, Rysjön och förståss älven, och sedan byggnader och byggnads detaljer. Berättelser från både förr och nu, båda glada bilder och bilder från en historia som aldrig får glömmas.
Själv tycker jag mig se höstens tema "att utveckla dig som fotograf och hitta din egenart" i mycket av det vi nu får se och kanske just detta har bidragit till som jag upplever det en extra hög klass på de bilder vi får se och ta del av.
Vi bestämde sedan att sista kvällen för året blir 4 december och att vi sen återstartar 2018 den 15 januari.
Under nästa år kommer vi sen att återigen ställa ut och formen blir att 2-3 fotografer per gång får presentera sig med 3-5 bilder dvs vi vill hamna runt 10-talet bilder totalt och vi söker nu lämpliga ställen där vi kan få finnas en månad ungefär. Utskrifter och passepartouter hanterar vi som vanligt i klubbens regi.
Vi var många och hade som vanligt en trevlig kväll.
Med bläckpennan / Leif
Vilken kväll, fullsatt i lokalen och en fantastiskt inspirerande föreläsning.
Vi hade Per-Olov Alfredsson en äkta göteborgare på besök som gemytligt och engagerande berättade om sitt gatufoto. Han gav oss verkligen ett utökat sätt att se och skapa bilder. P-O som märkligt nog inte varit fotograf så länge har dock ett gedigen utbildning i estetiska ämnen och det syntes verkligen, även att en av hans förebilder var Henri Cartier-Bresson.
Att fånga ögonblicket eller att vänta in ögonblicket, det är gatufotografins signum. Är man dessutom orädd och lite fräck så blir resultatet lysande. Vi lärde oss att en "äkta" gatufotograf aldrig frågar om lov.
Vi lärde oss också att bakgrund i en bild inte alls behöver vara negativ tvärtom, utan att den kan skapa miljön i bilden. Han visade sedan hur man skapar spänning i en bild för att få den där "känslan" man så hett önskar.
Att färg kan ibland vara så störande, ja just det, och svartvitt framhäver ofta motivet mycket bättre.
Sammantaget en väldigt inspirerande kväll och otroliga bilder som vi dessutom som bonus även fick se som påsikts-bilder.
Själv ville han kalla sig bildskapare snarare än fotograf och med mottot att en bild skall innehålla en berättelse, och vi kan bara instämma så var det.
Med bläcket flödande / Leif
I Kerstins trädgård blommar det: kolla in hennes bilder! Klas ser inte helt frisk ut på några av sina , tycker jag...Lasses färgpalett runt fågeln, vad den nu heter, är alldeles utsökt och Martti har lyckats fånga magin i vår älv. Thomas kunde visa hur man i Trollhättan tar Halloween på riktigt skämtsamt allvar./ Ulrika
Nästa gång har vi möjlighet att lära oss om gratisprogrammet Nik Collection, och om hur man med hjälp av detta kan få till snygga, t. ex. svartvita, bilder. Ska bli intressant. Tack Joachim som ska prata om detta.
Nik Collection är inte ett egentligt bildbehandlingsprogram, utan en s.k. plugin till programmen Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom och Aperture. Något av dessa program behövs för att kunna dra nytta av programvaran.
Ses på måndag/ Ulrika
Skönhet i allt, från tuffa "hotrods" (Thomas) och Lamborghini (Klas) till Makaon fjäril (Lilliz) och höstlöv (jag själv). Sen inte "Paraplyerna i Cherbourg" utan på Liseberg (Lasse) riktigt häftigt!
Men också härlig dokumentation av takbyggen (Alf, Lilliz) och polrenovering (Klas).
Jag tycker sådana inslag är guld värda, bruksfoto av allra bästa märke med dels fin fototeknik men även delande av kunskap och erfarenheter med bildens hjälp.
Det här är inte bara "plåtslageri = bara knäppta bilder" utan mycket kunnigt dokumenterande fotografi.
Vårt första föredrag "gatufotografi" är nu klart till den 13 november och en inbjudan kommer i mailen till oss alla och som vi sa på mötet ta chansen att ta med någon intresserad kompis som kan få en inblick i vilka vi är, vi får säkert plats
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med grönt bläck i pennan / Leif
Ja det blir föredrag och besök av inspirerande kollegor i höst !!
Måndagen den 13 november kommer P-O Alfredsson från Göteborg och visar sina gatufoto och senare kommer Patrik Larsson tillbaka och inspirerar oss. Så kul, och Ulrika och Ralf har gjort jätte insatser att få det att fungera. I bägge fallen kommer mera info och inbjudan, men boka in 13 november redan nu och inbjudan gäller förståss medlemmar med respektive men även en och annan intresserad har vi säkert plats för.
Sedan var det en kväll fullmatad med spännande och otroligt fina bilder. Jag tror bildtemana inspirerade och vi fick se en härlig bredd av bilder.
En kalkstensformation som i alla fall jag inte skulle gå under och lite bilder på Hjärtums kyrkas avtäckta golv från minst 1500 talet. Sen var det allt från rallycross och cross från Trollhättan och glittrande amerikanare till en begagnad slåttermaskin.
Naturligtvis även naturbilder där vackra höst- och dim- bilder från Ryrsjön stod i en klass för sig och sedan som avslutning en kollektion gatufoto i svart vitt från Ulrikas London besök som framkallade kvällens uppskattande kommentarer.
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med i kväll rött bläck i pennan / Leif
Arbetskväll på klubben. Men först otroligt fina bilder med skärpan där den skulle vara skärpdjupen likaså och bakgrunden vackert bortonad och så snyggt komponerade bilder. Nu har vi nivå på våra bilder verkligen.
Vi fick se Alfs blommor och fjärilar, Lars fåglar bland annat en bergfink som döptes om till gråsparv under kvällen men vad gör det bilderna var jättefina. Rally aktion bilder av Göran och verkligen annorlunda vyer över Lilla Edet fångat av Roger på Uxås berget snyggt.
Som avslutning fick vi sen se Thomas nattvanor som resulterat i spännande bilder på Uddevallabron, man kanske inte skall sova genom nätterna, i alla fall mycket snyggt och professionellt hanterat.
Före det hade vi ett diskussionsunderlag om fullformat kameror kontra APS formatet, där vi försökte se vad som verkligen var att hänföra till formatet inte bara att fullformatarna oftast är respektive märkes "top of the line".
För framtiden så har vi nu klart vår första föredragshållare under november angående gatufoto och tanken är ju att vi skall få lite nya influenser och inspiration, mera detaljer kommer.
Och inte minst vår kalender följer plan efter ett oroligt jobb och engagemang av Karl och Roger med flera och går snart i tryck.
Kaffet var gott även från nya kokaren som Martti fixat så det kunde inte var bättre.
Med bläck i pennan / Leif

Sen var det slitet med kalendern, Karl med flera lovar oss en kalender i år också ! ! Ja vad skall vi säga, vi är så tacksamma för det slit alla engagerade lägger ner i den. Resultatet är det överskott som vi i höst planerar att åtminstone delvis lägga på att bjuda in förhoppningsvis flera föredragshållare, vi jobbar på olika förslag.
Och så pratades det kameror mm allt i den vanliga goa andan till kaffe, bryggt i nya kokaren, och kaka.
Vi jobbade vidare med tankar kring höstprogrammet "att utvecklas som fotograf och hitta sin specialitet". Som ett inlägg i detta visade jag hur jag "rafsat" i mina bibliotek och försökt se vad jag tycker jag vill göra som fotograf, och kanske fick någon mera en kick i att känna efter vem man är eller vill vara som bildskapare.
Sen blev det bildvisning där vår botanist Kerstin visade rara förgängliga blomster, nu vackert "förevigade".
Ljusets mästare Ralf visade som vanligt vackert presenterade bilder, varav en med blommor inne i ett växthus där sedan plexiglaset blev ett landskap bakom, mästerligt ! Han egen kommentar var att det gäller ju att se motiven, visst så är det, men det är inte dumt när man sedan kan fånga det också.
Lilliz vår "himmelska" fotograf lät oss beskåda vintergator både här och där och Roger visade uråldriga märken efter inlands isen vi Gunnarsvattnet.
Ulrika visade sedan moderna spår dvs stadsbilder längs 45án ner mot Gbg i svart vitt, med ibland grovt korn och en skön bildsyn.
Så nog vet jag vem som är bra på vad !
Med "bläck"pennan / Leif
Nästa alla härliga kamrater på plats och massor av bilder från den gångna sommaren.
Motiven var allt från fjärilar till kor, resor från Gysinge till Alsace. Aktiviteter som höskörd, rullande rallybilar och Swimrun. Vackra fåglar, hjortar och stadsbilder.
Många bilder mycket smakfullt inramat och presenterade och dessutom var det flera som visade i svartvitt och det var anmärkningsvärt uttrycksfullt.
I mina ögon var Ulrikas svartvita stadsbilder kvällens aha upplevelse.
Vi pratade också om hösten program och var överens om att följa förslaget :
"Att utvecklas som fotograf med under-rubriken att utveckla våra respektive specialiteter".
Bildtema kommer att bara vara "nytaget" som då rent naturligt blir lite säsongs kopplat, om nu inte huvudprogrammet ger uppslag till något speciellt.
Så varför inte börja med en gång, dvs till nästa måndag så plockar vi fram något eller några foto gammalt eller nytt som vi lite tycker speglar våra ambitioner som fotograf.
Vid pennan / Leif
Sista kvällen med gänget var vi en liten pratsam skara. Hasse gav Kerstin rätt–hans bild visade på hägg och inte olvon, så det så. Kerstin bidrog med två poetiska bildspel som bl. a. visade rara blommor som växer längs Stallbackavägen; Klas hade bilder från vackra Vallebygden och Varnhems kloster och Thomas från Trollhättetrakten (som han visar en klar förkärlek för) och han berättade också lite om Villa Björkås på Vargön; undertecknad visade några bilder från Stigbergsliden en kall men solig vårdag i Göteborg och blev glad då formatet 5:4 kommenterades i positiva ordalag av Hasse.
Lite tråkigt var det ju med kaffebryggaren som inte ville samarbeta alls! Det mesta hamnade på diskbänken. Den vita bryggaren var det–den får vi ta i tag med i höst!
Glad sommar
önskar
Ulrika
Annandag påsk och 1 maj inföll ju i år på måndagar, just de måndagar som var vikta för bildvisning. Så nu, äntligen, var det dags. Kvällen kan sammanfattas med fem ord: bilder, bilder och mera bilder. Möjligtvis kan man lägga till; ännu mera bilder. Och vilka bilder!!! Flygande fåglar, sittande fåglar, simmande fåglar, rådjur, dovhjortar, blommor en masse, stubbar, mossa, lavar, slussbilder, veteranbilar, Casablanca-bilder m.m. m.m.. Hatten av för mångfalden!!! Kaffe fick vi också, så det så!
Nästa måndag är sista för säsongen, om vi inte kommer överens om något annat då förstås, tycker i alla fall…….Lilliz
Det stora slaget mellan bildbehandlarna !
I ena ringhörnan Adobe med Hasse och Joakim som sekundanter, i andra hörnan Picasa med Ralf.
Grenen var vinjettering, dvs hantera kanterna på bilden för att framhäva vad man nu vill; och vem vann då ?
Ja det var förståss lite av David och Goliat.
Goliat, dvs Adobe, kan verkligen göra det mesta och jag noterade minst fem olika sätt med helt suveräna möjligheter och de goa sekundanterna är verkligen otroliga på att visa oss dessa möjligheter.
David då, ja en minst lika bra sekundant, Ralf, visade på hur otroligt enkelt det är att arbeta i Picasa; så på enkelhet är vinnaren solklar, medan när det gäller möjligheterna så går segern förståss till Adobe.
Måste tyvärr också göra kommentaren att Picasa inte längre underhålls av Google men fortarande finns att ladda ner på nätet.
Matchen var härlig och i god stämning skulle jag vilja utropa båda till vinnare även om vi kanske skall göra lite skillnad på grenarna men mest, det beror så mycket på deras sekundanter.
Tack det var så trevligt.
För övrigt fullt i lokalen och gott kaffe förståss.
Det är nu inte mycket kvar av vårterminen och och officiellt slutar vi med en sista gång den 15 maj.
Om intresse finns ser vi om någon kan ta på sig och kan hålla öppet ytterligare någon eller några gånger.
Återstart blir sedan 18 september.
Vid pennan Leif
Tittade till slut på bilder förstås! Bilder från trandansen vid Hornborgasjön,
bilder från marsklandet vid Mollön på Orust och bilder på en liten strömstare. Jag vågar nog säga att alla var nöjda när vi gick hem, tycker i alla fall………..Lilliz
En instruktion kommer i mailen !
Man gör det i PS eller Element om man nu inte har en Pentax, som jag ! Då har man det i kameran, fast nåja inte "top of the line" funktion men ändå !
Sen skrevs det ut bilder till vår fasta utställning och det fixades datorer. Och apropå det så gör Hasse ett storjobb och restaurerar dator efter dator till absolut toppskick, nu vår huvuddator och sedan utskriftsdatorn, helt underbart.
vid (bläck)pennan /Leif
Så var det årsmöte och vi var ganska nöjda med hur vår klubb fungerar och hoppas på att vi fortsätter på den vägen. Förutsättningarna känns ganska goda då samma styrka fortsätter ett tag till.
