collage_object

2016

Sista kvällen för året med gänget gick i utbildningens tecken och vi tog del av ett bejublat föredrag.

Men först hedrade vi en av våra egna duktiga utbildare och fotograf, Joachim Werder som så välförtjänt blev årets LEFK´are. Motiveringen var:
"En skicklig fotograf som kan det mesta från kamerateknik till att skapa extraordinära bildspel. En kamrat som pedagogiskt delar med sig av sitt kunnande"

Därefter tog

Patrik Larsson
naturfotograf och utbildare från

Moderskeppet


över och berättade om sitt sätt att ta naturbilder.

Allt illustrerat med fantastiska bilder. Det blev lite granna av en sammanfattning av de ledmotiv, bilder, komposition mm vi haft under året.

Till detta serverades bulle , extra kakor och som vanligt gott kaffe, och jag är övertygad att vi alla lämnade kvällen vederkvickta till kropp och själ. Så som avslutning, tack för i år.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
till er alla / Leif
 

Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

ARBETSKVÄLL var det, eller kanske rent av SKOLKVÄLL. Det fanns i alla fall gott om elever och en och annan lärare. Leif hjälpte någon att ladda in Lightroom på en laptop, Ralf lärde ut Picasa och visade att det programmet kan en hel del och är lätt att använda för den som är ovan vid bildbehandlingsprogram, samt, det hjälper till att hålla ordning på dina bilder. Det finns ju andra bra bildbehandlingsprogram också som man säger på SVT och Sveriges radio. Joakim och Klas lärde ut kamerateknik ( läs: så fungerar kameran) på var sitt håll. Passpartouter skars ut av Klas och Ulrika.
Nästa måndag, som för övrigt är den sista för säsongen, är det föredrag av Patrik Larsson från Moderskeppet. Välkomna!
Om vi drack kaffe? Klart vi gjorde! Gott!

tycker i alla fall …………Lilliz

Läs hela inlägget »
ARBETSKVÄLL var det förra veckan. Igår var det som vanligt, d.v.s. akademisk kvart, information från ordföranden, bildvisning, kaffe – med kaka! Gott! Bildvisningen var som sig bör, bra. Bra för att vi har duktiga fotografer så klart! Det kan inte hjälpas, men en del är duktigare än andra – gissa vilka! Vi fick i alla fall se bilder på en nybörjare – förlåt – gröngöling skall det vara, frostnupna växter, djur utan bur, som t.ex. dovhjort, mufflonfår, vildsvin och kronhjort. PÅ SAMMA BILD! Jag tror inte att den som visade bilden ens har Photoshop ( ifall ni undrar). Så fick vi se en häger sittande i torkställning, nej inte en sådan torkställning utan en där han (eller hon) sitter upprätt (eller står?) med vingarna utbredda som om de låg på marken, verkligen originellt! Den uppgående solens första morgonstrålar som lyser upp en kal trädstam över en mörk vattenyta var inte fy skam heller, effektfullt. Som grädde på moset fick vi se en bildsvit från Jämtland i septemberljus. Läckert, fina färger!
Avslutningsvis visades bilder som vi helst vill slippa se utom som ren dokumentering, dramatiska bilder  från branden på Ström, där två villor brann ner till grunden, lyckligtvis utan personskador, även om tidningarna påstod motsatsen. Man kan säga att kvällen började i dur och slutade i moll, men nästa gång är det ARBETSKVÄLL, och det är roligt, tycker i alla fall………Lilliz
Alf Wulff
Joachim Werder
Joachim Werder
Roger Sjöblom
Susanne Melander
Läs hela inlägget »

Framåtböjda, stretande mot den kalla vinden och det ymniga snöfallet i den mörka kvällen dök de upp, mestadels en och en och i något fall ett par, alla med ett gemensamt, ARBETSKVÄLL i fotoklubben. Ute, mörkt och kallt. Inne, ljust och varmt. Nästa års kalender fick en genomgång. Nya bilder till våra permanenta utställningar skrevs ut och ”passpartoutades”. Kaffe utan kaka (nytt på menyn?) dracks. Gott!
Analogt objektiv provades på digitalkamera. Objektivet uppträdde som om det inte fanns, kameran meddelade helt frankt på sin lcd-skärm att objektiv saknades. (Kameran ljuger aldrig eller……?) Nu gjorde den det i alla fall, vi såg ju att objektivet satt där! Efter att ha prövat alla inställningar som fanns utan att det fungerade, gav vi upp, för stunden. Efter diskussion och rådfrågning bland övriga, fick vi napp hos Joakim. Han sade att man skulle ställa in bländaren på objektivet på det högsta bländartalet så skulle det nog fungera. Det analoga objektivet hade ingen som helst elektronisk kontakt med kamerahuset, endast bajonettfattningen, men då tron är halva trollkonsten, provade vi, OCH SE PÅ F……… Det fungerade. Tiden gick att ställa med ordinarie reglage på kameran, likaså ISO-värdet. Bländaren däremot, gick inte, den fick vi ställa in direkt på objektivet och prova oss fram till. Naturligtvis hände det andra saker också, det diskuterades i små grupper tills det plötsligt upptäcktes att klockan var ”stängningsdags” och  mestadels en och en, i något fall ett par begav sig ut i mörkret, den kalla vinden och det ymniga snöfallet för att ta sig hem till den varma stugan och kanske ytterligare en kopp kaffe och i något fall en kaka……tycker i alla fall ……Lilliz                                                                               

Läs hela inlägget »
Knep och knåp och fina bilder.
Vi lärde oss att en hopkopplad diaprojektor, en kamera och en dator med Lightroom kunde bli ett mycket effektivt och inte minst snabbt sätt att digitalisera diabilder. Teknikern bakom detta då, ja självklart Klas.
Sen fick vi se hur man med in- och utzoomning kunde skapa kreativa bilder av det mesta. Fint illustrerat av vår kamera-ekvilibrist Jürgen, och sedan hur man hanterar bla vitbalans i mörker och konstljus dvs Alingsås ljusfestival fotat av Joakim.
Själv tycker jag att det är så bra att vi alltmera pratar om tekniken bakom bilderna, för mig blir det som resultat allt som oftast någon justering av den egna kameratekniken.
 
Kvällen bilder blev förutom detta en fin kollektion som Ralf visade och för mig är bredden av motiv och hur väl de hanteras mycket imponerande. Sedan visade Ulrika resebilder från London t.o.m mycket taget från sightseeing bussen. Flera av bilder var av riktigt hög klass.
Detta blev kvällen klo för mig, att klubben numera har en duktig "gatu-fotograf" .
 
Vid pennan /Leif.
 
Joachim
Jürgen
Klas
Ulrika
Göran
Läs hela inlägget »

Arbetskväll. Första gången på länge då vi inte haft organiserad bildvisning  med medlemmarnas egna alster. Hur föll då detta ut? Jag menar, bara ordet ARBETSKVÄLL, kan nog få en del att vända redan i dörren? Faktiskt var det förvånande många som tagit sig dit denna mörka höstkväll som temperaturmässigt förebådade den kommande vintern. Vad var det för arbete som utfördes då? En hel del olika visade det sig! Samtliga med fotografisk anknytning. Vad sägs om följande?  Hur få bra bilder på snabba föremål mitt i natten? Kör man med autofokus och blixten inställd på TTL, vilken bländare är lämplig? Vilken brännvidd är bäst? Stativ eller inte? Vad har man för vitbalansinställning på natten? Eller detta: Hur skär man till en passepartout med skärmaskinen? Hur fixar man gott kaffe? Hur gör man en bra kalender? Allt detta och mer därtill diskuterades och i en del fall, övades denna kväll, och några fick till och med svar som de var nöjda med! Som ni förstår, arbetades det både här och där i lokalen, mestadels i grupper om två eller tre, och kaffet VAR gott, tycker i alla fall…………Lilliz

Läs hela inlägget »

För att beskriva gårdagskvällen på fotoklubben försöker vi med en rebus! Man ritar upp en liksidig triangel med spetsen uppåt på ett vitt papper. Vid ”uppåtspetsen” skriver man Carl XVI Gustav, vid vänsterspetsen skriver man Albert Einstein och vid högerspetsen skriver man Lilla Edets Fotoklubb. Vad har dessa tre gemensamt? Svårt? Placera en urtavla med visare i mitten! Lättare? Inte? Tiden så klart! Vår konung Carl XVI Gustav har som valspråk: FÖR SVERIGE I TIDEN. Einstein tycker att allt är relativt och fotoklubben jobbar ju med tider. I motsats till en riksdagspolitiskt tillsatt utredning om ja eller nej till något lagförslag eller dylikt som kan ta år innan den kommer till skott, jobbar ju fotoklubben med hundra- och tusendelar av en sekund, 8 sekunder t.ex. är ju för oss en lång tid medan politikerns år för honom kan vara kort. Det är här som Einstein kommer in. Tiden är relativ i förhållande till vad man gör! Vår ”överlärare” Jürgen visade oss hur mycket tiden egentligen betyder för våra bilder. Tack för det! Gärna mera visdom i samma stil. Sedan fick vi ju se en del bilder också. Nästa måndag däremot blir det kanske mindre av detta, då det är ”arbetskväll”?

Ordförande Leif informerade om att en kaffehörna skulle inredas och ”biosalongsutredningen” får anstå till nästa termin! (Tiden igen!) Kvällen gästades av en presumtiv ny medlem som vi hoppas återkommer. Kaffe fick vi också!

Gott! tycker i alla fall…….Lilliz

Lilliz Nyström
Joachim Werder
Klas Larsson
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Bäste klubbmedlem, vet du att fotoklubben fyller 40 år i år?  Det gör den! Så nu vet du!
Förutom att titta på vackra bilder och diskussion kring dessa, samtalade vi om, just det, måndagskvällarna. Skall vi fortsätta som nu, d.v.s. titta på bilder, dricka kaffe, diskutera? Eller som någon föreslog, titta på bilder, dricka kaffe, diskutera varannan vecka och varannan vecka någon slags utbildning, grupparbete eller liknande? Kom gärna med förslag!
Lokalernas utformning, som nu för tiden kallas ”layout” kom upp på tapeten, igen!!! En idé som framfördes var ”biosalong” på tvären (ni vet ju hur lokalerna ser ut) eller i ”bakrummet”. Då kunde man först titta på bilder utan att behöva vända på stolarna och det i sin tur skulle frigöra nuvarande utrymme för andra aktiviteter. Fast kaffet fick ju vi dricka där ändå, precis som vi gjorde i går kväll! Gott! Och du, vilka bilder, de blir bara bättre och bättre, både tekniskt och bildmässigt, (komposition, skärpa, vitbalans m.m.) nu låter det väl som någon kameraförsäljare förstås, men icke, detta beror på att ett antal kunniga medlemmar gärna delar med sig av sina med  möda införskaffade kunskaper och erfarenheter, tycker i alla fall….Lilliz
Alf Wulff
Jürgen Lukas
Kersrin Martinsson
Kersrin Martinsson
Klas Larsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
En gökunge i boet, fast på bild. Det och fantastiska bilder på en kungsfiskare som fiskade ingick i den kollektion bilder som Jürgen bjöd på - helt otroliga! Men det var inte måndagens enda bra bilder Alf visade  naturbilder och sedan visade Susanne mycket kreativa grepp och Ulrika hade inspirerats till både gatubilder och äpplebilder mycket fina, även om en oskarp trädbild i mina ögon var klon bland de bilderna. Jürgen bjöd även på en instruktiv samling bilder som visade betydelsen av vitbalans men också hur över och under exponeringar förvandlade en bild från ja bara avbildande till just en bild.

