collage_object

Måndagsträffar på klubben

Varje måndag kl 18 träffas vi i vår klubblokal och tar del av några av våra medlemmars foton.

Måndag 16 September

Jürgen Lukas hade en bildpresentation där han pratade om vilka kamerainställningar han använder och varför.
Otroligt mycket vackra bilder och han försöker få till bilden direkt i kameran då han inte är van att använda bildbehandlingsprogram.
Det var om snabba och långa slutartider, visade exempel på olika vitljusinställningar, val av olika bländare mm.
Uppskattad visning, men det var mycket att ta in, för de som inte är vana.
Nästa gång ska vi ge mer utrymme för pauser och frågor.
/Martin

Trevligt i största allmänhet och mandelkubb till kaffet. Lasse  tipsar om ett fågelställe  nere vid vattnet mittemot Klädkällaren och Kerstin talade lyriskt om blomparadiset Öland. Var och en salig på sin fason, den ene med blicken upp i luften, den andra nere i backen.

Läs hela inlägget »

Vi tittade förväntansfullt på en video där Alingsås Fotoklubb utkorar vinnarna i Fotomaratonet, men tyvärr var ingen av Lilla Edets förtjänstfulla fotografer bland vinnarna. Proffsigt och trevligt har i alla händelser Alingsås Fotoklubb genomfört det hela.
Efter bildvisning hade vi Elementsövningar och snackade lite om bildspel, något som flera av oss skulle vilja lära oss
Dags att få upp nya bilder i fönstren på Folkets Hus och vill någon bidra med sådana så vore det välkommet.

Läs hela inlägget »

En utflykt bort till bron gjordes, där vi fotade den pågående dammgrävningen i älven och så promenerade vi i det vackra vädret tillbaks till klubben för bildvisning. Tema Porträtt är nu avslutat och ersätts med Långa slutartider  med sikte på bildvisning sista måndagen i maj.
Vi bestämde oss också för att besöka Surte fågeldamm, för fotografering och grillning, lördagen 29 maj. Man kan ha med sig gräsklipp, det gillar fåglarna.

Läs hela inlägget »

Alingsås Fotoklubb hade räknat med ett femtital deltagare på sitt Fotomaraton i Lördags. Det kom i alla fall fler än 117, vilket var Lasses startnummer. Vädret skötte sig utmärkt dessutom så det var väldigt lyckat alltihop. Nära, Avstånd, Tunga, Kontrast, Mjuk, Taggig, Söt, Handtag var teman som vi skulle fota.
Verkligen trevligt. Varför inte anordna ett fotomaraton här i Lilla Edet i samband med höstmarknaden?
Under måndagskvällen visades bilder från Alingsås och från förra måndagens porträttövningar.  Dessa återupptogs efter fikat och inspirerade av den franske fotografen William Ropp försökte vi "måla med ljus" i ett f.ö. nedsläckt rum och prövade oss fram med olika exponeringstider. Kul! Kan finslipas. Lite trångt, dock, nere i soffhörnet.

Läs hela inlägget »

Tack Martin att du snällt ställde upp som porträttobjekt för oss under kvällen och Martti för ljus- och blixtutrustning. En rolig och lärorik måndagkväll då vi bl. a. försökte få till en Rembrandtbelysning.  Nu  tänker vi oss en hörna i lokalen där vi kan ägna oss åt lite experimentellt fotande och funderar på ta bort sofforna som ingen  någonsin använder...

Läs hela inlägget »

Närmare 13000 tranor hade hittat till Hornborgasjön och fler kommer hela tiden. En alldeles oförglömlig syn! Söndagsutflykten resulterade i många fina fågelbilder. Under måndagkvällen såg vi många variationer på Spårbilder, som ju varit mars månads tema. Detta är ett mycket flexibelt tema, vid närmare eftertanke, för vad är INTE spår av något, egentligen?
Det nya temat för April, Porträtt, är också det flexibelt: stilleben, djurporträtt... Men extra vikt får nu läggas vid ljussättning och arrangemang. För att lära oss mer om detta hoppas vi kunna återinstallera Klas "studio" med dennes hjälp inom en snar framtid.

Läs hela inlägget »

Trevlig samvaro med prat om kommande aktiviteter, nu först till Hornborgasjön dit vi åker om vädret sköter sig. Men vi kan också ta sats inför 17 april då Alingsås fotoklubb anordnar ett fotomaraton:
En messenger-grupp (för snabbkommunikation) som vi kallar LEFK skapades.
Uppsatt på väggen i klubblokalen sitter nu en stor almanacka med alla månader synliga. Där kan vi sätta upp allt av intresse för klubben.
Fototemat för april blev Porträtt och dessa bilder visas sista måndagen i månaden kom vi överens om.

Läs hela inlägget »

Konstnärligt foto med highspeedblixt (gav upphov till funderingar om hur dom tagits), svartvita Lilla Edetbilder efter scannade negativ, kustlandskap, mörkerfoto, vattenfall och gatufoto bl. a. fick vi se ikväll samt ett nedlagt järnvägsspår som kommit fram efter röjningen längs älven.
Vi har fått ännu en återvändande medlem, dock inte närvarande under kvällen, välkommen Piotr!
Medlemmarnas gallerier på hemsidan börjar sakteliga ta form. Det skulle vara trevligt med en kort presentation av fotografen så gör gärna en sådan och maila ulrika.eriksson@ymail.com. För inspiration se Surte fotoklubbs hemsida. Bilderna som nu är inlagda i gallerierna lite på måfå, kan givetvis bytas ut efter egna önskemål.