Info finns under styrelsen informerar och protokoll och övrigt underlag finns tillgänglig på klubben från och med 3 april
noterat av / Leif
I kväll skulle det varit arbetskväll och det var det ju också, fast det var en annans arbete vi fick titta på. Stora arbeten kan man säga, vad sägs om en bild som mäter 4 x 1 meter och väger upp emot 300 kg inkl. glas, ram,
aluminiumbaksida m.m. Den hänger man inte upp med två krokar och en bit ståltråd inte. Märkligt att det går att göra så stora bilder i en sådan liten kamera! Och inte vilka bilder som helst. Här fanns bilder som både Zorn och John Bauer säkert önskat att de hade målat. I stället var det en ”konstfotograf”, Ann Eringstam som ”målat” med kameran och påsatt 50-mm optik. Hon arbetar mest i projektform och gör ett projekt om året. Det framgick tydligt att Ann Eringstam gillar symmetri och enkla kompositioner, vilket några damer ur publiken livligt uttryckte sympati för.
Klart var att några, om än inte alla, fick sig en tankeställare av dessa suveräna bilder, både vad gäller optik och motiv. OBS! Höll på att glömma kaffet med, kvällen till ära, 3 olika tilltugg, gott!
Tycker i alla fall …..Lilliz
Snyggt jobbat av Martti också, bilden på odjuret med de stora tänderna var ju oslagbar, den lilla Strömstaren, som för en gångs skull, satt stilla likaså. Själv lyckades jag sätta fel årtal på tre bilder från Göteborgs hamn, där stormen ADA härjade i september 1969 och inget annat. Bilden på odjuret i Grinnerödsvattnet är jag i alla fall nöjd med. Strax innan de bilderna färdigvisats dök Piotr upp, han hade bilder med sig kan man säga, många dessutom. Här fick vi se och lära oss om porträtt och blixtljusens placering, landskapsbilder, makrobilder, eventbilder m.m. Makrobilderna fastnade i alla fall jag för! Över huvud taget var det hög klass på bilderna, mera sådant, tack! Tack även för kaffe och kaka, gott!
Tycker i alla fall……………Lilliz
Arbetsmåndag, full fart från första stund aktivitet och go stämning i alla hörn av våra lokaler och många på plats.
Och tänk vad PsE egentligen kan, och vad jag kan nu efter en "privat" lektion helt suveränt.
Vid stora datorn jobbade Ulrika med program kring kalendern med Karls assistans. Kring Ralf tittades det på bilder och diskuterades och i köket var det datastuga, Roger och Alf jobbade ihop.
I utskriftsrummet var det alltså Ps Element utbildning under Hasses ledning, vi gjorde ramar och passepartouter och som en klo på det hela vinjettering dvs. vacker skuggning runt bilden.
Vår nye medlem Piotr fixade igång vårt G4 modem bara så där, helst suveränt.
Kaffet då, jag vet inte glömde bara, jag var fullt upptagen med att lära mig, men det var säkert gott som alltid.
Sammanfattat det här arbetssättet, trivs vi med och det är uppenbart så uppskattat.
mha min bläckpenna / Leif
Bildkväll, bilder skapade av glädje och visande glädje och så bilder på sniskan!
Det sista syftade förståss på veckans, eller årets, händelse–den kantade båten i ingången till slussen. Jag tror vi är överens om att det verkligen är skillnad på "tidningsbilder" och fotografbilder, så en honnör till er som skildrat med klass!
Sen fick vi se de första vårblommorna, fåglar, fina ekorrar och katter fulla med glädje och som avlutning världens finaste skog dvs Hjärtum, och inte bara det verkligt vackra och uttrycksfulla bilder skapade och presenterade av Ralf. I övrigt tack Alf, Hasse, Kerstin, Roger och Thomas för sevärda bidrag och inte minst den visade glädjen i att med kamera dokumentera och kunna dela med sig av guldkornen i vardagen.
I ett avslutande magnifikt bildspel av Joakim fick vi se "broarna i Västerlanda County" med omnejd, utsökt. Ingenjörskonst från kanske över 2000 helt otroligt och skildrat med dagen ingenjörskonst.
Vi håller också på att arbeta fram ett sätt att konstruktivt och med respekt för varandra kommentera och utrycka oss om bilder. Vi kommenterar bilder, bryr oss inte om teknik. Försöker se vad bilden utrycker och vad som var fotografens avsikt och utgår från vår eget tyckande och försöker sedan att i första hand se det positiva i bilden. Vi kan säkert utveckla detta men nu kändes det bra.
Nästa måndag är det arbetsmåndag, våra omtyckta spontana lära och lära ut tillfälle.
Nu lägger vi till, med respekt för de som bidrar med så mycket kunskap och som förståss gärna vill vara lite förberedda, att vi lite löst pekar ut några ämnen som vi gärna vill hantera.
Denna gången blir det fokus på blixthantering, upplättning mm, skapa ljudfiler, skapa ramar i PsE och så förståss datastuga. Joakim, Hasse och Ralf drar och jag själv stöttar i "datastugan".
Vi hade också glädjen att se en ny medlem på plats, så välkommen Piotr och det skall bli spännande att se vem du är som fotograf
Kvällen var välbesökt och kaffet var som vanligt gott!
vid pennan / Leif

Arbetskväll och återigen en fin kväll. Du kommer lite försynt med lite frågor och när kvällen är slut kan du och vet du och är full av inspiration.
Kommer ni ihåg barnprogrammet "vill ni veta mer så fråga ugglan", i vår klubb finns det många ugglor! Jag hade själv med mig kameran och lärde mig funktionerna att mäta vitbalans och ser man på det hade min kamera också ! Den blir bättre för varje gång eller är det jag som blir det?
Annars hjälptes vi åt med dataproblem, gjorde utskrifter för nästa års kalender, skar passepartouter och hade bara trevligt.
Som avslutning visade Hasse en kollektion bilder, vattenfall, konstruktivt hemsnickeri och bl.a. löv och hur man med olika teknik skapade rätt bakgrund och betonade färger för att skapa bilden med just det intrycket som han avsett. Som vanligt på det där pedagogiska sättet att man bara tänker jaha det måste ju jag kunna också.
Kvällen var välbesökt och kaffet var gott!
vid pennan / Leif
Samma där. För svaga färger, för starka färger, för mörk, för ljus? Samma där! Knepet är ju att förmedla känslan till betraktaren, eller hur? Vilket inte alltid är så lätt! Givetvis gör det inget om bildens skärpa är perfekt, kompositionen är bra, färgerna är OK, formatet lika så, men det är inte bara det som är kriteriet för en bra bild. Sedan har vi som tur är, olika tycke och smak.
Bilder tittade vi också på, naturligtvis, av alla de slag, släpljus vid vattenbrynet, fallande vattendroppar, renovering av gammal bro i Färdsle, en fantastisk fjortontaggare, stjärnhimlar, svarta hål(?) m.m. Om bilderna var bra??? Självklart, som kocken Mannerström säger, ”det är ju vi som har gjort dom!” Fotokaffe med kaka fick vi också. En God Kväll alltså, tycker i alla fall………..Lilliz
Full aktivitet från första stund och jag glömde nästan kaffet. Drygt dussinet var vi och aktiviteter över allt. Vi delade allhanda erfarenheter och kunde lära oss ställa in utskrifter från Adobe, fick en aha upplevelser om lager hantering och pratade bilder och stöttade varandra i diverse dataproblem.
Våra hjälpsamma kamrater som delade med sig var Hasse, Klas, Roger, Ralf och Joakim.
Förutom detta så demonstrerade Martti sin senaste kameralösning, sin Canon nu med Hasselblad optik, vilken skärpa och om inte detta inte är den ultimata kameran så nog var det bra nära.
Min bild är att dessa måndagar är så trivsamma och något som så många gillar, sen gäller det bara att komma hem fort nog och prova det man nyss lärt sig.
Med bläckpenna / Leif
Kvällens småprat hos oss iaf gällde NIK filter i Photoshop och andra funderade bla kring fotoutflykter.
Nästa måndag är en go-kväll igen. En "arbets-kväll" där vi pratar, får del av andras kunskaper och delar med oss av egna. Det gör vi i små grupper och du ansluter och tar del där du vill.
Kvällen är helt spontan inga programpunkter utan bara, att vi umgås och delar vårt gemensamma intresse . Allt under gemytliga former.
Jag tror ändå att de som vill under kvällen kan få ta del av Hasses erfarenheter, att ställa in utskrifter rätt, Klas pedagogiska demo av lagerhantering och säkert en eller flera datastugor bla kring Joakim och mig.
Så ta med dig kamera eller dator om det är något du vill ha hjälp med eller bara dryfta.
VÄLKOMNA
Med bläckpennan / Leif
Klubben när den är som bäst, våra "arbetets" måndagar är bara så bra!
Go stämning och samtal om allt. Joakim hade med sin dator och fick genast ett gäng i kring sig som både lärde sig data teknik och fick ovärderligt stöd och förklaringar på egna funderingar.
Klas delade med sig av senaste erfarenheter i att jobba i lager i Photoshop och kring Martti, Roger och Jürgen diskuterade vi komposition mm. Ingen nämnd och ingen glömd det var mycket mera som ventilerades och visades, en belysning bla där man kunde justera färgtemperaturer, Ralf visade.
Vi började med lite nostalgi från den analoga tiden, upplösning i linjer per mm med Tri-X, Panatomic med finkornframkallaren Promicrol. Ljuva tid vart tog du vägen.
Men inte för den saken utan för att få perspektiv på den digitala teknik vi idag jobbar med och då pratar vi pixlar. Småbildsformatet 24x36 = fullformat i DSLR beräknas vara ca 20Mp allt över det ex.vis. Canon/Nikon 36Mp är mao klart bättre!
Är digitaltekniken sammantaget bra då? Ja visst är den bra, tom dubbelt så bra som det analoga, speciellt när det gäller dynamik. Samtidig lärde vi oss också att våra gamla fasta objekt många gånger är helt outstanding fortfarande !!! och att nya kit-objektiv = korta zoomar som ofta levereras med ett nytt kamerahus, inte är mycket att ha, och att vi snart har kameran där du i efterhand kan justera fokus, det är så nära!
Kvällen var som jag upplevde fantastisk, tack alla som bidrar med kunskap och engagemang. Kaffet glömde jag nästan.
Vid pennan Leif
Måndag kväll, SÅ SKALL DET FOTAS på Fotoklubben.
Så var vi igång igen. Efter att Leif hälsat alla välkomna (19 st) och talat lite om teknikutvecklingen inom foto, med bland annat preliminär skärpeinställning (post fokus tror jag det heter) där man i efterhand kan bestämma var i bilden skärpan skall ligga, lovade han att belysa detta och
mera vid ett senare tillfälle. (Man kanske inte behöver ta någon bild alls, utan bestämma detta i efterhand????)
Bildvisning blev det också förstås. Som vanligt nu för tiden med ett högst varierat motivval. Vilket man tackar för. Vad sägs om svart katt mot svart bakgrund? Han var ju inte ensam förstås, en randig kattkille kom emellan. Trollhättan ”by night”, Lysekil i morgonljus???, höga vågor i Marstrand och Teneriffa, små och stora fåglar, magiska soluppgångar, rådjur, en tur i Risveden med mera, med mera. Kaffe med fotoklubbskaka fick vi också, helt OK, tycker i alla fall ……………Lilliz
Senaste kommentarer
Måndag 16 September
Jürgen Lukas hade en bildpresentation där han pratade om vilka kamerainställningar han använder och varför.
Otroligt mycket vackra bilder och han försöker få till bilden direkt i kameran då han inte är van att använda bildbehandlingsprogram.
Det var om snabba och långa slutartider, visade exempel på olika vitljusinställningar, val av olika bländare mm.
Uppskattad visning, men det var mycket att ta in, för de som inte är vana.
Nästa gång ska vi ge mer utrymme för pauser och frågor.
/Martin
2017
Återigen en bejublad kväll med Patrik Larsson fotograf.
Ämnet för kvällen var "det subtila landskapet" och vad var nu det?
Patrik själv menade att det är det knappt märkbara, de små detaljerna i vår omgivning, stramt subtilt och nordiskt.
I mångt och mycket handlade det om att se vår omgivning, motiven finns ofta på väg till det tänkta fotomålet. Det handlade om mjuka varsamt hanterade motiv, horisontlinjer som var mjuka och så det underbara dimma! Han påpekade också att det finns så mycket att lära av landskapsmålare just när det gäller detta.
Medveten komposition pratade han mycket om och då var det snarast det man oftast kallar harmoni det handlade om. Geometriskt komposition, gyllene snittet osv fanns förståss redan som grund i det mesta. Träningsredskap är alltid bra och mobilkameran är ett utmärkt sånt och ledde ofta till att han mha av denna kunde se om det fanns grund för en komposition för att sen återvända med den större kameran för att få allt på plats.
Det var första halv lek, sedan följde en strålande genom gång av bildbehandling i det här fallet Lightroom Classic CC men ändå generell kunskap. Mycket bra info bla att en rätt exponerad bild alltid är det bästa som start, visst bildbehandlingen kan rätta till men på bekostnad av skärpa!
Mycket intressant och precis som vi lärt oss tidigare histogrammet är mätverktyget på bilden !
Vi fick inspiration i första delen och jag tror de flesta av oss fick nyttig information i denna sista delen och inte blev det sämre av att Patrik är en utmärkt pedagog och förutom att han är en fantastisk fotograf.