Vi samtalade också lite kring begreppet bild kontra avbildning. Vad vi la in i det lite större begreppet bild, som känsla, att det påverkar oss mm. Finns ju också mycket att lära av reklambranschen som ofta använder begreppet AIDA = attention, interest, desire, action dvs på svenska, uppmärksamhet, intresse, önskan, handling. det finns mycket mer i detta ämne och vi fortsätter med det.

Vi pratade också om naturkunskap i all ära men det ändå viktigare, att berätta om data och förhållande vid fotograferingen det är ju ändå som fotografer vi är tillsammans i klubben och vi var alla ense om att sträva mot detta.
Mycket folk, gott kaffe och trevligt som vanligt
vid pennan / Leif
Alf Wulff
Susanne Melander
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Vilka bilder! Vi bjöds på helt underbara bilder mestadels ur naturen men också från landets absolut minsta stad med stadsrättigheter, Järle en residensstad i ett tänkt län i Bergslagen på 1600 talet, nära Nora. Hur stor var staden då, ja egentligen bara ett stationshus även det historiskt, landets äldsta liggande efter museijärnvägen till Nora.

Sen såg vi allt svampar, fjärilar ormar fåglar och jätteskulpturer på Tjörn, visst är naturen fantastisk. Vi började med lite mera diskussioner om hur vi ville forma resten av hösten och det blir både någon fotoutflykt någon helg och utbildning på ytterligare några veckokvällar. Aktuella ämnen är "lägga upp bildspel" , "bildbehandlingstips" och "lär känna din kamera och dess funktioner".

Sen inte minst den glada nyheten att vi har en föredragshållare på gång, Patrik Larsson,  bl a känd från Moderskeppet.

Allra först tittade vi på några mycket kända bilder som alla i olika avseende satt sina avtryck och vi ventilerade lite om etik och moral i denna typ av opinionsbildande bilder. Betydande bilder, men hur äkta var de egentligen ?
 
Kvällen däremot var samma äkta gemytliga samvaro till gott kaffe.
vid pennan / Leif
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

 VIKTIGT MEDDELANDE
 
Till alla medlemmar i Lilla Edets Fotoklubb:
Säsongspremiären  är när detta skrivs redan avklarad. Ni som inte var där, missade en hel del, men det går att reparera nästföljande måndag.
Kvällen inleddes med återseendets glädje ty sommaruppehållet har varit långt. Helt enligt statuterna inledde ordf. Leif med ett kort men hjärtligt välkomsttal. Efter detta lade han fram ett förslag till höstprogram med tydliga drag från vårprogrammet men med lite annorlunda vinkling. Kaffe fick vi också, till detta bjöd Kerstin på hembakad äpplekaka! Gott!
Åsså bilder förstås! Och vilka bilder! Man tror ju att man sett allt, men icke, bilder på sällan skådade himlafenomen, små fåglar, mellanstora fåglar, stora fåglar. Nåja, åtminstone en som skulle bli stor! Blommor av många slag, ett ståtligt segelskepp, franska byar, stor måne, små solnedgångar, ljus dovhjort m.m.
Ja, man blir överraskad varje gång, både av alla motiven och dess kvalité!
                     tycker i alla fall…………Lilliz
 
 
Alf Wulff
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Martti Henttunen
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Även denna kväll, säsongens sista, saknades ordföranden av de femton som kom, inte fick vi extra tilldelning av kaffebröd heller, men extra när det gäller bilder fick vi. Alf t.ex. visade vildsvin och getter och en suverän bild med vindkraftverk och fullmåne. Kanske MÅNadens bild? Inte nog med det, Thomas visade bilbilder igen, denna gång bilar av olika färger på en racerbana, bilar som tappade hjulen, bilar som hakade i varandra, bilar som voltade, lyckligtvis utan personskador. Härligt, mera sådant! Klas visade bildspel om röd herre i hög hatt, som gillade olika spratt. Kronan på verket sattes av Jarmila som visade ett bildspel om ett kärlekspar, bild- och ljudmässigt väldigt bra. Roligt med något nytt. Romantiskt var det också, tycker i alla fall………
                                       Lilliz
 

Alf Wulff
Joachim Werder
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »
I kväll saknades vår ordförande, men i gengäld fick vi extra mycket gott till kaffet, vad sägs om sockrad bulle, kaka och en halv dammsugare, alla elva som var där tyckte det var gott. Så det så!
Bland de bilder som visades fastnade två fotografers verk särskilt hos mig, dels Hasses blommor, alla gula, i olika ”poser” (konstnärligt skall det va) alla mycket vackra såväl som solitärer som i massor, tänk att maskrosor kan vara så fina, för det var de, allihop, dels rödbilsrallyt från Trollhättan, bara röda bilar av varierande årgång, märke och storlek, nämligen VETERAN BRANDBILAR från hela Sverige, föredömligt dokumenterade av Thomas.

                                       Lilliz
Hasse Lager
Ralf Abrahamsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Vårvindar friska leka och viska men lugnt och gott nere i vår källare.
Bilder och härliga bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många igen var i det svårhanterliga fyrkantformatet, så fräckt. Frågan blev naturligtvis är du säker på att det inte är en Hasselbladare du har?
Och som sagt då bilder inte bara från ett enligt fotografen tjyvkallt Alf Hambe land utan mycket annat. Själv njuter jag av Alfs mjuka bilder genom hela året efter älven. Görans bilder när Ströms Stallar faller för grävskopans tänder och sen Thomas "blå" bilder från  Trollhättan och Ulrikas stickade stolpar i samma stad.  Visst är de här ljusfestivalerna och happeningarna vi har i vår närhet helt utsökta fotomotiv. Själv hade jag lite vardagsbilder från en kulturvecka i Hjärtum.
Nästa års kalender är sedan på gång berättade Karl som jobbar tillsammans med flera att föra i land kontrakten med de sponsorer vi har. Någon faller ifrån och vi hoppas några kommer till. När det gäller Lions vill man som motprestation ha Edet Festivalen i slutet av augusti förevigad och det kändes som om vi skulle kunna klara av det, så nästa gång lägger vi upp ett schema för att täcka detta.
Lite teknikdiskussion blev det sedan kring borden så flera gick sedan hem till sin kammare och provade det man lärt. Det gällde bla beskärning av bilder:
blir det inte bättre om? och jo visst det blev det, det såg vi sedan på nätet.
Själv brottas jag fortfarande med att få mina blixtar att göra som jag vill men efter lite mera experthjälp så är jag klart närmare målet. Blixten skall tämjas så det så!
Men visst fotokamrater, det är väl det här som är just är meningen med klubben? Vi samlas har trevligt lär oss av varandra och stimuleras att ta nya tag.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Leif Antonsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Ute blåste det vinterkallt och regnet alternerade med hagelskurar för att göra det så otrevligt som möjligt för oss att vistas ute. Då var det ju tur(?) att vi hade möjlighet att krypa ner i Fotoklubbens lokaler. Där bjöds det på varmt kaffe, trevliga diskussioner och, lite bilder att tycka om eller inte.
Ordförande Leif informerade bl.a. om isopropanol vilket kan med rätt utspädning användas för att ta bort svårborttagna fläckar från kameralinser, kikarlinser, glasögonlinser m.m. m.m. Finns att köpa på apoteket, Kjell &  Co. Den senare har både halvliters och helliters förpackningar. Industriellt används outspädd isopropanol (förkortas IPA, ej att förväxlas med öl) för att rengöra känsliga motordelar till lastbilar och personbilar i utvecklingsavdelningarna, lite mer utspätt till att rengöra sensorer m.m. Recept med rätt blandningsförhållanden finns på fotoklubben. Ett annat sätt att rengöra kameralinsen är att använda speciella rengöringsdukar som är indränkta med medel verksamt mot fett och damm.
Vidare visade Leif ett par stativ som utan vidare kan bäras i fickan. Små men naggande goda, se dock upp för överbelastning. Åsså bilderna. Man kan säga att det var motiv som man fick titta ned på, motiv som man fick titta upp på, och läs och häpna, motiv som man fick titta rakt fram på, från extrema närbilder till väldigt vida vyer.
Tema till nästa gång: FRITT, bra för vi lever ju i ett fritt land, tycker i alla fall………Lilliz
P.S.
     Kaffet? GOTT, som vanligt.
                                        D.S.
Alf Wulff
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Bilder massor av bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många var i det svårhanterliga fyrkantformatet, mycket imponerande.

Klas visade en samling härliga bilder av alla de slag från stora och små grävare till "huvudet på ett fat" eller snarare mitt i bordet och som avslutning fick vi sedan se ett bildspel om hus med "nya, gamla och mycket gamla hus" av bildspels-experten själv, dvs Joakim, makalöst. Var det allt? Nej då. Thomas Schnauzer såg vi och sen var det rallybilder både på och utanför vägen av vem då? Jo, Göran så klart och sen Ulrikas dokumentation av Edet- mässan med mycket fina monterfoton som säkert blir uppskattade av Kommunen tillsammans med alla andras härliga bilder. Det skall bli kul att lämna över dem.

Sen var det mera utställningsplanering där Göran och Martti drar lasset och sedan har Karl börjat planeringen av nästa års kalender.

Lite teknikdiskussion blev det också kring blixthantering, där efter en stund tipsen haglade med sammanfattningen: krångla inte till det, bara hem och testa! Så lätt rodnande gör jag det.

En härlig kväll som vanligt trots ett eländigt väder ute.
Under kvällen bestämde vi också att 16 maj blir sista klubbkvällen med gänget.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif
 
 
 
Klas Larsson
Göran Thobiasson
Joachim Werder
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Efter den sedvanliga kvarten begärde ordföranden ordet och beskrev med hjälp av några kända konstverk gyllene snittet, ett sätt att komponera bilder, ett sätt som inte är exakt, man skulle kunna säga att det har vida ramar, poängen är ju att bilden skall andas harmoni och leda betraktarens blick in i bilden. Sedan mässade Leif om Lilla Edetmässan vilken gick av stapeln sistlidna lördag och söndag. Fotoklubben fick även i år godkänt av företagarföreningen för sitt engagemang. Klart var i alla fall att vi hade mässans renaste monter.
Bildvisning hade vi också så klart, bl.a. visade Tomas häpnadsväckande solnedgångar från kusten, Joachim hade med sig bilder från ett ödehus där taket rasat in och golvet var på god väg att falla isär. Men två styck kakelugnar fanns kvar i vad som syntes gott skick! Hasse gick ner på detaljnivå, antennkabel och kopplingsdosa bl.a.
Bilder från mässan visades också några stycken, konstigt nog var det nästan alltid en fotoklubbsmedlem närvarande någonstans i bilden. Så hade vi besök också, av en fotointresserad dam som ville titta på vad vi höll på med på måndagskvällarna. Naturligtvis drack vi kaffe också, med dammsugare. Gott! En stunds småprat hann vi också med. Säkert berättades en och annan historia som fick mungiporna att dra sig uppåt, hoppas vi får höra mer nästa vecka, tycker i alla fall……..Lilliz
Hasse Lager
Leif Antonsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

 Måndag 4 april
 
Kvällen började som vanligt med att ordförande Leif informerade om kommande evenemang som t.ex. Edetmässan och bildvisning hos Trollhättans Fotoklubb plus lite annat smått och gott. Sedan visade vår egen Photoshoptrollkarl Hasse Lager klubbens 40-årsjubileumsansikteutåttavla som han förfärdigat. Han föklarade också HUR han gjort, böjt lite där, tänjt lite här, och dragit i diverse reglage. Som ett litet trolleri blev ju resultatet också. Strålande. Men inte nog med det, han visade ett annat trolleriknep också, nämligen hur man signerar sina foton med en pensel utan att använda en pensel, bara ett knapptryck så var det klart. (man måste fördefiniera en pensel förstås!) Så nu kan väl alla det, om inte så är det bara att besöka klubben en måndagskväll, där lär man sig fortlöpande allehanda ting som har koppling till fotograferande och foton.
Efter detta serverades kaffe och städverktyg (dammsugare alltså!) Gott!!
Och bildvisningen skall vi inte tala om, jo men det skulle vi visst. Många fina bilder, men det intressanta var ju den diskussion som följde de enskilda bilderna. Det kallar jag konstruktiv kritik, alltså inget negativt, (förr var det ju alltid negativ först) tvärtom, bara tips om hur man kunde gjort (konstruktiv kritik) och att flertalet av de närvarande var med och tyckte och inte bara proffstyckarna. Bildtemat då? Först en miljöbild och sedan en detalj ur just den miljöbilden. Förnämligt! Glöm bara inte bort att det FINNS andra motiv än blommor och fåglar.
Sist ett litet tips: Den 19 april kl 19.00 visar Conny Nord bilder på Trollhättans Fotoklubb. För närmare upplysningar kan man ringa
Håkan Olsson, tel 0520-75508.
 