Med bläckpennan / Leif
Vi hade glädjen att se bilder som både berättar och var av hög klass. I kväll fick vi vara med om både sommar på Backafalls malvor dvs Hven ( ja så stavades det tydligen) och sladdande bilar. Jag tror det var i Sjuntorp trakten båda på både dagen och nattetid.
Vackra höstbilder var det sen från Trollhättetrakten, Rysjön och förståss älven, och sedan byggnader och byggnads detaljer. Berättelser från både förr och nu, båda glada bilder och bilder från en historia som aldrig får glömmas.
Själv tycker jag mig se höstens tema "att utveckla dig som fotograf och hitta din egenart" i mycket av det vi nu får se och kanske just detta har bidragit till som jag upplever det en extra hög klass på de bilder vi får se och ta del av.
Vi bestämde sedan att sista kvällen för året blir 4 december och att vi sen återstartar 2018 den 15 januari.
Under nästa år kommer vi sen att återigen ställa ut och formen blir att 2-3 fotografer per gång får presentera sig med 3-5 bilder dvs vi vill hamna runt 10-talet bilder totalt och vi söker nu lämpliga ställen där vi kan få finnas en månad ungefär. Utskrifter och passepartouter hanterar vi som vanligt i klubbens regi.
Vi var många och hade som vanligt en trevlig kväll.
Med bläckpennan / Leif
Vilken kväll, fullsatt i lokalen och en fantastiskt inspirerande föreläsning.
Vi hade Per-Olov Alfredsson en äkta göteborgare på besök som gemytligt och engagerande berättade om sitt gatufoto. Han gav oss verkligen ett utökat sätt att se och skapa bilder. P-O som märkligt nog inte varit fotograf så länge har dock ett gedigen utbildning i estetiska ämnen och det syntes verkligen, även att en av hans förebilder var Henri Cartier-Bresson.
Att fånga ögonblicket eller att vänta in ögonblicket, det är gatufotografins signum. Är man dessutom orädd och lite fräck så blir resultatet lysande. Vi lärde oss att en "äkta" gatufotograf aldrig frågar om lov.
Vi lärde oss också att bakgrund i en bild inte alls behöver vara negativ tvärtom, utan att den kan skapa miljön i bilden. Han visade sedan hur man skapar spänning i en bild för att få den där "känslan" man så hett önskar.
Att färg kan ibland vara så störande, ja just det, och svartvitt framhäver ofta motivet mycket bättre.
Sammantaget en väldigt inspirerande kväll och otroliga bilder som vi dessutom som bonus även fick se som påsikts-bilder.
Själv ville han kalla sig bildskapare snarare än fotograf och med mottot att en bild skall innehålla en berättelse, och vi kan bara instämma så var det.
Med bläcket flödande / Leif
I Kerstins trädgård blommar det: kolla in hennes bilder! Klas ser inte helt frisk ut på några av sina , tycker jag...Lasses färgpalett runt fågeln, vad den nu heter, är alldeles utsökt och Martti har lyckats fånga magin i vår älv. Thomas kunde visa hur man i Trollhättan tar Halloween på riktigt skämtsamt allvar./ Ulrika
Nästa gång har vi möjlighet att lära oss om gratisprogrammet Nik Collection, och om hur man med hjälp av detta kan få till snygga, t. ex. svartvita, bilder. Ska bli intressant. Tack Joachim som ska prata om detta.
Nik Collection är inte ett egentligt bildbehandlingsprogram, utan en s.k. plugin till programmen Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom och Aperture. Något av dessa program behövs för att kunna dra nytta av programvaran.
Ses på måndag/ Ulrika
Skönhet i allt, från tuffa "hotrods" (Thomas) och Lamborghini (Klas) till Makaon fjäril (Lilliz) och höstlöv (jag själv). Sen inte "Paraplyerna i Cherbourg" utan på Liseberg (Lasse) riktigt häftigt!
Men också härlig dokumentation av takbyggen (Alf, Lilliz) och polrenovering (Klas).
Jag tycker sådana inslag är guld värda, bruksfoto av allra bästa märke med dels fin fototeknik men även delande av kunskap och erfarenheter med bildens hjälp.
Det här är inte bara "plåtslageri = bara knäppta bilder" utan mycket kunnigt dokumenterande fotografi.
Vårt första föredrag "gatufotografi" är nu klart till den 13 november och en inbjudan kommer i mailen till oss alla och som vi sa på mötet ta chansen att ta med någon intresserad kompis som kan få en inblick i vilka vi är, vi får säkert plats
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med grönt bläck i pennan / Leif
Ja det blir föredrag och besök av inspirerande kollegor i höst !!
Måndagen den 13 november kommer P-O Alfredsson från Göteborg och visar sina gatufoto och senare kommer Patrik Larsson tillbaka och inspirerar oss. Så kul, och Ulrika och Ralf har gjort jätte insatser att få det att fungera. I bägge fallen kommer mera info och inbjudan, men boka in 13 november redan nu och inbjudan gäller förståss medlemmar med respektive men även en och annan intresserad har vi säkert plats för.
Sedan var det en kväll fullmatad med spännande och otroligt fina bilder. Jag tror bildtemana inspirerade och vi fick se en härlig bredd av bilder.
En kalkstensformation som i alla fall jag inte skulle gå under och lite bilder på Hjärtums kyrkas avtäckta golv från minst 1500 talet. Sen var det allt från rallycross och cross från Trollhättan och glittrande amerikanare till en begagnad slåttermaskin.
Naturligtvis även naturbilder där vackra höst- och dim- bilder från Ryrsjön stod i en klass för sig och sedan som avslutning en kollektion gatufoto i svart vitt från Ulrikas London besök som framkallade kvällens uppskattande kommentarer.
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med i kväll rött bläck i pennan / Leif
Arbetskväll på klubben. Men först otroligt fina bilder med skärpan där den skulle vara skärpdjupen likaså och bakgrunden vackert bortonad och så snyggt komponerade bilder. Nu har vi nivå på våra bilder verkligen.
Vi fick se Alfs blommor och fjärilar, Lars fåglar bland annat en bergfink som döptes om till gråsparv under kvällen men vad gör det bilderna var jättefina. Rally aktion bilder av Göran och verkligen annorlunda vyer över Lilla Edet fångat av Roger på Uxås berget snyggt.
Som avslutning fick vi sen se Thomas nattvanor som resulterat i spännande bilder på Uddevallabron, man kanske inte skall sova genom nätterna, i alla fall mycket snyggt och professionellt hanterat.
Före det hade vi ett diskussionsunderlag om fullformat kameror kontra APS formatet, där vi försökte se vad som verkligen var att hänföra till formatet inte bara att fullformatarna oftast är respektive märkes "top of the line".
För framtiden så har vi nu klart vår första föredragshållare under november angående gatufoto och tanken är ju att vi skall få lite nya influenser och inspiration, mera detaljer kommer.
Och inte minst vår kalender följer plan efter ett oroligt jobb och engagemang av Karl och Roger med flera och går snart i tryck.
Kaffet var gott även från nya kokaren som Martti fixat så det kunde inte var bättre.
Med bläck i pennan / Leif

Sen var det slitet med kalendern, Karl med flera lovar oss en kalender i år också ! ! Ja vad skall vi säga, vi är så tacksamma för det slit alla engagerade lägger ner i den. Resultatet är det överskott som vi i höst planerar att åtminstone delvis lägga på att bjuda in förhoppningsvis flera föredragshållare, vi jobbar på olika förslag.
Och så pratades det kameror mm allt i den vanliga goa andan till kaffe, bryggt i nya kokaren, och kaka.
Vi jobbade vidare med tankar kring höstprogrammet "att utvecklas som fotograf och hitta sin specialitet". Som ett inlägg i detta visade jag hur jag "rafsat" i mina bibliotek och försökt se vad jag tycker jag vill göra som fotograf, och kanske fick någon mera en kick i att känna efter vem man är eller vill vara som bildskapare.
Sen blev det bildvisning där vår botanist Kerstin visade rara förgängliga blomster, nu vackert "förevigade".
Ljusets mästare Ralf visade som vanligt vackert presenterade bilder, varav en med blommor inne i ett växthus där sedan plexiglaset blev ett landskap bakom, mästerligt ! Han egen kommentar var att det gäller ju att se motiven, visst så är det, men det är inte dumt när man sedan kan fånga det också.
Lilliz vår "himmelska" fotograf lät oss beskåda vintergator både här och där och Roger visade uråldriga märken efter inlands isen vi Gunnarsvattnet.
Ulrika visade sedan moderna spår dvs stadsbilder längs 45án ner mot Gbg i svart vitt, med ibland grovt korn och en skön bildsyn.
Så nog vet jag vem som är bra på vad !
Med "bläck"pennan / Leif
Nästa alla härliga kamrater på plats och massor av bilder från den gångna sommaren.
Motiven var allt från fjärilar till kor, resor från Gysinge till Alsace. Aktiviteter som höskörd, rullande rallybilar och Swimrun. Vackra fåglar, hjortar och stadsbilder.
Många bilder mycket smakfullt inramat och presenterade och dessutom var det flera som visade i svartvitt och det var anmärkningsvärt uttrycksfullt.
I mina ögon var Ulrikas svartvita stadsbilder kvällens aha upplevelse.
Vi pratade också om hösten program och var överens om att följa förslaget :
"Att utvecklas som fotograf med under-rubriken att utveckla våra respektive specialiteter".
Bildtema kommer att bara vara "nytaget" som då rent naturligt blir lite säsongs kopplat, om nu inte huvudprogrammet ger uppslag till något speciellt.
Så varför inte börja med en gång, dvs till nästa måndag så plockar vi fram något eller några foto gammalt eller nytt som vi lite tycker speglar våra ambitioner som fotograf.
Vid pennan / Leif
Sista kvällen med gänget var vi en liten pratsam skara. Hasse gav Kerstin rätt–hans bild visade på hägg och inte olvon, så det så. Kerstin bidrog med två poetiska bildspel som bl. a. visade rara blommor som växer längs Stallbackavägen; Klas hade bilder från vackra Vallebygden och Varnhems kloster och Thomas från Trollhättetrakten (som han visar en klar förkärlek för) och han berättade också lite om Villa Björkås på Vargön; undertecknad visade några bilder från Stigbergsliden en kall men solig vårdag i Göteborg och blev glad då formatet 5:4 kommenterades i positiva ordalag av Hasse.
Lite tråkigt var det ju med kaffebryggaren som inte ville samarbeta alls! Det mesta hamnade på diskbänken. Den vita bryggaren var det–den får vi ta i tag med i höst!
Glad sommar
önskar
Ulrika
Annandag påsk och 1 maj inföll ju i år på måndagar, just de måndagar som var vikta för bildvisning. Så nu, äntligen, var det dags. Kvällen kan sammanfattas med fem ord: bilder, bilder och mera bilder. Möjligtvis kan man lägga till; ännu mera bilder. Och vilka bilder!!! Flygande fåglar, sittande fåglar, simmande fåglar, rådjur, dovhjortar, blommor en masse, stubbar, mossa, lavar, slussbilder, veteranbilar, Casablanca-bilder m.m. m.m.. Hatten av för mångfalden!!! Kaffe fick vi också, så det så!
Nästa måndag är sista för säsongen, om vi inte kommer överens om något annat då förstås, tycker i alla fall…….Lilliz
Det stora slaget mellan bildbehandlarna !
I ena ringhörnan Adobe med Hasse och Joakim som sekundanter, i andra hörnan Picasa med Ralf.
Grenen var vinjettering, dvs hantera kanterna på bilden för att framhäva vad man nu vill; och vem vann då ?
Ja det var förståss lite av David och Goliat.
Goliat, dvs Adobe, kan verkligen göra det mesta och jag noterade minst fem olika sätt med helt suveräna möjligheter och de goa sekundanterna är verkligen otroliga på att visa oss dessa möjligheter.
David då, ja en minst lika bra sekundant, Ralf, visade på hur otroligt enkelt det är att arbeta i Picasa; så på enkelhet är vinnaren solklar, medan när det gäller möjligheterna så går segern förståss till Adobe.
Måste tyvärr också göra kommentaren att Picasa inte längre underhålls av Google men fortarande finns att ladda ner på nätet.
Matchen var härlig och i god stämning skulle jag vilja utropa båda till vinnare även om vi kanske skall göra lite skillnad på grenarna men mest, det beror så mycket på deras sekundanter.
Tack det var så trevligt.
För övrigt fullt i lokalen och gott kaffe förståss.
Det är nu inte mycket kvar av vårterminen och och officiellt slutar vi med en sista gång den 15 maj.
Om intresse finns ser vi om någon kan ta på sig och kan hålla öppet ytterligare någon eller några gånger.
Återstart blir sedan 18 september.
Vid pennan Leif
Tittade till slut på bilder förstås! Bilder från trandansen vid Hornborgasjön,
bilder från marsklandet vid Mollön på Orust och bilder på en liten strömstare. Jag vågar nog säga att alla var nöjda när vi gick hem, tycker i alla fall………..Lilliz
En instruktion kommer i mailen !
Man gör det i PS eller Element om man nu inte har en Pentax, som jag ! Då har man det i kameran, fast nåja inte "top of the line" funktion men ändå !
Sen skrevs det ut bilder till vår fasta utställning och det fixades datorer. Och apropå det så gör Hasse ett storjobb och restaurerar dator efter dator till absolut toppskick, nu vår huvuddator och sedan utskriftsdatorn, helt underbart.
vid (bläck)pennan /Leif
Så var det årsmöte och vi var ganska nöjda med hur vår klubb fungerar och hoppas på att vi fortsätter på den vägen. Förutsättningarna känns ganska goda då samma styrka fortsätter ett tag till.
Info finns under styrelsen informerar och protokoll och övrigt underlag finns tillgänglig på klubben från och med 3 april
noterat av / Leif
I kväll skulle det varit arbetskväll och det var det ju också, fast det var en annans arbete vi fick titta på. Stora arbeten kan man säga, vad sägs om en bild som mäter 4 x 1 meter och väger upp emot 300 kg inkl. glas, ram,
aluminiumbaksida m.m. Den hänger man inte upp med två krokar och en bit ståltråd inte. Märkligt att det går att göra så stora bilder i en sådan liten kamera! Och inte vilka bilder som helst. Här fanns bilder som både Zorn och John Bauer säkert önskat att de hade målat. I stället var det en ”konstfotograf”, Ann Eringstam som ”målat” med kameran och påsatt 50-mm optik. Hon arbetar mest i projektform och gör ett projekt om året. Det framgick tydligt att Ann Eringstam gillar symmetri och enkla kompositioner, vilket några damer ur publiken livligt uttryckte sympati för.
Klart var att några, om än inte alla, fick sig en tankeställare av dessa suveräna bilder, både vad gäller optik och motiv. OBS! Höll på att glömma kaffet med, kvällen till ära, 3 olika tilltugg, gott!
Tycker i alla fall …..Lilliz
Snyggt jobbat av Martti också, bilden på odjuret med de stora tänderna var ju oslagbar, den lilla Strömstaren, som för en gångs skull, satt stilla likaså. Själv lyckades jag sätta fel årtal på tre bilder från Göteborgs hamn, där stormen ADA härjade i september 1969 och inget annat. Bilden på odjuret i Grinnerödsvattnet är jag i alla fall nöjd med. Strax innan de bilderna färdigvisats dök Piotr upp, han hade bilder med sig kan man säga, många dessutom. Här fick vi se och lära oss om porträtt och blixtljusens placering, landskapsbilder, makrobilder, eventbilder m.m. Makrobilderna fastnade i alla fall jag för! Över huvud taget var det hög klass på bilderna, mera sådant, tack! Tack även för kaffe och kaka, gott!
Tycker i alla fall……………Lilliz
Arbetsmåndag, full fart från första stund aktivitet och go stämning i alla hörn av våra lokaler och många på plats.
Och tänk vad PsE egentligen kan, och vad jag kan nu efter en "privat" lektion helt suveränt.
Vid stora datorn jobbade Ulrika med program kring kalendern med Karls assistans. Kring Ralf tittades det på bilder och diskuterades och i köket var det datastuga, Roger och Alf jobbade ihop.
I utskriftsrummet var det alltså Ps Element utbildning under Hasses ledning, vi gjorde ramar och passepartouter och som en klo på det hela vinjettering dvs. vacker skuggning runt bilden.
Vår nye medlem Piotr fixade igång vårt G4 modem bara så där, helst suveränt.
Kaffet då, jag vet inte glömde bara, jag var fullt upptagen med att lära mig, men det var säkert gott som alltid.
Sammanfattat det här arbetssättet, trivs vi med och det är uppenbart så uppskattat.
mha min bläckpenna / Leif
Bildkväll, bilder skapade av glädje och visande glädje och så bilder på sniskan!
Det sista syftade förståss på veckans, eller årets, händelse–den kantade båten i ingången till slussen. Jag tror vi är överens om att det verkligen är skillnad på "tidningsbilder" och fotografbilder, så en honnör till er som skildrat med klass!
Sen fick vi se de första vårblommorna, fåglar, fina ekorrar och katter fulla med glädje och som avlutning världens finaste skog dvs Hjärtum, och inte bara det verkligt vackra och uttrycksfulla bilder skapade och presenterade av Ralf. I övrigt tack Alf, Hasse, Kerstin, Roger och Thomas för sevärda bidrag och inte minst den visade glädjen i att med kamera dokumentera och kunna dela med sig av guldkornen i vardagen.
I ett avslutande magnifikt bildspel av Joakim fick vi se "broarna i Västerlanda County" med omnejd, utsökt. Ingenjörskonst från kanske över 2000 helt otroligt och skildrat med dagen ingenjörskonst.
Vi håller också på att arbeta fram ett sätt att konstruktivt och med respekt för varandra kommentera och utrycka oss om bilder. Vi kommenterar bilder, bryr oss inte om teknik. Försöker se vad bilden utrycker och vad som var fotografens avsikt och utgår från vår eget tyckande och försöker sedan att i första hand se det positiva i bilden. Vi kan säkert utveckla detta men nu kändes det bra.
Nästa måndag är det arbetsmåndag, våra omtyckta spontana lära och lära ut tillfälle.
Nu lägger vi till, med respekt för de som bidrar med så mycket kunskap och som förståss gärna vill vara lite förberedda, att vi lite löst pekar ut några ämnen som vi gärna vill hantera.
Denna gången blir det fokus på blixthantering, upplättning mm, skapa ljudfiler, skapa ramar i PsE och så förståss datastuga. Joakim, Hasse och Ralf drar och jag själv stöttar i "datastugan".
Vi hade också glädjen att se en ny medlem på plats, så välkommen Piotr och det skall bli spännande att se vem du är som fotograf
Kvällen var välbesökt och kaffet var som vanligt gott!
vid pennan / Leif

Arbetskväll och återigen en fin kväll. Du kommer lite försynt med lite frågor och när kvällen är slut kan du och vet du och är full av inspiration.
Kommer ni ihåg barnprogrammet "vill ni veta mer så fråga ugglan", i vår klubb finns det många ugglor! Jag hade själv med mig kameran och lärde mig funktionerna att mäta vitbalans och ser man på det hade min kamera också ! Den blir bättre för varje gång eller är det jag som blir det?
Annars hjälptes vi åt med dataproblem, gjorde utskrifter för nästa års kalender, skar passepartouter och hade bara trevligt.
Som avslutning visade Hasse en kollektion bilder, vattenfall, konstruktivt hemsnickeri och bl.a. löv och hur man med olika teknik skapade rätt bakgrund och betonade färger för att skapa bilden med just det intrycket som han avsett. Som vanligt på det där pedagogiska sättet att man bara tänker jaha det måste ju jag kunna också.
Kvällen var välbesökt och kaffet var gott!
vid pennan / Leif
Samma där. För svaga färger, för starka färger, för mörk, för ljus? Samma där! Knepet är ju att förmedla känslan till betraktaren, eller hur? Vilket inte alltid är så lätt! Givetvis gör det inget om bildens skärpa är perfekt, kompositionen är bra, färgerna är OK, formatet lika så, men det är inte bara det som är kriteriet för en bra bild. Sedan har vi som tur är, olika tycke och smak.
Bilder tittade vi också på, naturligtvis, av alla de slag, släpljus vid vattenbrynet, fallande vattendroppar, renovering av gammal bro i Färdsle, en fantastisk fjortontaggare, stjärnhimlar, svarta hål(?) m.m. Om bilderna var bra??? Självklart, som kocken Mannerström säger, ”det är ju vi som har gjort dom!” Fotokaffe med kaka fick vi också. En God Kväll alltså, tycker i alla fall………..Lilliz
Full aktivitet från första stund och jag glömde nästan kaffet. Drygt dussinet var vi och aktiviteter över allt. Vi delade allhanda erfarenheter och kunde lära oss ställa in utskrifter från Adobe, fick en aha upplevelser om lager hantering och pratade bilder och stöttade varandra i diverse dataproblem.
Våra hjälpsamma kamrater som delade med sig var Hasse, Klas, Roger, Ralf och Joakim.
Förutom detta så demonstrerade Martti sin senaste kameralösning, sin Canon nu med Hasselblad optik, vilken skärpa och om inte detta inte är den ultimata kameran så nog var det bra nära.
Min bild är att dessa måndagar är så trivsamma och något som så många gillar, sen gäller det bara att komma hem fort nog och prova det man nyss lärt sig.
Med bläckpenna / Leif
Kvällens småprat hos oss iaf gällde NIK filter i Photoshop och andra funderade bla kring fotoutflykter.
Nästa måndag är en go-kväll igen. En "arbets-kväll" där vi pratar, får del av andras kunskaper och delar med oss av egna. Det gör vi i små grupper och du ansluter och tar del där du vill.
Kvällen är helt spontan inga programpunkter utan bara, att vi umgås och delar vårt gemensamma intresse . Allt under gemytliga former.
Jag tror ändå att de som vill under kvällen kan få ta del av Hasses erfarenheter, att ställa in utskrifter rätt, Klas pedagogiska demo av lagerhantering och säkert en eller flera datastugor bla kring Joakim och mig.
Så ta med dig kamera eller dator om det är något du vill ha hjälp med eller bara dryfta.
VÄLKOMNA
Med bläckpennan / Leif
Klubben när den är som bäst, våra "arbetets" måndagar är bara så bra!
Go stämning och samtal om allt. Joakim hade med sin dator och fick genast ett gäng i kring sig som både lärde sig data teknik och fick ovärderligt stöd och förklaringar på egna funderingar.
Klas delade med sig av senaste erfarenheter i att jobba i lager i Photoshop och kring Martti, Roger och Jürgen diskuterade vi komposition mm. Ingen nämnd och ingen glömd det var mycket mera som ventilerades och visades, en belysning bla där man kunde justera färgtemperaturer, Ralf visade.
Vi började med lite nostalgi från den analoga tiden, upplösning i linjer per mm med Tri-X, Panatomic med finkornframkallaren Promicrol. Ljuva tid vart tog du vägen.
Men inte för den saken utan för att få perspektiv på den digitala teknik vi idag jobbar med och då pratar vi pixlar. Småbildsformatet 24x36 = fullformat i DSLR beräknas vara ca 20Mp allt över det ex.vis. Canon/Nikon 36Mp är mao klart bättre!
Är digitaltekniken sammantaget bra då? Ja visst är den bra, tom dubbelt så bra som det analoga, speciellt när det gäller dynamik. Samtidig lärde vi oss också att våra gamla fasta objekt många gånger är helt outstanding fortfarande !!! och att nya kit-objektiv = korta zoomar som ofta levereras med ett nytt kamerahus, inte är mycket att ha, och att vi snart har kameran där du i efterhand kan justera fokus, det är så nära!
Kvällen var som jag upplevde fantastisk, tack alla som bidrar med kunskap och engagemang. Kaffet glömde jag nästan.
Vid pennan Leif
Måndag kväll, SÅ SKALL DET FOTAS på Fotoklubben.
Så var vi igång igen. Efter att Leif hälsat alla välkomna (19 st) och talat lite om teknikutvecklingen inom foto, med bland annat preliminär skärpeinställning (post fokus tror jag det heter) där man i efterhand kan bestämma var i bilden skärpan skall ligga, lovade han att belysa detta och
mera vid ett senare tillfälle. (Man kanske inte behöver ta någon bild alls, utan bestämma detta i efterhand????)
Bildvisning blev det också förstås. Som vanligt nu för tiden med ett högst varierat motivval. Vilket man tackar för. Vad sägs om svart katt mot svart bakgrund? Han var ju inte ensam förstås, en randig kattkille kom emellan. Trollhättan ”by night”, Lysekil i morgonljus???, höga vågor i Marstrand och Teneriffa, små och stora fåglar, magiska soluppgångar, rådjur, en tur i Risveden med mera, med mera. Kaffe med fotoklubbskaka fick vi också, helt OK, tycker i alla fall ……………Lilliz
2017
Återigen en bejublad kväll med Patrik Larsson fotograf.
Ämnet för kvällen var "det subtila landskapet" och vad var nu det?
Patrik själv menade att det är det knappt märkbara, de små detaljerna i vår omgivning, stramt subtilt och nordiskt.
I mångt och mycket handlade det om att se vår omgivning, motiven finns ofta på väg till det tänkta fotomålet. Det handlade om mjuka varsamt hanterade motiv, horisontlinjer som var mjuka och så det underbara dimma! Han påpekade också att det finns så mycket att lära av landskapsmålare just när det gäller detta.
Medveten komposition pratade han mycket om och då var det snarast det man oftast kallar harmoni det handlade om. Geometriskt komposition, gyllene snittet osv fanns förståss redan som grund i det mesta. Träningsredskap är alltid bra och mobilkameran är ett utmärkt sånt och ledde ofta till att han mha av denna kunde se om det fanns grund för en komposition för att sen återvända med den större kameran för att få allt på plats.
Det var första halv lek, sedan följde en strålande genom gång av bildbehandling i det här fallet Lightroom Classic CC men ändå generell kunskap. Mycket bra info bla att en rätt exponerad bild alltid är det bästa som start, visst bildbehandlingen kan rätta till men på bekostnad av skärpa!
Mycket intressant och precis som vi lärt oss tidigare histogrammet är mätverktyget på bilden !
Vi fick inspiration i första delen och jag tror de flesta av oss fick nyttig information i denna sista delen och inte blev det sämre av att Patrik är en utmärkt pedagog och förutom att han är en fantastisk fotograf.
Med bläckpennan / Leif
Vi hade glädjen att se bilder som både berättar och var av hög klass. I kväll fick vi vara med om både sommar på Backafalls malvor dvs Hven ( ja så stavades det tydligen) och sladdande bilar. Jag tror det var i Sjuntorp trakten båda på både dagen och nattetid.