Hoppas det blir lika bra nästa gång, tycker i alla fall………………Lilliz
 
 

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Jürgen Lukas
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ralf Abrahamsson
Läs hela inlägget »

Så var då årets årsmöte avklarat med hjälp av  goa kakor och kaffe.
I år blev det endast några få nyval och inga ändringar vi fortsätter mao som förut.
  • Slutorden gällde just det som vi anser vara klubbens själ och det vi värnar om.
  • Stor bredd och mångfald i såväl motiv som kunskap och fotografer
  • Ge något åt alla, kanske inte åt alla, alla gånger
  • Att vi håller på med konst, bildkonst och då finns inget rätt eller fel
  • Att behärska redskapen för skapandet vare sig det är kamera,  efterbehandlig eller presentation är självklart bra
  • Att så många bidrar med inspirerande bilder och värdefull kunskap
  • Gemytlig samvaro !!
 
Och sedan inspirerande bilder. Ännu mera  av vår nya medlem, och visst finns det mycket sevärt i Trollhättan. Hasse överraskade att han inrett sin lada suveränt surealistiska bilder!
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
  1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
  2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
       * bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta
         hur du tänkt
       * ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa
         fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------

Vid pennan Leif
 
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »

Arbetskväll på klubben.  Vi jobbade för fullt med utställningen till Edetmässan 9-10 april under Görans ledning. Hasse bearbetade och skrev ut för fullt  och Martti skar passepartouter. Den kommer att bli jättefin och något att besöka och vara stolt över. Vi kommer att visa ett drygt 10 talet bilder och hoppas också representera Moderskeppets foto utbildning i vår monter. Dessutom berätta på ett elegant och spännande sätt att vi i år är 40 år som klubb.
Vi börjar nu få ett ganska aktningsvärt bibliotek med utställningsbilder, så ett stort tack till er alla som bjuder på bilder och fototeknik.
Vi pratade sedan om "tillämpad fotografi" dvs hur vi kan utvecklas ännu mera som fotografer, om arbetsuppgifter mm. så nu blir det hemläxor!
Nej så tufft skall det inte bli, men vi provar nu några gånger med att mera noggrant  ange ett bildtema, en utmaning och det är min förhoppning att vi alla provar och känner på uppgiften.
Det är sedan ännu mera stimulerande om du vill visa dina bilder och berätta för oss andra hur du tänkt.
 
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
* bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta hur du tänkt
* ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------
 
Och sedan alla inspirerande bilder. denna gången hade vi dessutom glädjen att välkomna en ny medlem, Thomas och se vem han var som fotograf. Eftersom han var från Trollhättan så blev det mycket fall och härligt ljusspel.
Hasses miljö måste väl vara den mest dokumenterade i vår närhet. Denna gången på nära håll, enbär, mossor och lavar allt fångat med den där extra känslan som visar att man trivs där man är.
Jürgen hade inspirerats av Joachims vattendroppar förra gången och hittat en egen spännande vinkel. Sen igen dessa fantastiska fåglar i flykt fångade med blixt och fotocell teknik.
Ulrika visa Kungälvs hus i ovanliga vinklar och en mycket stilfull svartvit vy över Lödöse.
Mycket härliga foton min favorit blev nog ändå segelskeppet Göteborg på väg uppför älven.
Vid pennan Leif
 
 

Ulrika Eriksson
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »
Vi ställer ut på Edetmässan 9 och 10 april, det blev kvällens första beslut. Göran blir utställningsansvarig och vi siktar nu bara på en bildutställning som visar vår mångfald i motiv och fotografer. Vi gläds och hoppas på att många vill låta sig representeras. Vi hoppas också berätta att vi nu som klubb har nått den aktningsvärda åldern av 40år!
Sedan fortsatte vi att prata kring komposition och bildelement, diskussionen fortsatte långt efteråt och massor av synpunkter ventilerades. Jag tror att många lärde sig och tog till sig. Ja egentligen är det väl så att detta sitter i ryggmärgen på många av oss, men att just formulera begreppen sätter lite sprätt på gamla kunskaper.
Själv tycker jag att det finns mycket att lära sig av konstnärer som egentligen startar med komposition medan vi ofta försöker fixa till den i efterhand genom beskärning mm. Och då var vi där igen, det är vid fototillfället du har störst möjlighet att ta med dig i bild det som sen kanske kan bli den där toppbilden!
En annan lite speciell kunskap är att gyllene snittet dvs de proportioner som de allra flesta uppfattar ger harmoni i en bild är 1,6 alltså inte en tredjedels regel utan lite mer eller lite mindre än en tredjedel. Vi ser bland våra kamrater att de bilder som verkligen har det lilla extra där har fotografen omedvetet eller medvetet utnyttjat detta.
Och sedan bilder och det är så inspirerande att få ta del av dessa. Denna gång var det Jarmila som har en alldeles extra hand med extra ljus i sina bilder, Joakim som frös droppar, kamera och blixt teknik av yttersta klass och sen Kerstin som visade på "Sahara öken" fångat i slammet vid bygget av tunneln vid nya 45án. Det finns motiv överallt så härligt att se denna experimentlusta
Vid pennan Leif 
Jarmila Szalaśny
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Läs hela inlägget »
Vi började med en ny dimension i bildvisning. Jürgen bjöd på ett stort antal bilder med sina kommentarer till. Vad han menat med bilden, hur han bara genom små förflyttningar och byte av brännvidd mm kunnat skapa helt olika bilder. Som Jürgen sa, det är inte att springa maraton som ger bilder,  motiv finns precis över allt ikring oss det gäller bara att se dem. Vi har hört andra säga precis samma sak så visst är det så. Skall man bli lite filosofisk så gäller det att stanna till och se det vackra kring oss och sedan dessutom försöka återge det i en bild.
Sen igen diskussionen i att göra färdigt bilden så långt det går redan på plats, självklart har man störst förutsättningar då att få den optimala bilden om man "beskär" på plats , man får ju större upplösning och skärpa än om man gör det i efterhand i PhotoShop, och grenen till vänster i förgrunden om den ändå varit med på bilden osv.
Ändå inget fel i att jobba i PhotoShop de flesta av oss gör ändå detta för att ge sin bild bästa möjliga utseende, vi stod ju en gång i mörkret och skuggade och efterlyste.
Självklart är ändå  kunskapen i att hantera sitt redskap kameran  grunden och sedan inte minst en stor portion tålamod.
 
Sen gläds vi åt alla som bjuder på bilder och inspiration.  Denna gången Hasse, Klas, Kerstin; Lilliz, Martti och Ulrika. Vi såg allt från renar, Highland cattle boskap till trolska isbilder.
Min favorit idag blev Klas vinter och vattenbild med skimret i vattnet (nr5) eller varför inte renen!
 
Hasse Lager
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Färska bullar kaffe, utbildning och bilder, kan det bli bättre. Kvällen började med att Joakim repeterade grunderna i att skapa bildspel i ProShow Gold och Producer. Förstår inte varför det ser så lätt ut när Joakim utbildar oss och sen när man kommer hem? Kan det ha något med minnet att göra, i alla fall så antecknade jag denna gång så pennan glödde.
Utbildningen är i alla fall suverän och jag tror både vana ”bildspelare” och vi som just börjat, lärde sig något, tack för det.
Sen blev det bilder där Hasse visade flera snitsiga ramar tillverkade i Ps, snyggt. Själv hade jag jobbat lite mer med några av mina bilder och åtminstone så tycker jag själv att jag lärt mig. Alf hade sedan verkligen hörsammat utmaningen om att visa bilder och visade en fin kollektion med allt från älgar till holländska drakar och tulpaner, vi njöt och drömde om sommar och resor.

Månadens bild.
I samband med detta så började vi ett nytt sätt att plocka fram månadens bild. Ulrika och Alf har som bildgrupp ansvaret för detta, men vill nu bjuda in oss att delta.

Reglerna är så här: Under måndagsvisningarna skriver du som vill, upp den eller de bilder du tilltalats mest av.Bara ett namn och en kort beskrivning av bilden exvis.  ”Hasse svan i ram” eller ”Alf de rödaste löven” eller ”Leif vallmo”. Du lägger det anonymt i vår låda och sedan när månaden är slut så blir alla dessa röster ett stöd för bildgruppen när de utser månadens bild.
 
Tips om fototillfälle.
Ett ytterligare nygammalt initiativ. Vi kommer som fast punkt varje måndag tipsa varandra om aktuella fototillfällen, naturställen, evenemang eller vad det nu kan vara. Blir det bra så blir det också en blänkare på hemsidan. Eventuellt kan det leda till att några intresserade planerar en gemensam utflykt.
 
Vid pennan Leif 
Alf Wulff
Hasse Lager
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Stackade och stackars amaryllisar, granna grönsiskor, runda isflak och isflak som trasiga glasskivor och 12 åringar som spelade basket. Med andra ord som vanligt en mångfald av fina bilder som visade vår bredd i både bild och teknikkonst.

Men vi började med Hasse som visade hur man hanterar RAW konverteraren i såväl Elements som CS6. Vilken lärdom, och igen det jag personligen sätter så högt är beskrivningarna av arbetsmetoderna. Nu finns det snart inga ursäkter för ”nåja” kort det är ju verkligen inte så svårt att fixa till dem, men ändå med respekten att ju bättre det är från början ju bättre blir resultatet.

Arbetstemat under kvällen var annars bildspel där några av oss kollade våra alster mot magister Joakim. Just det här när någon som verkligen är ”expert” på bildspel, på bildbehandling mm delar med sig av sin djupa kunskap det tycker jag är klubben när den är som allra bäst. Jag, och jag hoppas många av oss, blir inspirerade och känner att vi utvecklas, verkligen bra. Dessutom fick vi på stående fot ett löfte om en repris om bildspelsgrunderna nästa gång, super!

Utmaning för nästa gång blir att vi siktar på att vi alla visar något arbetsprov på vår fotokonst nytt som gammal allt är ok.

Så mycket på gång att vi nästan glömde kaffet och pepparkakorna som till slut fick oss att återfå värmen. Nästa gång skall elementet ha varit på !

Vid pennan Leif 

Hasse Lager
Klas Larsson
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Bildspel från början till slut. I kväll fick vi en fantastisk instruktion om hur man skapar proffsiga bildspel av mästaren själv dvs Joakim. Pedagogiskt och inspirerande, det kanske ändå inte är så svårt. Trevligt var det och en hel timme bara försvann, så nu är det bara hem och testa. Dessutom kom vi överens om en repris längre fram och kanske till och med en kurs. Vi bugar och tackar!
 