Vackra höstbilder var det sen från Trollhättetrakten, Rysjön och förståss älven, och sedan byggnader och byggnads detaljer. Berättelser från både förr och nu, båda glada bilder och bilder från en historia som aldrig får glömmas.
Själv tycker jag mig se höstens tema "att utveckla dig som fotograf och hitta din egenart" i mycket av det vi nu får se och kanske just detta har bidragit till som jag upplever det en extra hög klass på de bilder vi får se och ta del av.
Vi bestämde sedan att sista kvällen för året blir 4 december och att vi sen återstartar 2018 den 15 januari.
Under nästa år kommer vi sen att återigen ställa ut och formen blir att 2-3 fotografer per gång får presentera sig med 3-5 bilder dvs vi vill hamna runt 10-talet bilder totalt och vi söker nu lämpliga ställen där vi kan få finnas en månad ungefär. Utskrifter och passepartouter hanterar vi som vanligt i klubbens regi.
Vi var många och hade som vanligt en trevlig kväll.
Med bläckpennan / Leif
Vilken kväll, fullsatt i lokalen och en fantastiskt inspirerande föreläsning.
Vi hade Per-Olov Alfredsson en äkta göteborgare på besök som gemytligt och engagerande berättade om sitt gatufoto. Han gav oss verkligen ett utökat sätt att se och skapa bilder. P-O som märkligt nog inte varit fotograf så länge har dock ett gedigen utbildning i estetiska ämnen och det syntes verkligen, även att en av hans förebilder var Henri Cartier-Bresson.
Att fånga ögonblicket eller att vänta in ögonblicket, det är gatufotografins signum. Är man dessutom orädd och lite fräck så blir resultatet lysande. Vi lärde oss att en "äkta" gatufotograf aldrig frågar om lov.
Vi lärde oss också att bakgrund i en bild inte alls behöver vara negativ tvärtom, utan att den kan skapa miljön i bilden. Han visade sedan hur man skapar spänning i en bild för att få den där "känslan" man så hett önskar.
Att färg kan ibland vara så störande, ja just det, och svartvitt framhäver ofta motivet mycket bättre.
Sammantaget en väldigt inspirerande kväll och otroliga bilder som vi dessutom som bonus även fick se som påsikts-bilder.
Själv ville han kalla sig bildskapare snarare än fotograf och med mottot att en bild skall innehålla en berättelse, och vi kan bara instämma så var det.
Med bläcket flödande / Leif
I Kerstins trädgård blommar det: kolla in hennes bilder! Klas ser inte helt frisk ut på några av sina , tycker jag...Lasses färgpalett runt fågeln, vad den nu heter, är alldeles utsökt och Martti har lyckats fånga magin i vår älv. Thomas kunde visa hur man i Trollhättan tar Halloween på riktigt skämtsamt allvar./ Ulrika
Nästa gång har vi möjlighet att lära oss om gratisprogrammet Nik Collection, och om hur man med hjälp av detta kan få till snygga, t. ex. svartvita, bilder. Ska bli intressant. Tack Joachim som ska prata om detta.
Nik Collection är inte ett egentligt bildbehandlingsprogram, utan en s.k. plugin till programmen Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom och Aperture. Något av dessa program behövs för att kunna dra nytta av programvaran.
Ses på måndag/ Ulrika
Skönhet i allt, från tuffa "hotrods" (Thomas) och Lamborghini (Klas) till Makaon fjäril (Lilliz) och höstlöv (jag själv). Sen inte "Paraplyerna i Cherbourg" utan på Liseberg (Lasse) riktigt häftigt!
Men också härlig dokumentation av takbyggen (Alf, Lilliz) och polrenovering (Klas).
Jag tycker sådana inslag är guld värda, bruksfoto av allra bästa märke med dels fin fototeknik men även delande av kunskap och erfarenheter med bildens hjälp.
Det här är inte bara "plåtslageri = bara knäppta bilder" utan mycket kunnigt dokumenterande fotografi.
Vårt första föredrag "gatufotografi" är nu klart till den 13 november och en inbjudan kommer i mailen till oss alla och som vi sa på mötet ta chansen att ta med någon intresserad kompis som kan få en inblick i vilka vi är, vi får säkert plats
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med grönt bläck i pennan / Leif
Ja det blir föredrag och besök av inspirerande kollegor i höst !!
Måndagen den 13 november kommer P-O Alfredsson från Göteborg och visar sina gatufoto och senare kommer Patrik Larsson tillbaka och inspirerar oss. Så kul, och Ulrika och Ralf har gjort jätte insatser att få det att fungera. I bägge fallen kommer mera info och inbjudan, men boka in 13 november redan nu och inbjudan gäller förståss medlemmar med respektive men även en och annan intresserad har vi säkert plats för.
Sedan var det en kväll fullmatad med spännande och otroligt fina bilder. Jag tror bildtemana inspirerade och vi fick se en härlig bredd av bilder.
En kalkstensformation som i alla fall jag inte skulle gå under och lite bilder på Hjärtums kyrkas avtäckta golv från minst 1500 talet. Sen var det allt från rallycross och cross från Trollhättan och glittrande amerikanare till en begagnad slåttermaskin.
Naturligtvis även naturbilder där vackra höst- och dim- bilder från Ryrsjön stod i en klass för sig och sedan som avslutning en kollektion gatufoto i svart vitt från Ulrikas London besök som framkallade kvällens uppskattande kommentarer.
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med i kväll rött bläck i pennan / Leif
Arbetskväll på klubben. Men först otroligt fina bilder med skärpan där den skulle vara skärpdjupen likaså och bakgrunden vackert bortonad och så snyggt komponerade bilder. Nu har vi nivå på våra bilder verkligen.
Vi fick se Alfs blommor och fjärilar, Lars fåglar bland annat en bergfink som döptes om till gråsparv under kvällen men vad gör det bilderna var jättefina. Rally aktion bilder av Göran och verkligen annorlunda vyer över Lilla Edet fångat av Roger på Uxås berget snyggt.
Som avslutning fick vi sen se Thomas nattvanor som resulterat i spännande bilder på Uddevallabron, man kanske inte skall sova genom nätterna, i alla fall mycket snyggt och professionellt hanterat.
Före det hade vi ett diskussionsunderlag om fullformat kameror kontra APS formatet, där vi försökte se vad som verkligen var att hänföra till formatet inte bara att fullformatarna oftast är respektive märkes "top of the line".
För framtiden så har vi nu klart vår första föredragshållare under november angående gatufoto och tanken är ju att vi skall få lite nya influenser och inspiration, mera detaljer kommer.
Och inte minst vår kalender följer plan efter ett oroligt jobb och engagemang av Karl och Roger med flera och går snart i tryck.
Kaffet var gott även från nya kokaren som Martti fixat så det kunde inte var bättre.
Med bläck i pennan / Leif

Sen var det slitet med kalendern, Karl med flera lovar oss en kalender i år också ! ! Ja vad skall vi säga, vi är så tacksamma för det slit alla engagerade lägger ner i den. Resultatet är det överskott som vi i höst planerar att åtminstone delvis lägga på att bjuda in förhoppningsvis flera föredragshållare, vi jobbar på olika förslag.
Och så pratades det kameror mm allt i den vanliga goa andan till kaffe, bryggt i nya kokaren, och kaka.
Vi jobbade vidare med tankar kring höstprogrammet "att utvecklas som fotograf och hitta sin specialitet". Som ett inlägg i detta visade jag hur jag "rafsat" i mina bibliotek och försökt se vad jag tycker jag vill göra som fotograf, och kanske fick någon mera en kick i att känna efter vem man är eller vill vara som bildskapare.
Sen blev det bildvisning där vår botanist Kerstin visade rara förgängliga blomster, nu vackert "förevigade".
Ljusets mästare Ralf visade som vanligt vackert presenterade bilder, varav en med blommor inne i ett växthus där sedan plexiglaset blev ett landskap bakom, mästerligt ! Han egen kommentar var att det gäller ju att se motiven, visst så är det, men det är inte dumt när man sedan kan fånga det också.
Lilliz vår "himmelska" fotograf lät oss beskåda vintergator både här och där och Roger visade uråldriga märken efter inlands isen vi Gunnarsvattnet.
Ulrika visade sedan moderna spår dvs stadsbilder längs 45án ner mot Gbg i svart vitt, med ibland grovt korn och en skön bildsyn.
Så nog vet jag vem som är bra på vad !
Med "bläck"pennan / Leif
Nästa alla härliga kamrater på plats och massor av bilder från den gångna sommaren.
Motiven var allt från fjärilar till kor, resor från Gysinge till Alsace. Aktiviteter som höskörd, rullande rallybilar och Swimrun. Vackra fåglar, hjortar och stadsbilder.
Många bilder mycket smakfullt inramat och presenterade och dessutom var det flera som visade i svartvitt och det var anmärkningsvärt uttrycksfullt.
I mina ögon var Ulrikas svartvita stadsbilder kvällens aha upplevelse.
Vi pratade också om hösten program och var överens om att följa förslaget :
"Att utvecklas som fotograf med under-rubriken att utveckla våra respektive specialiteter".
Bildtema kommer att bara vara "nytaget" som då rent naturligt blir lite säsongs kopplat, om nu inte huvudprogrammet ger uppslag till något speciellt.
Så varför inte börja med en gång, dvs till nästa måndag så plockar vi fram något eller några foto gammalt eller nytt som vi lite tycker speglar våra ambitioner som fotograf.
Vid pennan / Leif
Sista kvällen med gänget var vi en liten pratsam skara. Hasse gav Kerstin rätt–hans bild visade på hägg och inte olvon, så det så. Kerstin bidrog med två poetiska bildspel som bl. a. visade rara blommor som växer längs Stallbackavägen; Klas hade bilder från vackra Vallebygden och Varnhems kloster och Thomas från Trollhättetrakten (som han visar en klar förkärlek för) och han berättade också lite om Villa Björkås på Vargön; undertecknad visade några bilder från Stigbergsliden en kall men solig vårdag i Göteborg och blev glad då formatet 5:4 kommenterades i positiva ordalag av Hasse.
Lite tråkigt var det ju med kaffebryggaren som inte ville samarbeta alls! Det mesta hamnade på diskbänken. Den vita bryggaren var det–den får vi ta i tag med i höst!
Glad sommar
önskar
Ulrika
Annandag påsk och 1 maj inföll ju i år på måndagar, just de måndagar som var vikta för bildvisning. Så nu, äntligen, var det dags. Kvällen kan sammanfattas med fem ord: bilder, bilder och mera bilder. Möjligtvis kan man lägga till; ännu mera bilder. Och vilka bilder!!! Flygande fåglar, sittande fåglar, simmande fåglar, rådjur, dovhjortar, blommor en masse, stubbar, mossa, lavar, slussbilder, veteranbilar, Casablanca-bilder m.m. m.m.. Hatten av för mångfalden!!! Kaffe fick vi också, så det så!
Nästa måndag är sista för säsongen, om vi inte kommer överens om något annat då förstås, tycker i alla fall…….Lilliz
Det stora slaget mellan bildbehandlarna !
I ena ringhörnan Adobe med Hasse och Joakim som sekundanter, i andra hörnan Picasa med Ralf.
Grenen var vinjettering, dvs hantera kanterna på bilden för att framhäva vad man nu vill; och vem vann då ?
Ja det var förståss lite av David och Goliat.
Goliat, dvs Adobe, kan verkligen göra det mesta och jag noterade minst fem olika sätt med helt suveräna möjligheter och de goa sekundanterna är verkligen otroliga på att visa oss dessa möjligheter.
David då, ja en minst lika bra sekundant, Ralf, visade på hur otroligt enkelt det är att arbeta i Picasa; så på enkelhet är vinnaren solklar, medan när det gäller möjligheterna så går segern förståss till Adobe.
Måste tyvärr också göra kommentaren att Picasa inte längre underhålls av Google men fortarande finns att ladda ner på nätet.
Matchen var härlig och i god stämning skulle jag vilja utropa båda till vinnare även om vi kanske skall göra lite skillnad på grenarna men mest, det beror så mycket på deras sekundanter.
Tack det var så trevligt.
För övrigt fullt i lokalen och gott kaffe förståss.
Det är nu inte mycket kvar av vårterminen och och officiellt slutar vi med en sista gång den 15 maj.
Om intresse finns ser vi om någon kan ta på sig och kan hålla öppet ytterligare någon eller några gånger.
Återstart blir sedan 18 september.
Vid pennan Leif
Tittade till slut på bilder förstås! Bilder från trandansen vid Hornborgasjön,
bilder från marsklandet vid Mollön på Orust och bilder på en liten strömstare. Jag vågar nog säga att alla var nöjda när vi gick hem, tycker i alla fall………..Lilliz
En instruktion kommer i mailen !
Man gör det i PS eller Element om man nu inte har en Pentax, som jag ! Då har man det i kameran, fast nåja inte "top of the line" funktion men ändå !
Sen skrevs det ut bilder till vår fasta utställning och det fixades datorer. Och apropå det så gör Hasse ett storjobb och restaurerar dator efter dator till absolut toppskick, nu vår huvuddator och sedan utskriftsdatorn, helt underbart.
vid (bläck)pennan /Leif
Så var det årsmöte och vi var ganska nöjda med hur vår klubb fungerar och hoppas på att vi fortsätter på den vägen. Förutsättningarna känns ganska goda då samma styrka fortsätter ett tag till.