Sen blev det bilder, Alf började med vackra bilder från sin omgivning och vi fick bland annat se härliga höstfärger. Hasse fortsatte med en kollektion exempel på inramade bilder skapade i Photoshop och lite mera PS-skapade bilder. Väldigt inspirerande, även om vi inser att det kostat bra många timmar vid datorn. Han fortsatte sen med sin senaste passion: att stacka närbilder och skapa smått osannolika skärpedjup, botanik ända in på pistill nivå. Lilliz skapar vinterbilder så man verkligen känner, att det varit en fin vinter och Ulrika avslutade med bilder från vandringar i både Sverige och Spanien, så fina.
För mig så blir jag ofta berörd av mjukheten och vardagligheten i Alfs bilder men ingen nämnd och ingen glömd, fantastiska bilder av alla.
Som en sista avslutning visade Hasse sin senast version av bildspelet om Locks rike och ja visst är det proffs så blir det proffsigt.
 
Slutligen var vi överens om att bli mera synliga som klubb och kommer bla att lägga ut inbjudan på olika facebook fotogrupper i vår närhet. Visst vore det roligt med nya inspirerande bekantskaper ibland oss. Vi har också tankar på att bygga ett gemensamt bildspel som presentation av oss.
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Lilliz
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Vi började kvällen med en tidsresa i konstens värld. Vi startade med gyllene snittets störste ingenjör dvs Leonardo da Vincis ”Nattvarden” och passerade genom renässans, romantik, impressionism och landade i expressionism och till slut Edward Munchs ”Skriet”. Det sista som en påminnelse om hur man med kunskap även kan uttrycka ångest med rätt komposition.
Mycket –ismer tja kanske men ändå så tror jag vi imponerades av hur genomtänkt många konstverk är uppbyggda och hur mycket som finns att hämta i denna kunskap när vi skapar själva. Kanske rentav någon av oss i framtiden kommer att nämnas som en av ”fotoismen”, vem vet.
 
Efter det så bjöd Jürgen både på sig själv och fantastiska bilder, och vi resonerade kring komposition och vad bilderna uttryckte. Vi fick se bilder i olika versioner och själva känna efter vilken version som tilltalade oss bäst. Vissa saker kändes självklara den bilden sa mer än den andra men också att vi ibland kände att en version tilltalade några och en annan bild tilltalade andra. Som jag känner det, det är så nyttigt att först formulera ett intryck för sig själv och sedan även kunna kommunicera det till andra. Sammantaget en mycket givande stund i mycket go stämning.
 
Det fanns också andra bilder att se och Lilliz visade återigen mjuka stämningsfulla bilder över älv och snötäckta marker, med så fin ljushantering.
 
Vid pennan Leif 
 

Lilliz Nyström
Läs hela inlägget »

Ännu en välbesökt kväll med mycket kunskap, inspiration och massor av bilder.
Hasse började med att visa oss hur man ”enkelt?” putsar till presentationen av sina bilder, skapar ramar och lägger in signatur. Nu är det bara att försöka göra det själv om minnet hängt med, men det är ju inte värre än att fråga magistern igen i värsta fall. Det blev i alla fall väldigt snyggt och proffsigt. Det blev ännu mera kunskap när Jürgen visade hur man hanterar en ganska grå vinterbild. Att man genom att sänka vitbalans och öka exponering fick bilden att bli både varm och inbjudande så ”enkelt?” och så stor skillnad.
Det blev sedan en mängd bilder där vinter och snö dominerade. Bland många, Rogers fina vinterbilder, svartvita snöbilder av Hasse inte så dumt det heller, Lilliz härliga Gulsparv och speglade vasstrån av Martti.
Och så bildspel, Klas visade en första sammanställning av kanalbilder från 1913 och framåt, en början på en fantastisk historiebeskrivning. Hasse avslutade med så härliga bohuslänska sommar bilder från Fotö och Hönö, och tänk ni det kommer en sommar igen. Kring allt detta mycket trevliga samtal och konstruktiva diskussioner.
Bildbedömning.
Detta har väckt tankarna på att vi nu tar ett steg till med synpunkter på våra bilder. Vi är säkert många som ibland skulle vilja höra våra kamraters synpunkter på en bild lite mera tydligt, om den är bra, tilltalar den osv. Inte nu i första hand en teknik diskussion om hur den skulle kunna gjorts annorlunda utan tankar om bilden och dess innehåll och budskap. Det börjar kanske med att fotografen berättar vad han tänkt själv, och sedan försöker vi hitta ett varsamt sätt att ge synpunkter. Så vill ni detta så ta med någon eller några bilder som ni tycker det skulle vara värdefullt att höra vad kamraterna tycker om.
Vid pennan Leif
 
 
 

Martti Henttunen
Hasse Lager
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Harmonilära och Gyllen snittet började vi med och jag upplevde många igenkännande leenden på min lilla betraktelse och visst är det förunderligt hur sinrikt naturen är konstruerad. Nyttig kunskap är ju förstås också att Leonardo da Vinci är den egentlige konstruktören av våra fotbollar - inte, ja ni vet ju vem. Och Mona Lisas ansikte har också gyllene snitt-proportioner och visst är hon vacker. Eller? Ambitionen är att vi skall fortsätta med bildskapande och bl.a. lära oss av konsten, konstnärer och titta på hur kända konstverk är uppbyggda. Senare skall vi också färska upp minnet med lite enkla knep.
Sen blev det bilder och vilka bilder. Genomgående var att dimman och diset inspirerat flera till att fånga helt fantastiska ljusspel. Ett annat genomgående tema var älven, men visst, det hänger ju nära ihop med dimma vid dessa temperaturer. Sen fick vi också se mer eller mindre en fågelbok på alla olika besökare vi har i vid våra fågelbord.
Som avslutning bjöd Jürgen oss på ett magnifikt bildspel en ”naturdagbok” som förutom mycket fina bilder även visade en mycket professionell ”touch” i hela presentationen bildväxlingar mm. Och inte bara det, det blev ett bildspel till, nu av Hasse ”Valön 2015” minst lika professionellt och samma här, tjusiga bilder i en väl disponerad presentation och med raffinerade bildväxlingar.
Så mycket inspiration att vi bara bugar!
Resten av kvällen blev det arbete, vi iordningställde nya bilder under Görans ledning till vår fasta utställning hos Fastighetsbyrån och Joakim hade utbildning i kamera teknik.
Det här är väl en fotoklubb när den är som allra bäst, det tycker i alla fall jag.

Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Jarmila Szalasny
Kerstin Martinsson
Lilliz
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »


Så var vi tillbaka nere i vår källare igen. Nära nog fullt hus, samma goa stämning och massor av fina bilder.
Vi pratade om vårprogrammet och var eniga om att upplägget kändes både spännande och utmanande, så vi kör så. I år har vi alltså siktet att lära oss mera om bildskapande, komposition, harmoni mm och att bli ändå bättre på att fånga stämningar och känslor.
Ja bilder då, det verkade som julhelgen erbjudit rika tillfällen till bildskapande. Resultaten var bedövande. Hasse visade ett bildspel en årskrönika från Färdsle med nya fräcka grepp vid bildväxlingarna och så fick vi se Rogers natur årskrönika, båda helt magnifika.
Sen fick vi se dykdalber i älven så nu vet vi vad det är. För er som inte var med, så är det stolparna i älven med de gula utliggarna, som visar båtarna vägen. Ja sen var det allt från amaryllis, strömmande vatten, nyårsfyrverkerier i Trollhättan, till stämningsbilder över älven
Härliga och inspirerande bilder.
Vid pennan Leif
 

Alf Wulff
Hasse Lager
Joachim Werder
Kerstin Martinssom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Måndagsträffar på klubben

Varje måndag kl 18 träffas vi i vår klubblokal och tar del av några av våra medlemmars foton. 

2021-10-04 Jürgen visade tips samt egna bilder

Jürgen visade sitt material han brukar använda på sina fotokurser. Det var fantastiska bilder samt tips på inställning, bländare, tidpunkt att fota, hur man förbereder för att fånga objektet, belyser objektet, använder blixt mm.
Mycket uppskattat och lärorikt tyckte vi alla!
(Många tyckte det var jobbigt att visa sina egna bilder efteråt, men om man inte visar dem, kan man inte få synpunkter på förbättringar.)

Bildvisning
1. Beslutade att man bör ha max 3-5 bilder som visas, för om vi är många, tar bildvisningen lång tid och det tar tid att ladda upp till hemsidan.
(Man får ta med fler bilder, men max 3-5 ska namnges enligt modellen nedan).

2. Alla måste ta med bilderna i JPEG format, för att underlätta att ladda upp till hemsidan. (Idag måste Ulrika/Martin spara i nytt format för de i fel format).

3. Filerna man har med sig ska namnges enligt modellen:
Datum_Namn_Bildnamn  --> T.ex. 20211004_HasseA_Solnedgång
(Idag behöver Martin/Ulrika döpa om filerna om de har samma namn från två olika personer. Dessutom kan man använda en funktion, som visar fotots namn, när man för muspekaren över bilden).

2021-09-27 Elements övning samt bildvisning

De som hade dator och Element brottades med stämplar samt blev en del frågor som vi gemensamt íbland hade svar till.

2021-09-20 En liten kamera grundkurs

Martin höll en lite introduktionskurs för kameran, begrepp och inställningar.
Bländare, slutartid, ISO, brännvidd, ljusmätning, exponering mm...
Materialet kommer att laddas upp som en fil på Facebook sidan samt kan skickas som mail till de som önskar.
Ev en fortsättning 4 oktober

Bilder 2021-09-20

     Alf

   Ann Loisa

Jori

Jürgen

Kerstin

Lasse

Sofia

2016

Sista kvällen för året med gänget gick i utbildningens tecken och vi tog del av ett bejublat föredrag.

Men först hedrade vi en av våra egna duktiga utbildare och fotograf, Joachim Werder som så välförtjänt blev årets LEFK´are. Motiveringen var:
"En skicklig fotograf som kan det mesta från kamerateknik till att skapa extraordinära bildspel. En kamrat som pedagogiskt delar med sig av sitt kunnande"

Därefter tog

Patrik Larsson
naturfotograf och utbildare från

Moderskeppet


över och berättade om sitt sätt att ta naturbilder.

Allt illustrerat med fantastiska bilder. Det blev lite granna av en sammanfattning av de ledmotiv, bilder, komposition mm vi haft under året.