Info finns under styrelsen informerar och protokoll och övrigt underlag finns tillgänglig på klubben från och med 3 april
noterat av / Leif
I kväll skulle det varit arbetskväll och det var det ju också, fast det var en annans arbete vi fick titta på. Stora arbeten kan man säga, vad sägs om en bild som mäter 4 x 1 meter och väger upp emot 300 kg inkl. glas, ram,
aluminiumbaksida m.m. Den hänger man inte upp med två krokar och en bit ståltråd inte. Märkligt att det går att göra så stora bilder i en sådan liten kamera! Och inte vilka bilder som helst. Här fanns bilder som både Zorn och John Bauer säkert önskat att de hade målat. I stället var det en ”konstfotograf”, Ann Eringstam som ”målat” med kameran och påsatt 50-mm optik. Hon arbetar mest i projektform och gör ett projekt om året. Det framgick tydligt att Ann Eringstam gillar symmetri och enkla kompositioner, vilket några damer ur publiken livligt uttryckte sympati för.
Klart var att några, om än inte alla, fick sig en tankeställare av dessa suveräna bilder, både vad gäller optik och motiv. OBS! Höll på att glömma kaffet med, kvällen till ära, 3 olika tilltugg, gott!
Tycker i alla fall …..Lilliz
Snyggt jobbat av Martti också, bilden på odjuret med de stora tänderna var ju oslagbar, den lilla Strömstaren, som för en gångs skull, satt stilla likaså. Själv lyckades jag sätta fel årtal på tre bilder från Göteborgs hamn, där stormen ADA härjade i september 1969 och inget annat. Bilden på odjuret i Grinnerödsvattnet är jag i alla fall nöjd med. Strax innan de bilderna färdigvisats dök Piotr upp, han hade bilder med sig kan man säga, många dessutom. Här fick vi se och lära oss om porträtt och blixtljusens placering, landskapsbilder, makrobilder, eventbilder m.m. Makrobilderna fastnade i alla fall jag för! Över huvud taget var det hög klass på bilderna, mera sådant, tack! Tack även för kaffe och kaka, gott!
Tycker i alla fall……………Lilliz
Arbetsmåndag, full fart från första stund aktivitet och go stämning i alla hörn av våra lokaler och många på plats.
Och tänk vad PsE egentligen kan, och vad jag kan nu efter en "privat" lektion helt suveränt.
Vid stora datorn jobbade Ulrika med program kring kalendern med Karls assistans. Kring Ralf tittades det på bilder och diskuterades och i köket var det datastuga, Roger och Alf jobbade ihop.
I utskriftsrummet var det alltså Ps Element utbildning under Hasses ledning, vi gjorde ramar och passepartouter och som en klo på det hela vinjettering dvs. vacker skuggning runt bilden.
Vår nye medlem Piotr fixade igång vårt G4 modem bara så där, helst suveränt.
Kaffet då, jag vet inte glömde bara, jag var fullt upptagen med att lära mig, men det var säkert gott som alltid.
Sammanfattat det här arbetssättet, trivs vi med och det är uppenbart så uppskattat.
mha min bläckpenna / Leif
Bildkväll, bilder skapade av glädje och visande glädje och så bilder på sniskan!
Det sista syftade förståss på veckans, eller årets, händelse–den kantade båten i ingången till slussen. Jag tror vi är överens om att det verkligen är skillnad på "tidningsbilder" och fotografbilder, så en honnör till er som skildrat med klass!
Sen fick vi se de första vårblommorna, fåglar, fina ekorrar och katter fulla med glädje och som avlutning världens finaste skog dvs Hjärtum, och inte bara det verkligt vackra och uttrycksfulla bilder skapade och presenterade av Ralf. I övrigt tack Alf, Hasse, Kerstin, Roger och Thomas för sevärda bidrag och inte minst den visade glädjen i att med kamera dokumentera och kunna dela med sig av guldkornen i vardagen.
I ett avslutande magnifikt bildspel av Joakim fick vi se "broarna i Västerlanda County" med omnejd, utsökt. Ingenjörskonst från kanske över 2000 helt otroligt och skildrat med dagen ingenjörskonst.
Vi håller också på att arbeta fram ett sätt att konstruktivt och med respekt för varandra kommentera och utrycka oss om bilder. Vi kommenterar bilder, bryr oss inte om teknik. Försöker se vad bilden utrycker och vad som var fotografens avsikt och utgår från vår eget tyckande och försöker sedan att i första hand se det positiva i bilden. Vi kan säkert utveckla detta men nu kändes det bra.
Nästa måndag är det arbetsmåndag, våra omtyckta spontana lära och lära ut tillfälle.
Nu lägger vi till, med respekt för de som bidrar med så mycket kunskap och som förståss gärna vill vara lite förberedda, att vi lite löst pekar ut några ämnen som vi gärna vill hantera.
Denna gången blir det fokus på blixthantering, upplättning mm, skapa ljudfiler, skapa ramar i PsE och så förståss datastuga. Joakim, Hasse och Ralf drar och jag själv stöttar i "datastugan".
Vi hade också glädjen att se en ny medlem på plats, så välkommen Piotr och det skall bli spännande att se vem du är som fotograf
Kvällen var välbesökt och kaffet var som vanligt gott!
vid pennan / Leif

Arbetskväll och återigen en fin kväll. Du kommer lite försynt med lite frågor och när kvällen är slut kan du och vet du och är full av inspiration.
Kommer ni ihåg barnprogrammet "vill ni veta mer så fråga ugglan", i vår klubb finns det många ugglor! Jag hade själv med mig kameran och lärde mig funktionerna att mäta vitbalans och ser man på det hade min kamera också ! Den blir bättre för varje gång eller är det jag som blir det?
Annars hjälptes vi åt med dataproblem, gjorde utskrifter för nästa års kalender, skar passepartouter och hade bara trevligt.
Som avslutning visade Hasse en kollektion bilder, vattenfall, konstruktivt hemsnickeri och bl.a. löv och hur man med olika teknik skapade rätt bakgrund och betonade färger för att skapa bilden med just det intrycket som han avsett. Som vanligt på det där pedagogiska sättet att man bara tänker jaha det måste ju jag kunna också.
Kvällen var välbesökt och kaffet var gott!
vid pennan / Leif
Samma där. För svaga färger, för starka färger, för mörk, för ljus? Samma där! Knepet är ju att förmedla känslan till betraktaren, eller hur? Vilket inte alltid är så lätt! Givetvis gör det inget om bildens skärpa är perfekt, kompositionen är bra, färgerna är OK, formatet lika så, men det är inte bara det som är kriteriet för en bra bild. Sedan har vi som tur är, olika tycke och smak.
Bilder tittade vi också på, naturligtvis, av alla de slag, släpljus vid vattenbrynet, fallande vattendroppar, renovering av gammal bro i Färdsle, en fantastisk fjortontaggare, stjärnhimlar, svarta hål(?) m.m. Om bilderna var bra??? Självklart, som kocken Mannerström säger, ”det är ju vi som har gjort dom!” Fotokaffe med kaka fick vi också. En God Kväll alltså, tycker i alla fall………..Lilliz
Full aktivitet från första stund och jag glömde nästan kaffet. Drygt dussinet var vi och aktiviteter över allt. Vi delade allhanda erfarenheter och kunde lära oss ställa in utskrifter från Adobe, fick en aha upplevelser om lager hantering och pratade bilder och stöttade varandra i diverse dataproblem.
Våra hjälpsamma kamrater som delade med sig var Hasse, Klas, Roger, Ralf och Joakim.
Förutom detta så demonstrerade Martti sin senaste kameralösning, sin Canon nu med Hasselblad optik, vilken skärpa och om inte detta inte är den ultimata kameran så nog var det bra nära.
Min bild är att dessa måndagar är så trivsamma och något som så många gillar, sen gäller det bara att komma hem fort nog och prova det man nyss lärt sig.
Med bläckpenna / Leif
Kvällens småprat hos oss iaf gällde NIK filter i Photoshop och andra funderade bla kring fotoutflykter.
Nästa måndag är en go-kväll igen. En "arbets-kväll" där vi pratar, får del av andras kunskaper och delar med oss av egna. Det gör vi i små grupper och du ansluter och tar del där du vill.
Kvällen är helt spontan inga programpunkter utan bara, att vi umgås och delar vårt gemensamma intresse . Allt under gemytliga former.
Jag tror ändå att de som vill under kvällen kan få ta del av Hasses erfarenheter, att ställa in utskrifter rätt, Klas pedagogiska demo av lagerhantering och säkert en eller flera datastugor bla kring Joakim och mig.
Så ta med dig kamera eller dator om det är något du vill ha hjälp med eller bara dryfta.
VÄLKOMNA
Med bläckpennan / Leif
Klubben när den är som bäst, våra "arbetets" måndagar är bara så bra!
Go stämning och samtal om allt. Joakim hade med sin dator och fick genast ett gäng i kring sig som både lärde sig data teknik och fick ovärderligt stöd och förklaringar på egna funderingar.
Klas delade med sig av senaste erfarenheter i att jobba i lager i Photoshop och kring Martti, Roger och Jürgen diskuterade vi komposition mm. Ingen nämnd och ingen glömd det var mycket mera som ventilerades och visades, en belysning bla där man kunde justera färgtemperaturer, Ralf visade.
Vi började med lite nostalgi från den analoga tiden, upplösning i linjer per mm med Tri-X, Panatomic med finkornframkallaren Promicrol. Ljuva tid vart tog du vägen.
Men inte för den saken utan för att få perspektiv på den digitala teknik vi idag jobbar med och då pratar vi pixlar. Småbildsformatet 24x36 = fullformat i DSLR beräknas vara ca 20Mp allt över det ex.vis. Canon/Nikon 36Mp är mao klart bättre!
Är digitaltekniken sammantaget bra då? Ja visst är den bra, tom dubbelt så bra som det analoga, speciellt när det gäller dynamik. Samtidig lärde vi oss också att våra gamla fasta objekt många gånger är helt outstanding fortfarande !!! och att nya kit-objektiv = korta zoomar som ofta levereras med ett nytt kamerahus, inte är mycket att ha, och att vi snart har kameran där du i efterhand kan justera fokus, det är så nära!
Kvällen var som jag upplevde fantastisk, tack alla som bidrar med kunskap och engagemang. Kaffet glömde jag nästan.
Vid pennan Leif
Måndag kväll, SÅ SKALL DET FOTAS på Fotoklubben.
Så var vi igång igen. Efter att Leif hälsat alla välkomna (19 st) och talat lite om teknikutvecklingen inom foto, med bland annat preliminär skärpeinställning (post fokus tror jag det heter) där man i efterhand kan bestämma var i bilden skärpan skall ligga, lovade han att belysa detta och
mera vid ett senare tillfälle. (Man kanske inte behöver ta någon bild alls, utan bestämma detta i efterhand????)
Bildvisning blev det också förstås. Som vanligt nu för tiden med ett högst varierat motivval. Vilket man tackar för. Vad sägs om svart katt mot svart bakgrund? Han var ju inte ensam förstås, en randig kattkille kom emellan. Trollhättan ”by night”, Lysekil i morgonljus???, höga vågor i Marstrand och Teneriffa, små och stora fåglar, magiska soluppgångar, rådjur, en tur i Risveden med mera, med mera. Kaffe med fotoklubbskaka fick vi också, helt OK, tycker i alla fall ……………Lilliz
2017
Återigen en bejublad kväll med Patrik Larsson fotograf.
Ämnet för kvällen var "det subtila landskapet" och vad var nu det?
Patrik själv menade att det är det knappt märkbara, de små detaljerna i vår omgivning, stramt subtilt och nordiskt.
I mångt och mycket handlade det om att se vår omgivning, motiven finns ofta på väg till det tänkta fotomålet. Det handlade om mjuka varsamt hanterade motiv, horisontlinjer som var mjuka och så det underbara dimma! Han påpekade också att det finns så mycket att lära av landskapsmålare just när det gäller detta.
Medveten komposition pratade han mycket om och då var det snarast det man oftast kallar harmoni det handlade om. Geometriskt komposition, gyllene snittet osv fanns förståss redan som grund i det mesta. Träningsredskap är alltid bra och mobilkameran är ett utmärkt sånt och ledde ofta till att han mha av denna kunde se om det fanns grund för en komposition för att sen återvända med den större kameran för att få allt på plats.
Det var första halv lek, sedan följde en strålande genom gång av bildbehandling i det här fallet Lightroom Classic CC men ändå generell kunskap. Mycket bra info bla att en rätt exponerad bild alltid är det bästa som start, visst bildbehandlingen kan rätta till men på bekostnad av skärpa!
Mycket intressant och precis som vi lärt oss tidigare histogrammet är mätverktyget på bilden !
Vi fick inspiration i första delen och jag tror de flesta av oss fick nyttig information i denna sista delen och inte blev det sämre av att Patrik är en utmärkt pedagog och förutom att han är en fantastisk fotograf.
Med bläckpennan / Leif
Vi hade glädjen att se bilder som både berättar och var av hög klass. I kväll fick vi vara med om både sommar på Backafalls malvor dvs Hven ( ja så stavades det tydligen) och sladdande bilar. Jag tror det var i Sjuntorp trakten båda på både dagen och nattetid.
Vackra höstbilder var det sen från Trollhättetrakten, Rysjön och förståss älven, och sedan byggnader och byggnads detaljer. Berättelser från både förr och nu, båda glada bilder och bilder från en historia som aldrig får glömmas.
Själv tycker jag mig se höstens tema "att utveckla dig som fotograf och hitta din egenart" i mycket av det vi nu får se och kanske just detta har bidragit till som jag upplever det en extra hög klass på de bilder vi får se och ta del av.
Vi bestämde sedan att sista kvällen för året blir 4 december och att vi sen återstartar 2018 den 15 januari.
Under nästa år kommer vi sen att återigen ställa ut och formen blir att 2-3 fotografer per gång får presentera sig med 3-5 bilder dvs vi vill hamna runt 10-talet bilder totalt och vi söker nu lämpliga ställen där vi kan få finnas en månad ungefär. Utskrifter och passepartouter hanterar vi som vanligt i klubbens regi.
Vi var många och hade som vanligt en trevlig kväll.
Med bläckpennan / Leif
Vilken kväll, fullsatt i lokalen och en fantastiskt inspirerande föreläsning.
Vi hade Per-Olov Alfredsson en äkta göteborgare på besök som gemytligt och engagerande berättade om sitt gatufoto. Han gav oss verkligen ett utökat sätt att se och skapa bilder. P-O som märkligt nog inte varit fotograf så länge har dock ett gedigen utbildning i estetiska ämnen och det syntes verkligen, även att en av hans förebilder var Henri Cartier-Bresson.
Att fånga ögonblicket eller att vänta in ögonblicket, det är gatufotografins signum. Är man dessutom orädd och lite fräck så blir resultatet lysande. Vi lärde oss att en "äkta" gatufotograf aldrig frågar om lov.
Vi lärde oss också att bakgrund i en bild inte alls behöver vara negativ tvärtom, utan att den kan skapa miljön i bilden. Han visade sedan hur man skapar spänning i en bild för att få den där "känslan" man så hett önskar.
Att färg kan ibland vara så störande, ja just det, och svartvitt framhäver ofta motivet mycket bättre.
Sammantaget en väldigt inspirerande kväll och otroliga bilder som vi dessutom som bonus även fick se som påsikts-bilder.
Själv ville han kalla sig bildskapare snarare än fotograf och med mottot att en bild skall innehålla en berättelse, och vi kan bara instämma så var det.
Med bläcket flödande / Leif
I Kerstins trädgård blommar det: kolla in hennes bilder! Klas ser inte helt frisk ut på några av sina , tycker jag...Lasses färgpalett runt fågeln, vad den nu heter, är alldeles utsökt och Martti har lyckats fånga magin i vår älv. Thomas kunde visa hur man i Trollhättan tar Halloween på riktigt skämtsamt allvar./ Ulrika
Nästa gång har vi möjlighet att lära oss om gratisprogrammet Nik Collection, och om hur man med hjälp av detta kan få till snygga, t. ex. svartvita, bilder. Ska bli intressant. Tack Joachim som ska prata om detta.
Nik Collection är inte ett egentligt bildbehandlingsprogram, utan en s.k. plugin till programmen Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom och Aperture. Något av dessa program behövs för att kunna dra nytta av programvaran.
Ses på måndag/ Ulrika
Skönhet i allt, från tuffa "hotrods" (Thomas) och Lamborghini (Klas) till Makaon fjäril (Lilliz) och höstlöv (jag själv). Sen inte "Paraplyerna i Cherbourg" utan på Liseberg (Lasse) riktigt häftigt!
Men också härlig dokumentation av takbyggen (Alf, Lilliz) och polrenovering (Klas).
Jag tycker sådana inslag är guld värda, bruksfoto av allra bästa märke med dels fin fototeknik men även delande av kunskap och erfarenheter med bildens hjälp.
Det här är inte bara "plåtslageri = bara knäppta bilder" utan mycket kunnigt dokumenterande fotografi.
Vårt första föredrag "gatufotografi" är nu klart till den 13 november och en inbjudan kommer i mailen till oss alla och som vi sa på mötet ta chansen att ta med någon intresserad kompis som kan få en inblick i vilka vi är, vi får säkert plats
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med grönt bläck i pennan / Leif
Ja det blir föredrag och besök av inspirerande kollegor i höst !!
Måndagen den 13 november kommer P-O Alfredsson från Göteborg och visar sina gatufoto och senare kommer Patrik Larsson tillbaka och inspirerar oss. Så kul, och Ulrika och Ralf har gjort jätte insatser att få det att fungera. I bägge fallen kommer mera info och inbjudan, men boka in 13 november redan nu och inbjudan gäller förståss medlemmar med respektive men även en och annan intresserad har vi säkert plats för.
Sedan var det en kväll fullmatad med spännande och otroligt fina bilder. Jag tror bildtemana inspirerade och vi fick se en härlig bredd av bilder.
En kalkstensformation som i alla fall jag inte skulle gå under och lite bilder på Hjärtums kyrkas avtäckta golv från minst 1500 talet. Sen var det allt från rallycross och cross från Trollhättan och glittrande amerikanare till en begagnad slåttermaskin.
Naturligtvis även naturbilder där vackra höst- och dim- bilder från Ryrsjön stod i en klass för sig och sedan som avslutning en kollektion gatufoto i svart vitt från Ulrikas London besök som framkallade kvällens uppskattande kommentarer.
I övrig en mysig samvaro där vi delade erfarenheter både inom och utanför vårt fotointresse.
Med i kväll rött bläck i pennan / Leif
Arbetskväll på klubben. Men först otroligt fina bilder med skärpan där den skulle vara skärpdjupen likaså och bakgrunden vackert bortonad och så snyggt komponerade bilder. Nu har vi nivå på våra bilder verkligen.
Vi fick se Alfs blommor och fjärilar, Lars fåglar bland annat en bergfink som döptes om till gråsparv under kvällen men vad gör det bilderna var jättefina. Rally aktion bilder av Göran och verkligen annorlunda vyer över Lilla Edet fångat av Roger på Uxås berget snyggt.
Som avslutning fick vi sen se Thomas nattvanor som resulterat i spännande bilder på Uddevallabron, man kanske inte skall sova genom nätterna, i alla fall mycket snyggt och professionellt hanterat.
Före det hade vi ett diskussionsunderlag om fullformat kameror kontra APS formatet, där vi försökte se vad som verkligen var att hänföra till formatet inte bara att fullformatarna oftast är respektive märkes "top of the line".
För framtiden så har vi nu klart vår första föredragshållare under november angående gatufoto och tanken är ju att vi skall få lite nya influenser och inspiration, mera detaljer kommer.
Och inte minst vår kalender följer plan efter ett oroligt jobb och engagemang av Karl och Roger med flera och går snart i tryck.
Kaffet var gott även från nya kokaren som Martti fixat så det kunde inte var bättre.
Med bläck i pennan / Leif

Sen var det slitet med kalendern, Karl med flera lovar oss en kalender i år också ! ! Ja vad skall vi säga, vi är så tacksamma för det slit alla engagerade lägger ner i den. Resultatet är det överskott som vi i höst planerar att åtminstone delvis lägga på att bjuda in förhoppningsvis flera föredragshållare, vi jobbar på olika förslag.
Och så pratades det kameror mm allt i den vanliga goa andan till kaffe, bryggt i nya kokaren, och kaka.
Vi jobbade vidare med tankar kring höstprogrammet "att utvecklas som fotograf och hitta sin specialitet". Som ett inlägg i detta visade jag hur jag "rafsat" i mina bibliotek och försökt se vad jag tycker jag vill göra som fotograf, och kanske fick någon mera en kick i att känna efter vem man är eller vill vara som bildskapare.
Sen blev det bildvisning där vår botanist Kerstin visade rara förgängliga blomster, nu vackert "förevigade".
Ljusets mästare Ralf visade som vanligt vackert presenterade bilder, varav en med blommor inne i ett växthus där sedan plexiglaset blev ett landskap bakom, mästerligt ! Han egen kommentar var att det gäller ju att se motiven, visst så är det, men det är inte dumt när man sedan kan fånga det också.
Lilliz vår "himmelska" fotograf lät oss beskåda vintergator både här och där och Roger visade uråldriga märken efter inlands isen vi Gunnarsvattnet.
Ulrika visade sedan moderna spår dvs stadsbilder längs 45án ner mot Gbg i svart vitt, med ibland grovt korn och en skön bildsyn.
Så nog vet jag vem som är bra på vad !
Med "bläck"pennan / Leif
Nästa alla härliga kamrater på plats och massor av bilder från den gångna sommaren.
Motiven var allt från fjärilar till kor, resor från Gysinge till Alsace. Aktiviteter som höskörd, rullande rallybilar och Swimrun. Vackra fåglar, hjortar och stadsbilder.
Många bilder mycket smakfullt inramat och presenterade och dessutom var det flera som visade i svartvitt och det var anmärkningsvärt uttrycksfullt.
I mina ögon var Ulrikas svartvita stadsbilder kvällens aha upplevelse.
Vi pratade också om hösten program och var överens om att följa förslaget :
"Att utvecklas som fotograf med under-rubriken att utveckla våra respektive specialiteter".
Bildtema kommer att bara vara "nytaget" som då rent naturligt blir lite säsongs kopplat, om nu inte huvudprogrammet ger uppslag till något speciellt.
Så varför inte börja med en gång, dvs till nästa måndag så plockar vi fram något eller några foto gammalt eller nytt som vi lite tycker speglar våra ambitioner som fotograf.
Vid pennan / Leif
Sista kvällen med gänget var vi en liten pratsam skara. Hasse gav Kerstin rätt–hans bild visade på hägg och inte olvon, så det så. Kerstin bidrog med två poetiska bildspel som bl. a. visade rara blommor som växer längs Stallbackavägen; Klas hade bilder från vackra Vallebygden och Varnhems kloster och Thomas från Trollhättetrakten (som han visar en klar förkärlek för) och han berättade också lite om Villa Björkås på Vargön; undertecknad visade några bilder från Stigbergsliden en kall men solig vårdag i Göteborg och blev glad då formatet 5:4 kommenterades i positiva ordalag av Hasse.
Lite tråkigt var det ju med kaffebryggaren som inte ville samarbeta alls! Det mesta hamnade på diskbänken. Den vita bryggaren var det–den får vi ta i tag med i höst!
Glad sommar
önskar
Ulrika
Annandag påsk och 1 maj inföll ju i år på måndagar, just de måndagar som var vikta för bildvisning. Så nu, äntligen, var det dags. Kvällen kan sammanfattas med fem ord: bilder, bilder och mera bilder. Möjligtvis kan man lägga till; ännu mera bilder. Och vilka bilder!!! Flygande fåglar, sittande fåglar, simmande fåglar, rådjur, dovhjortar, blommor en masse, stubbar, mossa, lavar, slussbilder, veteranbilar, Casablanca-bilder m.m. m.m.. Hatten av för mångfalden!!! Kaffe fick vi också, så det så!
Nästa måndag är sista för säsongen, om vi inte kommer överens om något annat då förstås, tycker i alla fall…….Lilliz
Det stora slaget mellan bildbehandlarna !
I ena ringhörnan Adobe med Hasse och Joakim som sekundanter, i andra hörnan Picasa med Ralf.
Grenen var vinjettering, dvs hantera kanterna på bilden för att framhäva vad man nu vill; och vem vann då ?
Ja det var förståss lite av David och Goliat.
Goliat, dvs Adobe, kan verkligen göra det mesta och jag noterade minst fem olika sätt med helt suveräna möjligheter och de goa sekundanterna är verkligen otroliga på att visa oss dessa möjligheter.
David då, ja en minst lika bra sekundant, Ralf, visade på hur otroligt enkelt det är att arbeta i Picasa; så på enkelhet är vinnaren solklar, medan när det gäller möjligheterna så går segern förståss till Adobe.
Måste tyvärr också göra kommentaren att Picasa inte längre underhålls av Google men fortarande finns att ladda ner på nätet.
Matchen var härlig och i god stämning skulle jag vilja utropa båda till vinnare även om vi kanske skall göra lite skillnad på grenarna men mest, det beror så mycket på deras sekundanter.
Tack det var så trevligt.
För övrigt fullt i lokalen och gott kaffe förståss.
Det är nu inte mycket kvar av vårterminen och och officiellt slutar vi med en sista gång den 15 maj.
Om intresse finns ser vi om någon kan ta på sig och kan hålla öppet ytterligare någon eller några gånger.
Återstart blir sedan 18 september.
Vid pennan Leif
Tittade till slut på bilder förstås! Bilder från trandansen vid Hornborgasjön,
bilder från marsklandet vid Mollön på Orust och bilder på en liten strömstare. Jag vågar nog säga att alla var nöjda när vi gick hem, tycker i alla fall………..Lilliz
En instruktion kommer i mailen !
Man gör det i PS eller Element om man nu inte har en Pentax, som jag ! Då har man det i kameran, fast nåja inte "top of the line" funktion men ändå !
Sen skrevs det ut bilder till vår fasta utställning och det fixades datorer. Och apropå det så gör Hasse ett storjobb och restaurerar dator efter dator till absolut toppskick, nu vår huvuddator och sedan utskriftsdatorn, helt underbart.
vid (bläck)pennan /Leif
Så var det årsmöte och vi var ganska nöjda med hur vår klubb fungerar och hoppas på att vi fortsätter på den vägen. Förutsättningarna känns ganska goda då samma styrka fortsätter ett tag till.