Till detta serverades bulle , extra kakor och som vanligt gott kaffe, och jag är övertygad att vi alla lämnade kvällen vederkvickta till kropp och själ. Så som avslutning, tack för i år.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
till er alla / Leif
 

Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

ARBETSKVÄLL var det, eller kanske rent av SKOLKVÄLL. Det fanns i alla fall gott om elever och en och annan lärare. Leif hjälpte någon att ladda in Lightroom på en laptop, Ralf lärde ut Picasa och visade att det programmet kan en hel del och är lätt att använda för den som är ovan vid bildbehandlingsprogram, samt, det hjälper till att hålla ordning på dina bilder. Det finns ju andra bra bildbehandlingsprogram också som man säger på SVT och Sveriges radio. Joakim och Klas lärde ut kamerateknik ( läs: så fungerar kameran) på var sitt håll. Passpartouter skars ut av Klas och Ulrika.
Nästa måndag, som för övrigt är den sista för säsongen, är det föredrag av Patrik Larsson från Moderskeppet. Välkomna!
Om vi drack kaffe? Klart vi gjorde! Gott!

tycker i alla fall …………Lilliz

Läs hela inlägget »
ARBETSKVÄLL var det förra veckan. Igår var det som vanligt, d.v.s. akademisk kvart, information från ordföranden, bildvisning, kaffe – med kaka! Gott! Bildvisningen var som sig bör, bra. Bra för att vi har duktiga fotografer så klart! Det kan inte hjälpas, men en del är duktigare än andra – gissa vilka! Vi fick i alla fall se bilder på en nybörjare – förlåt – gröngöling skall det vara, frostnupna växter, djur utan bur, som t.ex. dovhjort, mufflonfår, vildsvin och kronhjort. PÅ SAMMA BILD! Jag tror inte att den som visade bilden ens har Photoshop ( ifall ni undrar). Så fick vi se en häger sittande i torkställning, nej inte en sådan torkställning utan en där han (eller hon) sitter upprätt (eller står?) med vingarna utbredda som om de låg på marken, verkligen originellt! Den uppgående solens första morgonstrålar som lyser upp en kal trädstam över en mörk vattenyta var inte fy skam heller, effektfullt. Som grädde på moset fick vi se en bildsvit från Jämtland i septemberljus. Läckert, fina färger!
Avslutningsvis visades bilder som vi helst vill slippa se utom som ren dokumentering, dramatiska bilder  från branden på Ström, där två villor brann ner till grunden, lyckligtvis utan personskador, även om tidningarna påstod motsatsen. Man kan säga att kvällen började i dur och slutade i moll, men nästa gång är det ARBETSKVÄLL, och det är roligt, tycker i alla fall………Lilliz
Alf Wulff
Joachim Werder
Joachim Werder
Roger Sjöblom
Susanne Melander
Läs hela inlägget »

Framåtböjda, stretande mot den kalla vinden och det ymniga snöfallet i den mörka kvällen dök de upp, mestadels en och en och i något fall ett par, alla med ett gemensamt, ARBETSKVÄLL i fotoklubben. Ute, mörkt och kallt. Inne, ljust och varmt. Nästa års kalender fick en genomgång. Nya bilder till våra permanenta utställningar skrevs ut och ”passpartoutades”. Kaffe utan kaka (nytt på menyn?) dracks. Gott!
Analogt objektiv provades på digitalkamera. Objektivet uppträdde som om det inte fanns, kameran meddelade helt frankt på sin lcd-skärm att objektiv saknades. (Kameran ljuger aldrig eller……?) Nu gjorde den det i alla fall, vi såg ju att objektivet satt där! Efter att ha prövat alla inställningar som fanns utan att det fungerade, gav vi upp, för stunden. Efter diskussion och rådfrågning bland övriga, fick vi napp hos Joakim. Han sade att man skulle ställa in bländaren på objektivet på det högsta bländartalet så skulle det nog fungera. Det analoga objektivet hade ingen som helst elektronisk kontakt med kamerahuset, endast bajonettfattningen, men då tron är halva trollkonsten, provade vi, OCH SE PÅ F……… Det fungerade. Tiden gick att ställa med ordinarie reglage på kameran, likaså ISO-värdet. Bländaren däremot, gick inte, den fick vi ställa in direkt på objektivet och prova oss fram till. Naturligtvis hände det andra saker också, det diskuterades i små grupper tills det plötsligt upptäcktes att klockan var ”stängningsdags” och  mestadels en och en, i något fall ett par begav sig ut i mörkret, den kalla vinden och det ymniga snöfallet för att ta sig hem till den varma stugan och kanske ytterligare en kopp kaffe och i något fall en kaka……tycker i alla fall ……Lilliz                                                                               

Läs hela inlägget »
Knep och knåp och fina bilder.
Vi lärde oss att en hopkopplad diaprojektor, en kamera och en dator med Lightroom kunde bli ett mycket effektivt och inte minst snabbt sätt att digitalisera diabilder. Teknikern bakom detta då, ja självklart Klas.
Sen fick vi se hur man med in- och utzoomning kunde skapa kreativa bilder av det mesta. Fint illustrerat av vår kamera-ekvilibrist Jürgen, och sedan hur man hanterar bla vitbalans i mörker och konstljus dvs Alingsås ljusfestival fotat av Joakim.
Själv tycker jag att det är så bra att vi alltmera pratar om tekniken bakom bilderna, för mig blir det som resultat allt som oftast någon justering av den egna kameratekniken.
 
Kvällen bilder blev förutom detta en fin kollektion som Ralf visade och för mig är bredden av motiv och hur väl de hanteras mycket imponerande. Sedan visade Ulrika resebilder från London t.o.m mycket taget från sightseeing bussen. Flera av bilder var av riktigt hög klass.
Detta blev kvällen klo för mig, att klubben numera har en duktig "gatu-fotograf" .
 
Vid pennan /Leif.
 
Joachim
Jürgen
Klas
Ulrika
Göran
Läs hela inlägget »

Arbetskväll. Första gången på länge då vi inte haft organiserad bildvisning  med medlemmarnas egna alster. Hur föll då detta ut? Jag menar, bara ordet ARBETSKVÄLL, kan nog få en del att vända redan i dörren? Faktiskt var det förvånande många som tagit sig dit denna mörka höstkväll som temperaturmässigt förebådade den kommande vintern. Vad var det för arbete som utfördes då? En hel del olika visade det sig! Samtliga med fotografisk anknytning. Vad sägs om följande?  Hur få bra bilder på snabba föremål mitt i natten? Kör man med autofokus och blixten inställd på TTL, vilken bländare är lämplig? Vilken brännvidd är bäst? Stativ eller inte? Vad har man för vitbalansinställning på natten? Eller detta: Hur skär man till en passepartout med skärmaskinen? Hur fixar man gott kaffe? Hur gör man en bra kalender? Allt detta och mer därtill diskuterades och i en del fall, övades denna kväll, och några fick till och med svar som de var nöjda med! Som ni förstår, arbetades det både här och där i lokalen, mestadels i grupper om två eller tre, och kaffet VAR gott, tycker i alla fall…………Lilliz

Läs hela inlägget »

För att beskriva gårdagskvällen på fotoklubben försöker vi med en rebus! Man ritar upp en liksidig triangel med spetsen uppåt på ett vitt papper. Vid ”uppåtspetsen” skriver man Carl XVI Gustav, vid vänsterspetsen skriver man Albert Einstein och vid högerspetsen skriver man Lilla Edets Fotoklubb. Vad har dessa tre gemensamt? Svårt? Placera en urtavla med visare i mitten! Lättare? Inte? Tiden så klart! Vår konung Carl XVI Gustav har som valspråk: FÖR SVERIGE I TIDEN. Einstein tycker att allt är relativt och fotoklubben jobbar ju med tider. I motsats till en riksdagspolitiskt tillsatt utredning om ja eller nej till något lagförslag eller dylikt som kan ta år innan den kommer till skott, jobbar ju fotoklubben med hundra- och tusendelar av en sekund, 8 sekunder t.ex. är ju för oss en lång tid medan politikerns år för honom kan vara kort. Det är här som Einstein kommer in. Tiden är relativ i förhållande till vad man gör! Vår ”överlärare” Jürgen visade oss hur mycket tiden egentligen betyder för våra bilder. Tack för det! Gärna mera visdom i samma stil. Sedan fick vi ju se en del bilder också. Nästa måndag däremot blir det kanske mindre av detta, då det är ”arbetskväll”?

Ordförande Leif informerade om att en kaffehörna skulle inredas och ”biosalongsutredningen” får anstå till nästa termin! (Tiden igen!) Kvällen gästades av en presumtiv ny medlem som vi hoppas återkommer. Kaffe fick vi också!

Gott! tycker i alla fall…….Lilliz

Lilliz Nyström
Joachim Werder
Klas Larsson
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Bäste klubbmedlem, vet du att fotoklubben fyller 40 år i år?  Det gör den! Så nu vet du!
Förutom att titta på vackra bilder och diskussion kring dessa, samtalade vi om, just det, måndagskvällarna. Skall vi fortsätta som nu, d.v.s. titta på bilder, dricka kaffe, diskutera? Eller som någon föreslog, titta på bilder, dricka kaffe, diskutera varannan vecka och varannan vecka någon slags utbildning, grupparbete eller liknande? Kom gärna med förslag!
Lokalernas utformning, som nu för tiden kallas ”layout” kom upp på tapeten, igen!!! En idé som framfördes var ”biosalong” på tvären (ni vet ju hur lokalerna ser ut) eller i ”bakrummet”. Då kunde man först titta på bilder utan att behöva vända på stolarna och det i sin tur skulle frigöra nuvarande utrymme för andra aktiviteter. Fast kaffet fick ju vi dricka där ändå, precis som vi gjorde i går kväll! Gott! Och du, vilka bilder, de blir bara bättre och bättre, både tekniskt och bildmässigt, (komposition, skärpa, vitbalans m.m.) nu låter det väl som någon kameraförsäljare förstås, men icke, detta beror på att ett antal kunniga medlemmar gärna delar med sig av sina med  möda införskaffade kunskaper och erfarenheter, tycker i alla fall….Lilliz
Alf Wulff
Jürgen Lukas
Kersrin Martinsson
Kersrin Martinsson
Klas Larsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
En gökunge i boet, fast på bild. Det och fantastiska bilder på en kungsfiskare som fiskade ingick i den kollektion bilder som Jürgen bjöd på - helt otroliga! Men det var inte måndagens enda bra bilder Alf visade  naturbilder och sedan visade Susanne mycket kreativa grepp och Ulrika hade inspirerats till både gatubilder och äpplebilder mycket fina, även om en oskarp trädbild i mina ögon var klon bland de bilderna. Jürgen bjöd även på en instruktiv samling bilder som visade betydelsen av vitbalans men också hur över och under exponeringar förvandlade en bild från ja bara avbildande till just en bild.

Vi samtalade också lite kring begreppet bild kontra avbildning. Vad vi la in i det lite större begreppet bild, som känsla, att det påverkar oss mm. Finns ju också mycket att lära av reklambranschen som ofta använder begreppet AIDA = attention, interest, desire, action dvs på svenska, uppmärksamhet, intresse, önskan, handling. det finns mycket mer i detta ämne och vi fortsätter med det.

Vi pratade också om naturkunskap i all ära men det ändå viktigare, att berätta om data och förhållande vid fotograferingen det är ju ändå som fotografer vi är tillsammans i klubben och vi var alla ense om att sträva mot detta.
Mycket folk, gott kaffe och trevligt som vanligt
vid pennan / Leif
Alf Wulff
Susanne Melander
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Vilka bilder! Vi bjöds på helt underbara bilder mestadels ur naturen men också från landets absolut minsta stad med stadsrättigheter, Järle en residensstad i ett tänkt län i Bergslagen på 1600 talet, nära Nora. Hur stor var staden då, ja egentligen bara ett stationshus även det historiskt, landets äldsta liggande efter museijärnvägen till Nora.

Sen såg vi allt svampar, fjärilar ormar fåglar och jätteskulpturer på Tjörn, visst är naturen fantastisk. Vi började med lite mera diskussioner om hur vi ville forma resten av hösten och det blir både någon fotoutflykt någon helg och utbildning på ytterligare några veckokvällar. Aktuella ämnen är "lägga upp bildspel" , "bildbehandlingstips" och "lär känna din kamera och dess funktioner".

Sen inte minst den glada nyheten att vi har en föredragshållare på gång, Patrik Larsson,  bl a känd från Moderskeppet.

Allra först tittade vi på några mycket kända bilder som alla i olika avseende satt sina avtryck och vi ventilerade lite om etik och moral i denna typ av opinionsbildande bilder. Betydande bilder, men hur äkta var de egentligen ?
 