Info finns under styrelsen informerar och protokoll och övrigt underlag finns tillgänglig på klubben från och med 3 april
noterat av / Leif
I kväll skulle det varit arbetskväll och det var det ju också, fast det var en annans arbete vi fick titta på. Stora arbeten kan man säga, vad sägs om en bild som mäter 4 x 1 meter och väger upp emot 300 kg inkl. glas, ram,
aluminiumbaksida m.m. Den hänger man inte upp med två krokar och en bit ståltråd inte. Märkligt att det går att göra så stora bilder i en sådan liten kamera! Och inte vilka bilder som helst. Här fanns bilder som både Zorn och John Bauer säkert önskat att de hade målat. I stället var det en ”konstfotograf”, Ann Eringstam som ”målat” med kameran och påsatt 50-mm optik. Hon arbetar mest i projektform och gör ett projekt om året. Det framgick tydligt att Ann Eringstam gillar symmetri och enkla kompositioner, vilket några damer ur publiken livligt uttryckte sympati för.
Klart var att några, om än inte alla, fick sig en tankeställare av dessa suveräna bilder, både vad gäller optik och motiv. OBS! Höll på att glömma kaffet med, kvällen till ära, 3 olika tilltugg, gott!
Tycker i alla fall …..Lilliz
Snyggt jobbat av Martti också, bilden på odjuret med de stora tänderna var ju oslagbar, den lilla Strömstaren, som för en gångs skull, satt stilla likaså. Själv lyckades jag sätta fel årtal på tre bilder från Göteborgs hamn, där stormen ADA härjade i september 1969 och inget annat. Bilden på odjuret i Grinnerödsvattnet är jag i alla fall nöjd med. Strax innan de bilderna färdigvisats dök Piotr upp, han hade bilder med sig kan man säga, många dessutom. Här fick vi se och lära oss om porträtt och blixtljusens placering, landskapsbilder, makrobilder, eventbilder m.m. Makrobilderna fastnade i alla fall jag för! Över huvud taget var det hög klass på bilderna, mera sådant, tack! Tack även för kaffe och kaka, gott!
Tycker i alla fall……………Lilliz
Arbetsmåndag, full fart från första stund aktivitet och go stämning i alla hörn av våra lokaler och många på plats.
Och tänk vad PsE egentligen kan, och vad jag kan nu efter en "privat" lektion helt suveränt.
Vid stora datorn jobbade Ulrika med program kring kalendern med Karls assistans. Kring Ralf tittades det på bilder och diskuterades och i köket var det datastuga, Roger och Alf jobbade ihop.
I utskriftsrummet var det alltså Ps Element utbildning under Hasses ledning, vi gjorde ramar och passepartouter och som en klo på det hela vinjettering dvs. vacker skuggning runt bilden.
Vår nye medlem Piotr fixade igång vårt G4 modem bara så där, helst suveränt.
Kaffet då, jag vet inte glömde bara, jag var fullt upptagen med att lära mig, men det var säkert gott som alltid.
Sammanfattat det här arbetssättet, trivs vi med och det är uppenbart så uppskattat.
mha min bläckpenna / Leif
Bildkväll, bilder skapade av glädje och visande glädje och så bilder på sniskan!
Det sista syftade förståss på veckans, eller årets, händelse–den kantade båten i ingången till slussen. Jag tror vi är överens om att det verkligen är skillnad på "tidningsbilder" och fotografbilder, så en honnör till er som skildrat med klass!
Sen fick vi se de första vårblommorna, fåglar, fina ekorrar och katter fulla med glädje och som avlutning världens finaste skog dvs Hjärtum, och inte bara det verkligt vackra och uttrycksfulla bilder skapade och presenterade av Ralf. I övrigt tack Alf, Hasse, Kerstin, Roger och Thomas för sevärda bidrag och inte minst den visade glädjen i att med kamera dokumentera och kunna dela med sig av guldkornen i vardagen.
I ett avslutande magnifikt bildspel av Joakim fick vi se "broarna i Västerlanda County" med omnejd, utsökt. Ingenjörskonst från kanske över 2000 helt otroligt och skildrat med dagen ingenjörskonst.
Vi håller också på att arbeta fram ett sätt att konstruktivt och med respekt för varandra kommentera och utrycka oss om bilder. Vi kommenterar bilder, bryr oss inte om teknik. Försöker se vad bilden utrycker och vad som var fotografens avsikt och utgår från vår eget tyckande och försöker sedan att i första hand se det positiva i bilden. Vi kan säkert utveckla detta men nu kändes det bra.
Nästa måndag är det arbetsmåndag, våra omtyckta spontana lära och lära ut tillfälle.
Nu lägger vi till, med respekt för de som bidrar med så mycket kunskap och som förståss gärna vill vara lite förberedda, att vi lite löst pekar ut några ämnen som vi gärna vill hantera.
Denna gången blir det fokus på blixthantering, upplättning mm, skapa ljudfiler, skapa ramar i PsE och så förståss datastuga. Joakim, Hasse och Ralf drar och jag själv stöttar i "datastugan".
Vi hade också glädjen att se en ny medlem på plats, så välkommen Piotr och det skall bli spännande att se vem du är som fotograf
Kvällen var välbesökt och kaffet var som vanligt gott!
vid pennan / Leif

Arbetskväll och återigen en fin kväll. Du kommer lite försynt med lite frågor och när kvällen är slut kan du och vet du och är full av inspiration.
Kommer ni ihåg barnprogrammet "vill ni veta mer så fråga ugglan", i vår klubb finns det många ugglor! Jag hade själv med mig kameran och lärde mig funktionerna att mäta vitbalans och ser man på det hade min kamera också ! Den blir bättre för varje gång eller är det jag som blir det?
Annars hjälptes vi åt med dataproblem, gjorde utskrifter för nästa års kalender, skar passepartouter och hade bara trevligt.
Som avslutning visade Hasse en kollektion bilder, vattenfall, konstruktivt hemsnickeri och bl.a. löv och hur man med olika teknik skapade rätt bakgrund och betonade färger för att skapa bilden med just det intrycket som han avsett. Som vanligt på det där pedagogiska sättet att man bara tänker jaha det måste ju jag kunna också.
Kvällen var välbesökt och kaffet var gott!
vid pennan / Leif
Samma där. För svaga färger, för starka färger, för mörk, för ljus? Samma där! Knepet är ju att förmedla känslan till betraktaren, eller hur? Vilket inte alltid är så lätt! Givetvis gör det inget om bildens skärpa är perfekt, kompositionen är bra, färgerna är OK, formatet lika så, men det är inte bara det som är kriteriet för en bra bild. Sedan har vi som tur är, olika tycke och smak.
Bilder tittade vi också på, naturligtvis, av alla de slag, släpljus vid vattenbrynet, fallande vattendroppar, renovering av gammal bro i Färdsle, en fantastisk fjortontaggare, stjärnhimlar, svarta hål(?) m.m. Om bilderna var bra??? Självklart, som kocken Mannerström säger, ”det är ju vi som har gjort dom!” Fotokaffe med kaka fick vi också. En God Kväll alltså, tycker i alla fall………..Lilliz
Full aktivitet från första stund och jag glömde nästan kaffet. Drygt dussinet var vi och aktiviteter över allt. Vi delade allhanda erfarenheter och kunde lära oss ställa in utskrifter från Adobe, fick en aha upplevelser om lager hantering och pratade bilder och stöttade varandra i diverse dataproblem.
Våra hjälpsamma kamrater som delade med sig var Hasse, Klas, Roger, Ralf och Joakim.
Förutom detta så demonstrerade Martti sin senaste kameralösning, sin Canon nu med Hasselblad optik, vilken skärpa och om inte detta inte är den ultimata kameran så nog var det bra nära.
Min bild är att dessa måndagar är så trivsamma och något som så många gillar, sen gäller det bara att komma hem fort nog och prova det man nyss lärt sig.
Med bläckpenna / Leif
Kvällens småprat hos oss iaf gällde NIK filter i Photoshop och andra funderade bla kring fotoutflykter.
Nästa måndag är en go-kväll igen. En "arbets-kväll" där vi pratar, får del av andras kunskaper och delar med oss av egna. Det gör vi i små grupper och du ansluter och tar del där du vill.
Kvällen är helt spontan inga programpunkter utan bara, att vi umgås och delar vårt gemensamma intresse . Allt under gemytliga former.
Jag tror ändå att de som vill under kvällen kan få ta del av Hasses erfarenheter, att ställa in utskrifter rätt, Klas pedagogiska demo av lagerhantering och säkert en eller flera datastugor bla kring Joakim och mig.
Så ta med dig kamera eller dator om det är något du vill ha hjälp med eller bara dryfta.
VÄLKOMNA
Med bläckpennan / Leif
Klubben när den är som bäst, våra "arbetets" måndagar är bara så bra!
Go stämning och samtal om allt. Joakim hade med sin dator och fick genast ett gäng i kring sig som både lärde sig data teknik och fick ovärderligt stöd och förklaringar på egna funderingar.
Klas delade med sig av senaste erfarenheter i att jobba i lager i Photoshop och kring Martti, Roger och Jürgen diskuterade vi komposition mm. Ingen nämnd och ingen glömd det var mycket mera som ventilerades och visades, en belysning bla där man kunde justera färgtemperaturer, Ralf visade.
Vi började med lite nostalgi från den analoga tiden, upplösning i linjer per mm med Tri-X, Panatomic med finkornframkallaren Promicrol. Ljuva tid vart tog du vägen.
Men inte för den saken utan för att få perspektiv på den digitala teknik vi idag jobbar med och då pratar vi pixlar. Småbildsformatet 24x36 = fullformat i DSLR beräknas vara ca 20Mp allt över det ex.vis. Canon/Nikon 36Mp är mao klart bättre!
Är digitaltekniken sammantaget bra då? Ja visst är den bra, tom dubbelt så bra som det analoga, speciellt när det gäller dynamik. Samtidig lärde vi oss också att våra gamla fasta objekt många gånger är helt outstanding fortfarande !!! och att nya kit-objektiv = korta zoomar som ofta levereras med ett nytt kamerahus, inte är mycket att ha, och att vi snart har kameran där du i efterhand kan justera fokus, det är så nära!
Kvällen var som jag upplevde fantastisk, tack alla som bidrar med kunskap och engagemang. Kaffet glömde jag nästan.
Vid pennan Leif
Måndag kväll, SÅ SKALL DET FOTAS på Fotoklubben.
Så var vi igång igen. Efter att Leif hälsat alla välkomna (19 st) och talat lite om teknikutvecklingen inom foto, med bland annat preliminär skärpeinställning (post fokus tror jag det heter) där man i efterhand kan bestämma var i bilden skärpan skall ligga, lovade han att belysa detta och
mera vid ett senare tillfälle. (Man kanske inte behöver ta någon bild alls, utan bestämma detta i efterhand????)
Bildvisning blev det också förstås. Som vanligt nu för tiden med ett högst varierat motivval. Vilket man tackar för. Vad sägs om svart katt mot svart bakgrund? Han var ju inte ensam förstås, en randig kattkille kom emellan. Trollhättan ”by night”, Lysekil i morgonljus???, höga vågor i Marstrand och Teneriffa, små och stora fåglar, magiska soluppgångar, rådjur, en tur i Risveden med mera, med mera. Kaffe med fotoklubbskaka fick vi också, helt OK, tycker i alla fall ……………Lilliz
Länkar
Arkiv
Etiketter
Länkar
Etiketter
Senaste kommentarer
-
Sophie » Detta är ett blogginlägg: ”Fotobilder 14 februari 2022”
-
Martin » fotovisning 1 november 2021: ”Jättebra med 3 bilder per person o att alla bilder har namn på den som fotot! De..”
-
Ralf Abrahamsson » Fotovisning måndag 15 mars 2021: ”Härliga bilder längtar att kunna komma ner och uppleva det hela live”
-
Martin » Detta är ett blogginlägg: ”Nja, vi får gärna ”smattra”, men inte under genomgång eller när någon vill ha sv..”
-
Monica Skoglund » Detta är ett blogginlägg: ”Tack för att jag fick hälsa på hos er, mysigt gäng ❤️”
Arkiv
Länkar
Etiketter
Senaste inlägg
Senaste kommentar
-
Sophie » Detta är ett blogginlägg: ”Fotobilder 14 februari 2022”
-
Martin » fotovisning 1 november 2021: ”Jättebra med 3 bilder per person o att alla bilder har namn på den som fotot! De..”
-
Ralf Abrahamsson » Fotovisning måndag 15 mars 2021: ”Härliga bilder längtar att kunna komma ner och uppleva det hela live”
-
Martin » Detta är ett blogginlägg: ”Nja, vi får gärna ”smattra”, men inte under genomgång eller när någon vill ha sv..”
-
Monica Skoglund » Detta är ett blogginlägg: ”Tack för att jag fick hälsa på hos er, mysigt gäng ❤️”
Sophie » Detta är ett blogginlägg: ”Fotobilder 14 februari 2022”
Martin » fotovisning 1 november 2021: ”Jättebra med 3 bilder per person o att alla bilder har namn på den som fotot! De..”
Ralf Abrahamsson » Fotovisning måndag 15 mars 2021: ”Härliga bilder längtar att kunna komma ner och uppleva det hela live”
Martin » Detta är ett blogginlägg: ”Nja, vi får gärna ”smattra”, men inte under genomgång eller när någon vill ha sv..”
Monica Skoglund » Detta är ett blogginlägg: ”Tack för att jag fick hälsa på hos er, mysigt gäng ❤️”