Kvällen däremot var samma äkta gemytliga samvaro till gott kaffe.
vid pennan / Leif
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

 VIKTIGT MEDDELANDE
 
Till alla medlemmar i Lilla Edets Fotoklubb:
Säsongspremiären  är när detta skrivs redan avklarad. Ni som inte var där, missade en hel del, men det går att reparera nästföljande måndag.
Kvällen inleddes med återseendets glädje ty sommaruppehållet har varit långt. Helt enligt statuterna inledde ordf. Leif med ett kort men hjärtligt välkomsttal. Efter detta lade han fram ett förslag till höstprogram med tydliga drag från vårprogrammet men med lite annorlunda vinkling. Kaffe fick vi också, till detta bjöd Kerstin på hembakad äpplekaka! Gott!
Åsså bilder förstås! Och vilka bilder! Man tror ju att man sett allt, men icke, bilder på sällan skådade himlafenomen, små fåglar, mellanstora fåglar, stora fåglar. Nåja, åtminstone en som skulle bli stor! Blommor av många slag, ett ståtligt segelskepp, franska byar, stor måne, små solnedgångar, ljus dovhjort m.m.
Ja, man blir överraskad varje gång, både av alla motiven och dess kvalité!
                     tycker i alla fall…………Lilliz
 
 
Alf Wulff
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Martti Henttunen
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Även denna kväll, säsongens sista, saknades ordföranden av de femton som kom, inte fick vi extra tilldelning av kaffebröd heller, men extra när det gäller bilder fick vi. Alf t.ex. visade vildsvin och getter och en suverän bild med vindkraftverk och fullmåne. Kanske MÅNadens bild? Inte nog med det, Thomas visade bilbilder igen, denna gång bilar av olika färger på en racerbana, bilar som tappade hjulen, bilar som hakade i varandra, bilar som voltade, lyckligtvis utan personskador. Härligt, mera sådant! Klas visade bildspel om röd herre i hög hatt, som gillade olika spratt. Kronan på verket sattes av Jarmila som visade ett bildspel om ett kärlekspar, bild- och ljudmässigt väldigt bra. Roligt med något nytt. Romantiskt var det också, tycker i alla fall………
                                       Lilliz
 

Alf Wulff
Joachim Werder
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »
I kväll saknades vår ordförande, men i gengäld fick vi extra mycket gott till kaffet, vad sägs om sockrad bulle, kaka och en halv dammsugare, alla elva som var där tyckte det var gott. Så det så!
Bland de bilder som visades fastnade två fotografers verk särskilt hos mig, dels Hasses blommor, alla gula, i olika ”poser” (konstnärligt skall det va) alla mycket vackra såväl som solitärer som i massor, tänk att maskrosor kan vara så fina, för det var de, allihop, dels rödbilsrallyt från Trollhättan, bara röda bilar av varierande årgång, märke och storlek, nämligen VETERAN BRANDBILAR från hela Sverige, föredömligt dokumenterade av Thomas.

                                       Lilliz
Hasse Lager
Ralf Abrahamsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Vårvindar friska leka och viska men lugnt och gott nere i vår källare.
Bilder och härliga bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många igen var i det svårhanterliga fyrkantformatet, så fräckt. Frågan blev naturligtvis är du säker på att det inte är en Hasselbladare du har?
Och som sagt då bilder inte bara från ett enligt fotografen tjyvkallt Alf Hambe land utan mycket annat. Själv njuter jag av Alfs mjuka bilder genom hela året efter älven. Görans bilder när Ströms Stallar faller för grävskopans tänder och sen Thomas "blå" bilder från  Trollhättan och Ulrikas stickade stolpar i samma stad.  Visst är de här ljusfestivalerna och happeningarna vi har i vår närhet helt utsökta fotomotiv. Själv hade jag lite vardagsbilder från en kulturvecka i Hjärtum.
Nästa års kalender är sedan på gång berättade Karl som jobbar tillsammans med flera att föra i land kontrakten med de sponsorer vi har. Någon faller ifrån och vi hoppas några kommer till. När det gäller Lions vill man som motprestation ha Edet Festivalen i slutet av augusti förevigad och det kändes som om vi skulle kunna klara av det, så nästa gång lägger vi upp ett schema för att täcka detta.
Lite teknikdiskussion blev det sedan kring borden så flera gick sedan hem till sin kammare och provade det man lärt. Det gällde bla beskärning av bilder:
blir det inte bättre om? och jo visst det blev det, det såg vi sedan på nätet.
Själv brottas jag fortfarande med att få mina blixtar att göra som jag vill men efter lite mera experthjälp så är jag klart närmare målet. Blixten skall tämjas så det så!
Men visst fotokamrater, det är väl det här som är just är meningen med klubben? Vi samlas har trevligt lär oss av varandra och stimuleras att ta nya tag.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Leif Antonsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Ute blåste det vinterkallt och regnet alternerade med hagelskurar för att göra det så otrevligt som möjligt för oss att vistas ute. Då var det ju tur(?) att vi hade möjlighet att krypa ner i Fotoklubbens lokaler. Där bjöds det på varmt kaffe, trevliga diskussioner och, lite bilder att tycka om eller inte.
Ordförande Leif informerade bl.a. om isopropanol vilket kan med rätt utspädning användas för att ta bort svårborttagna fläckar från kameralinser, kikarlinser, glasögonlinser m.m. m.m. Finns att köpa på apoteket, Kjell &  Co. Den senare har både halvliters och helliters förpackningar. Industriellt används outspädd isopropanol (förkortas IPA, ej att förväxlas med öl) för att rengöra känsliga motordelar till lastbilar och personbilar i utvecklingsavdelningarna, lite mer utspätt till att rengöra sensorer m.m. Recept med rätt blandningsförhållanden finns på fotoklubben. Ett annat sätt att rengöra kameralinsen är att använda speciella rengöringsdukar som är indränkta med medel verksamt mot fett och damm.
Vidare visade Leif ett par stativ som utan vidare kan bäras i fickan. Små men naggande goda, se dock upp för överbelastning. Åsså bilderna. Man kan säga att det var motiv som man fick titta ned på, motiv som man fick titta upp på, och läs och häpna, motiv som man fick titta rakt fram på, från extrema närbilder till väldigt vida vyer.
Tema till nästa gång: FRITT, bra för vi lever ju i ett fritt land, tycker i alla fall………Lilliz
P.S.
     Kaffet? GOTT, som vanligt.
                                        D.S.
Alf Wulff
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Bilder massor av bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många var i det svårhanterliga fyrkantformatet, mycket imponerande.

Klas visade en samling härliga bilder av alla de slag från stora och små grävare till "huvudet på ett fat" eller snarare mitt i bordet och som avslutning fick vi sedan se ett bildspel om hus med "nya, gamla och mycket gamla hus" av bildspels-experten själv, dvs Joakim, makalöst. Var det allt? Nej då. Thomas Schnauzer såg vi och sen var det rallybilder både på och utanför vägen av vem då? Jo, Göran så klart och sen Ulrikas dokumentation av Edet- mässan med mycket fina monterfoton som säkert blir uppskattade av Kommunen tillsammans med alla andras härliga bilder. Det skall bli kul att lämna över dem.

Sen var det mera utställningsplanering där Göran och Martti drar lasset och sedan har Karl börjat planeringen av nästa års kalender.

Lite teknikdiskussion blev det också kring blixthantering, där efter en stund tipsen haglade med sammanfattningen: krångla inte till det, bara hem och testa! Så lätt rodnande gör jag det.

En härlig kväll som vanligt trots ett eländigt väder ute.
Under kvällen bestämde vi också att 16 maj blir sista klubbkvällen med gänget.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif
 
 
 
Klas Larsson
Göran Thobiasson
Joachim Werder
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Efter den sedvanliga kvarten begärde ordföranden ordet och beskrev med hjälp av några kända konstverk gyllene snittet, ett sätt att komponera bilder, ett sätt som inte är exakt, man skulle kunna säga att det har vida ramar, poängen är ju att bilden skall andas harmoni och leda betraktarens blick in i bilden. Sedan mässade Leif om Lilla Edetmässan vilken gick av stapeln sistlidna lördag och söndag. Fotoklubben fick även i år godkänt av företagarföreningen för sitt engagemang. Klart var i alla fall att vi hade mässans renaste monter.
Bildvisning hade vi också så klart, bl.a. visade Tomas häpnadsväckande solnedgångar från kusten, Joachim hade med sig bilder från ett ödehus där taket rasat in och golvet var på god väg att falla isär. Men två styck kakelugnar fanns kvar i vad som syntes gott skick! Hasse gick ner på detaljnivå, antennkabel och kopplingsdosa bl.a.
Bilder från mässan visades också några stycken, konstigt nog var det nästan alltid en fotoklubbsmedlem närvarande någonstans i bilden. Så hade vi besök också, av en fotointresserad dam som ville titta på vad vi höll på med på måndagskvällarna. Naturligtvis drack vi kaffe också, med dammsugare. Gott! En stunds småprat hann vi också med. Säkert berättades en och annan historia som fick mungiporna att dra sig uppåt, hoppas vi får höra mer nästa vecka, tycker i alla fall……..Lilliz
Hasse Lager
Leif Antonsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

 Måndag 4 april
 
Kvällen började som vanligt med att ordförande Leif informerade om kommande evenemang som t.ex. Edetmässan och bildvisning hos Trollhättans Fotoklubb plus lite annat smått och gott. Sedan visade vår egen Photoshoptrollkarl Hasse Lager klubbens 40-årsjubileumsansikteutåttavla som han förfärdigat. Han föklarade också HUR han gjort, böjt lite där, tänjt lite här, och dragit i diverse reglage. Som ett litet trolleri blev ju resultatet också. Strålande. Men inte nog med det, han visade ett annat trolleriknep också, nämligen hur man signerar sina foton med en pensel utan att använda en pensel, bara ett knapptryck så var det klart. (man måste fördefiniera en pensel förstås!) Så nu kan väl alla det, om inte så är det bara att besöka klubben en måndagskväll, där lär man sig fortlöpande allehanda ting som har koppling till fotograferande och foton.
Efter detta serverades kaffe och städverktyg (dammsugare alltså!) Gott!!
Och bildvisningen skall vi inte tala om, jo men det skulle vi visst. Många fina bilder, men det intressanta var ju den diskussion som följde de enskilda bilderna. Det kallar jag konstruktiv kritik, alltså inget negativt, (förr var det ju alltid negativ först) tvärtom, bara tips om hur man kunde gjort (konstruktiv kritik) och att flertalet av de närvarande var med och tyckte och inte bara proffstyckarna. Bildtemat då? Först en miljöbild och sedan en detalj ur just den miljöbilden. Förnämligt! Glöm bara inte bort att det FINNS andra motiv än blommor och fåglar.
Sist ett litet tips: Den 19 april kl 19.00 visar Conny Nord bilder på Trollhättans Fotoklubb. För närmare upplysningar kan man ringa
Håkan Olsson, tel 0520-75508.
 
Hoppas det blir lika bra nästa gång, tycker i alla fall………………Lilliz
 
 

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Jürgen Lukas
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ralf Abrahamsson
Läs hela inlägget »

Så var då årets årsmöte avklarat med hjälp av  goa kakor och kaffe.
I år blev det endast några få nyval och inga ändringar vi fortsätter mao som förut.
  • Slutorden gällde just det som vi anser vara klubbens själ och det vi värnar om.
  • Stor bredd och mångfald i såväl motiv som kunskap och fotografer
  • Ge något åt alla, kanske inte åt alla, alla gånger
  • Att vi håller på med konst, bildkonst och då finns inget rätt eller fel
  • Att behärska redskapen för skapandet vare sig det är kamera,  efterbehandlig eller presentation är självklart bra
  • Att så många bidrar med inspirerande bilder och värdefull kunskap
  • Gemytlig samvaro !!
 
Och sedan inspirerande bilder. Ännu mera  av vår nya medlem, och visst finns det mycket sevärt i Trollhättan. Hasse överraskade att han inrett sin lada suveränt surealistiska bilder!
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
  1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
  2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
       * bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta
         hur du tänkt
       * ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa
         fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------

Vid pennan Leif
 
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »

Arbetskväll på klubben.  Vi jobbade för fullt med utställningen till Edetmässan 9-10 april under Görans ledning. Hasse bearbetade och skrev ut för fullt  och Martti skar passepartouter. Den kommer att bli jättefin och något att besöka och vara stolt över. Vi kommer att visa ett drygt 10 talet bilder och hoppas också representera Moderskeppets foto utbildning i vår monter. Dessutom berätta på ett elegant och spännande sätt att vi i år är 40 år som klubb.
Vi börjar nu få ett ganska aktningsvärt bibliotek med utställningsbilder, så ett stort tack till er alla som bjuder på bilder och fototeknik.
Vi pratade sedan om "tillämpad fotografi" dvs hur vi kan utvecklas ännu mera som fotografer, om arbetsuppgifter mm. så nu blir det hemläxor!
Nej så tufft skall det inte bli, men vi provar nu några gånger med att mera noggrant  ange ett bildtema, en utmaning och det är min förhoppning att vi alla provar och känner på uppgiften.
Det är sedan ännu mera stimulerande om du vill visa dina bilder och berätta för oss andra hur du tänkt.
 
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
* bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta hur du tänkt
* ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------
 
Och sedan alla inspirerande bilder. denna gången hade vi dessutom glädjen att välkomna en ny medlem, Thomas och se vem han var som fotograf. Eftersom han var från Trollhättan så blev det mycket fall och härligt ljusspel.
Hasses miljö måste väl vara den mest dokumenterade i vår närhet. Denna gången på nära håll, enbär, mossor och lavar allt fångat med den där extra känslan som visar att man trivs där man är.
Jürgen hade inspirerats av Joachims vattendroppar förra gången och hittat en egen spännande vinkel. Sen igen dessa fantastiska fåglar i flykt fångade med blixt och fotocell teknik.
Ulrika visa Kungälvs hus i ovanliga vinklar och en mycket stilfull svartvit vy över Lödöse.
Mycket härliga foton min favorit blev nog ändå segelskeppet Göteborg på väg uppför älven.
Vid pennan Leif
 
 

Ulrika Eriksson
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »
Vi ställer ut på Edetmässan 9 och 10 april, det blev kvällens första beslut. Göran blir utställningsansvarig och vi siktar nu bara på en bildutställning som visar vår mångfald i motiv och fotografer. Vi gläds och hoppas på att många vill låta sig representeras. Vi hoppas också berätta att vi nu som klubb har nått den aktningsvärda åldern av 40år!
Sedan fortsatte vi att prata kring komposition och bildelement, diskussionen fortsatte långt efteråt och massor av synpunkter ventilerades. Jag tror att många lärde sig och tog till sig. Ja egentligen är det väl så att detta sitter i ryggmärgen på många av oss, men att just formulera begreppen sätter lite sprätt på gamla kunskaper.
Själv tycker jag att det finns mycket att lära sig av konstnärer som egentligen startar med komposition medan vi ofta försöker fixa till den i efterhand genom beskärning mm. Och då var vi där igen, det är vid fototillfället du har störst möjlighet att ta med dig i bild det som sen kanske kan bli den där toppbilden!
En annan lite speciell kunskap är att gyllene snittet dvs de proportioner som de allra flesta uppfattar ger harmoni i en bild är 1,6 alltså inte en tredjedels regel utan lite mer eller lite mindre än en tredjedel. Vi ser bland våra kamrater att de bilder som verkligen har det lilla extra där har fotografen omedvetet eller medvetet utnyttjat detta.
Och sedan bilder och det är så inspirerande att få ta del av dessa. Denna gång var det Jarmila som har en alldeles extra hand med extra ljus i sina bilder, Joakim som frös droppar, kamera och blixt teknik av yttersta klass och sen Kerstin som visade på "Sahara öken" fångat i slammet vid bygget av tunneln vid nya 45án. Det finns motiv överallt så härligt att se denna experimentlusta
Vid pennan Leif 
Jarmila Szalaśny
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Läs hela inlägget »
Vi började med en ny dimension i bildvisning. Jürgen bjöd på ett stort antal bilder med sina kommentarer till. Vad han menat med bilden, hur han bara genom små förflyttningar och byte av brännvidd mm kunnat skapa helt olika bilder. Som Jürgen sa, det är inte att springa maraton som ger bilder,  motiv finns precis över allt ikring oss det gäller bara att se dem. Vi har hört andra säga precis samma sak så visst är det så. Skall man bli lite filosofisk så gäller det att stanna till och se det vackra kring oss och sedan dessutom försöka återge det i en bild.
Sen igen diskussionen i att göra färdigt bilden så långt det går redan på plats, självklart har man störst förutsättningar då att få den optimala bilden om man "beskär" på plats , man får ju större upplösning och skärpa än om man gör det i efterhand i PhotoShop, och grenen till vänster i förgrunden om den ändå varit med på bilden osv.
Ändå inget fel i att jobba i PhotoShop de flesta av oss gör ändå detta för att ge sin bild bästa möjliga utseende, vi stod ju en gång i mörkret och skuggade och efterlyste.
Självklart är ändå  kunskapen i att hantera sitt redskap kameran  grunden och sedan inte minst en stor portion tålamod.
 
Sen gläds vi åt alla som bjuder på bilder och inspiration.  Denna gången Hasse, Klas, Kerstin; Lilliz, Martti och Ulrika. Vi såg allt från renar, Highland cattle boskap till trolska isbilder.
Min favorit idag blev Klas vinter och vattenbild med skimret i vattnet (nr5) eller varför inte renen!
 
Hasse Lager
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Färska bullar kaffe, utbildning och bilder, kan det bli bättre. Kvällen började med att Joakim repeterade grunderna i att skapa bildspel i ProShow Gold och Producer. Förstår inte varför det ser så lätt ut när Joakim utbildar oss och sen när man kommer hem? Kan det ha något med minnet att göra, i alla fall så antecknade jag denna gång så pennan glödde.
Utbildningen är i alla fall suverän och jag tror både vana ”bildspelare” och vi som just börjat, lärde sig något, tack för det.
Sen blev det bilder där Hasse visade flera snitsiga ramar tillverkade i Ps, snyggt. Själv hade jag jobbat lite mer med några av mina bilder och åtminstone så tycker jag själv att jag lärt mig. Alf hade sedan verkligen hörsammat utmaningen om att visa bilder och visade en fin kollektion med allt från älgar till holländska drakar och tulpaner, vi njöt och drömde om sommar och resor.

Månadens bild.
I samband med detta så började vi ett nytt sätt att plocka fram månadens bild. Ulrika och Alf har som bildgrupp ansvaret för detta, men vill nu bjuda in oss att delta.

Reglerna är så här: Under måndagsvisningarna skriver du som vill, upp den eller de bilder du tilltalats mest av.Bara ett namn och en kort beskrivning av bilden exvis.  ”Hasse svan i ram” eller ”Alf de rödaste löven” eller ”Leif vallmo”. Du lägger det anonymt i vår låda och sedan när månaden är slut så blir alla dessa röster ett stöd för bildgruppen när de utser månadens bild.
 
Tips om fototillfälle.
Ett ytterligare nygammalt initiativ. Vi kommer som fast punkt varje måndag tipsa varandra om aktuella fototillfällen, naturställen, evenemang eller vad det nu kan vara. Blir det bra så blir det också en blänkare på hemsidan. Eventuellt kan det leda till att några intresserade planerar en gemensam utflykt.
 
Vid pennan Leif 
Alf Wulff
Hasse Lager
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Stackade och stackars amaryllisar, granna grönsiskor, runda isflak och isflak som trasiga glasskivor och 12 åringar som spelade basket. Med andra ord som vanligt en mångfald av fina bilder som visade vår bredd i både bild och teknikkonst.

Men vi började med Hasse som visade hur man hanterar RAW konverteraren i såväl Elements som CS6. Vilken lärdom, och igen det jag personligen sätter så högt är beskrivningarna av arbetsmetoderna. Nu finns det snart inga ursäkter för ”nåja” kort det är ju verkligen inte så svårt att fixa till dem, men ändå med respekten att ju bättre det är från början ju bättre blir resultatet.

Arbetstemat under kvällen var annars bildspel där några av oss kollade våra alster mot magister Joakim. Just det här när någon som verkligen är ”expert” på bildspel, på bildbehandling mm delar med sig av sin djupa kunskap det tycker jag är klubben när den är som allra bäst. Jag, och jag hoppas många av oss, blir inspirerade och känner att vi utvecklas, verkligen bra. Dessutom fick vi på stående fot ett löfte om en repris om bildspelsgrunderna nästa gång, super!

Utmaning för nästa gång blir att vi siktar på att vi alla visar något arbetsprov på vår fotokonst nytt som gammal allt är ok.

Så mycket på gång att vi nästan glömde kaffet och pepparkakorna som till slut fick oss att återfå värmen. Nästa gång skall elementet ha varit på !

Vid pennan Leif 

Hasse Lager
Klas Larsson
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Bildspel från början till slut. I kväll fick vi en fantastisk instruktion om hur man skapar proffsiga bildspel av mästaren själv dvs Joakim. Pedagogiskt och inspirerande, det kanske ändå inte är så svårt. Trevligt var det och en hel timme bara försvann, så nu är det bara hem och testa. Dessutom kom vi överens om en repris längre fram och kanske till och med en kurs. Vi bugar och tackar!
 
Sen blev det bilder, Alf började med vackra bilder från sin omgivning och vi fick bland annat se härliga höstfärger. Hasse fortsatte med en kollektion exempel på inramade bilder skapade i Photoshop och lite mera PS-skapade bilder. Väldigt inspirerande, även om vi inser att det kostat bra många timmar vid datorn. Han fortsatte sen med sin senaste passion: att stacka närbilder och skapa smått osannolika skärpedjup, botanik ända in på pistill nivå. Lilliz skapar vinterbilder så man verkligen känner, att det varit en fin vinter och Ulrika avslutade med bilder från vandringar i både Sverige och Spanien, så fina.
För mig så blir jag ofta berörd av mjukheten och vardagligheten i Alfs bilder men ingen nämnd och ingen glömd, fantastiska bilder av alla.
Som en sista avslutning visade Hasse sin senast version av bildspelet om Locks rike och ja visst är det proffs så blir det proffsigt.
 
Slutligen var vi överens om att bli mera synliga som klubb och kommer bla att lägga ut inbjudan på olika facebook fotogrupper i vår närhet. Visst vore det roligt med nya inspirerande bekantskaper ibland oss. Vi har också tankar på att bygga ett gemensamt bildspel som presentation av oss.
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Lilliz
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Vi började kvällen med en tidsresa i konstens värld. Vi startade med gyllene snittets störste ingenjör dvs Leonardo da Vincis ”Nattvarden” och passerade genom renässans, romantik, impressionism och landade i expressionism och till slut Edward Munchs ”Skriet”. Det sista som en påminnelse om hur man med kunskap även kan uttrycka ångest med rätt komposition.
Mycket –ismer tja kanske men ändå så tror jag vi imponerades av hur genomtänkt många konstverk är uppbyggda och hur mycket som finns att hämta i denna kunskap när vi skapar själva. Kanske rentav någon av oss i framtiden kommer att nämnas som en av ”fotoismen”, vem vet.
 
Efter det så bjöd Jürgen både på sig själv och fantastiska bilder, och vi resonerade kring komposition och vad bilderna uttryckte. Vi fick se bilder i olika versioner och själva känna efter vilken version som tilltalade oss bäst. Vissa saker kändes självklara den bilden sa mer än den andra men också att vi ibland kände att en version tilltalade några och en annan bild tilltalade andra. Som jag känner det, det är så nyttigt att först formulera ett intryck för sig själv och sedan även kunna kommunicera det till andra. Sammantaget en mycket givande stund i mycket go stämning.
 
Det fanns också andra bilder att se och Lilliz visade återigen mjuka stämningsfulla bilder över älv och snötäckta marker, med så fin ljushantering.
 
Vid pennan Leif 
 

Lilliz Nyström
Läs hela inlägget »

Ännu en välbesökt kväll med mycket kunskap, inspiration och massor av bilder.
Hasse började med att visa oss hur man ”enkelt?” putsar till presentationen av sina bilder, skapar ramar och lägger in signatur. Nu är det bara att försöka göra det själv om minnet hängt med, men det är ju inte värre än att fråga magistern igen i värsta fall. Det blev i alla fall väldigt snyggt och proffsigt. Det blev ännu mera kunskap när Jürgen visade hur man hanterar en ganska grå vinterbild. Att man genom att sänka vitbalans och öka exponering fick bilden att bli både varm och inbjudande så ”enkelt?” och så stor skillnad.
Det blev sedan en mängd bilder där vinter och snö dominerade. Bland många, Rogers fina vinterbilder, svartvita snöbilder av Hasse inte så dumt det heller, Lilliz härliga Gulsparv och speglade vasstrån av Martti.
Och så bildspel, Klas visade en första sammanställning av kanalbilder från 1913 och framåt, en början på en fantastisk historiebeskrivning. Hasse avslutade med så härliga bohuslänska sommar bilder från Fotö och Hönö, och tänk ni det kommer en sommar igen. Kring allt detta mycket trevliga samtal och konstruktiva diskussioner.
Bildbedömning.
Detta har väckt tankarna på att vi nu tar ett steg till med synpunkter på våra bilder. Vi är säkert många som ibland skulle vilja höra våra kamraters synpunkter på en bild lite mera tydligt, om den är bra, tilltalar den osv. Inte nu i första hand en teknik diskussion om hur den skulle kunna gjorts annorlunda utan tankar om bilden och dess innehåll och budskap. Det börjar kanske med att fotografen berättar vad han tänkt själv, och sedan försöker vi hitta ett varsamt sätt att ge synpunkter. Så vill ni detta så ta med någon eller några bilder som ni tycker det skulle vara värdefullt att höra vad kamraterna tycker om.
Vid pennan Leif
 
 
 

Martti Henttunen
Hasse Lager
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Harmonilära och Gyllen snittet började vi med och jag upplevde många igenkännande leenden på min lilla betraktelse och visst är det förunderligt hur sinrikt naturen är konstruerad. Nyttig kunskap är ju förstås också att Leonardo da Vinci är den egentlige konstruktören av våra fotbollar - inte, ja ni vet ju vem. Och Mona Lisas ansikte har också gyllene snitt-proportioner och visst är hon vacker. Eller? Ambitionen är att vi skall fortsätta med bildskapande och bl.a. lära oss av konsten, konstnärer och titta på hur kända konstverk är uppbyggda. Senare skall vi också färska upp minnet med lite enkla knep.
Sen blev det bilder och vilka bilder. Genomgående var att dimman och diset inspirerat flera till att fånga helt fantastiska ljusspel. Ett annat genomgående tema var älven, men visst, det hänger ju nära ihop med dimma vid dessa temperaturer. Sen fick vi också se mer eller mindre en fågelbok på alla olika besökare vi har i vid våra fågelbord.
Som avslutning bjöd Jürgen oss på ett magnifikt bildspel en ”naturdagbok” som förutom mycket fina bilder även visade en mycket professionell ”touch” i hela presentationen bildväxlingar mm. Och inte bara det, det blev ett bildspel till, nu av Hasse ”Valön 2015” minst lika professionellt och samma här, tjusiga bilder i en väl disponerad presentation och med raffinerade bildväxlingar.
Så mycket inspiration att vi bara bugar!
Resten av kvällen blev det arbete, vi iordningställde nya bilder under Görans ledning till vår fasta utställning hos Fastighetsbyrån och Joakim hade utbildning i kamera teknik.
Det här är väl en fotoklubb när den är som allra bäst, det tycker i alla fall jag.

Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Jarmila Szalasny
Kerstin Martinsson
Lilliz
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »


Så var vi tillbaka nere i vår källare igen. Nära nog fullt hus, samma goa stämning och massor av fina bilder.
Vi pratade om vårprogrammet och var eniga om att upplägget kändes både spännande och utmanande, så vi kör så. I år har vi alltså siktet att lära oss mera om bildskapande, komposition, harmoni mm och att bli ändå bättre på att fånga stämningar och känslor.
Ja bilder då, det verkade som julhelgen erbjudit rika tillfällen till bildskapande. Resultaten var bedövande. Hasse visade ett bildspel en årskrönika från Färdsle med nya fräcka grepp vid bildväxlingarna och så fick vi se Rogers natur årskrönika, båda helt magnifika.
Sen fick vi se dykdalber i älven så nu vet vi vad det är. För er som inte var med, så är det stolparna i älven med de gula utliggarna, som visar båtarna vägen. Ja sen var det allt från amaryllis, strömmande vatten, nyårsfyrverkerier i Trollhättan, till stämningsbilder över älven
Härliga och inspirerande bilder.
Vid pennan Leif
 

Alf Wulff
Hasse Lager
Joachim Werder
Kerstin Martinssom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Senaste kommentarer

Måndag 16 September

Jürgen Lukas hade en bildpresentation där han pratade om vilka kamerainställningar han använder och varför.
Otroligt mycket vackra bilder och han försöker få till bilden direkt i kameran då han inte är van att använda bildbehandlingsprogram.
Det var om snabba och långa slutartider, visade exempel på olika vitljusinställningar, val av olika bländare mm.
Uppskattad visning, men det var mycket att ta in, för de som inte är vana.
Nästa gång ska vi ge mer utrymme för pauser och frågor.
/Martin

2016

Sista kvällen för året med gänget gick i utbildningens tecken och vi tog del av ett bejublat föredrag.

Men först hedrade vi en av våra egna duktiga utbildare och fotograf, Joachim Werder som så välförtjänt blev årets LEFK´are. Motiveringen var:
"En skicklig fotograf som kan det mesta från kamerateknik till att skapa extraordinära bildspel. En kamrat som pedagogiskt delar med sig av sitt kunnande"

Därefter tog

Patrik Larsson
naturfotograf och utbildare från

Moderskeppet


över och berättade om sitt sätt att ta naturbilder.

Allt illustrerat med fantastiska bilder. Det blev lite granna av en sammanfattning av de ledmotiv, bilder, komposition mm vi haft under året.

Till detta serverades bulle , extra kakor och som vanligt gott kaffe, och jag är övertygad att vi alla lämnade kvällen vederkvickta till kropp och själ. Så som avslutning, tack för i år.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
till er alla / Leif
 

Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

ARBETSKVÄLL var det, eller kanske rent av SKOLKVÄLL. Det fanns i alla fall gott om elever och en och annan lärare. Leif hjälpte någon att ladda in Lightroom på en laptop, Ralf lärde ut Picasa och visade att det programmet kan en hel del och är lätt att använda för den som är ovan vid bildbehandlingsprogram, samt, det hjälper till att hålla ordning på dina bilder. Det finns ju andra bra bildbehandlingsprogram också som man säger på SVT och Sveriges radio. Joakim och Klas lärde ut kamerateknik ( läs: så fungerar kameran) på var sitt håll. Passpartouter skars ut av Klas och Ulrika.
Nästa måndag, som för övrigt är den sista för säsongen, är det föredrag av Patrik Larsson från Moderskeppet. Välkomna!
Om vi drack kaffe? Klart vi gjorde! Gott!

tycker i alla fall …………Lilliz

Läs hela inlägget »
ARBETSKVÄLL var det förra veckan. Igår var det som vanligt, d.v.s. akademisk kvart, information från ordföranden, bildvisning, kaffe – med kaka! Gott! Bildvisningen var som sig bör, bra. Bra för att vi har duktiga fotografer så klart! Det kan inte hjälpas, men en del är duktigare än andra – gissa vilka! Vi fick i alla fall se bilder på en nybörjare – förlåt – gröngöling skall det vara, frostnupna växter, djur utan bur, som t.ex. dovhjort, mufflonfår, vildsvin och kronhjort. PÅ SAMMA BILD! Jag tror inte att den som visade bilden ens har Photoshop ( ifall ni undrar). Så fick vi se en häger sittande i torkställning, nej inte en sådan torkställning utan en där han (eller hon) sitter upprätt (eller står?) med vingarna utbredda som om de låg på marken, verkligen originellt! Den uppgående solens första morgonstrålar som lyser upp en kal trädstam över en mörk vattenyta var inte fy skam heller, effektfullt. Som grädde på moset fick vi se en bildsvit från Jämtland i septemberljus. Läckert, fina färger!
Avslutningsvis visades bilder som vi helst vill slippa se utom som ren dokumentering, dramatiska bilder  från branden på Ström, där två villor brann ner till grunden, lyckligtvis utan personskador, även om tidningarna påstod motsatsen. Man kan säga att kvällen började i dur och slutade i moll, men nästa gång är det ARBETSKVÄLL, och det är roligt, tycker i alla fall………Lilliz
Alf Wulff
Joachim Werder
Joachim Werder
Roger Sjöblom
Susanne Melander
Läs hela inlägget »

Framåtböjda, stretande mot den kalla vinden och det ymniga snöfallet i den mörka kvällen dök de upp, mestadels en och en och i något fall ett par, alla med ett gemensamt, ARBETSKVÄLL i fotoklubben. Ute, mörkt och kallt. Inne, ljust och varmt. Nästa års kalender fick en genomgång. Nya bilder till våra permanenta utställningar skrevs ut och ”passpartoutades”. Kaffe utan kaka (nytt på menyn?) dracks. Gott!
Analogt objektiv provades på digitalkamera. Objektivet uppträdde som om det inte fanns, kameran meddelade helt frankt på sin lcd-skärm att objektiv saknades. (Kameran ljuger aldrig eller……?) Nu gjorde den det i alla fall, vi såg ju att objektivet satt där! Efter att ha prövat alla inställningar som fanns utan att det fungerade, gav vi upp, för stunden. Efter diskussion och rådfrågning bland övriga, fick vi napp hos Joakim. Han sade att man skulle ställa in bländaren på objektivet på det högsta bländartalet så skulle det nog fungera. Det analoga objektivet hade ingen som helst elektronisk kontakt med kamerahuset, endast bajonettfattningen, men då tron är halva trollkonsten, provade vi, OCH SE PÅ F……… Det fungerade. Tiden gick att ställa med ordinarie reglage på kameran, likaså ISO-värdet. Bländaren däremot, gick inte, den fick vi ställa in direkt på objektivet och prova oss fram till. Naturligtvis hände det andra saker också, det diskuterades i små grupper tills det plötsligt upptäcktes att klockan var ”stängningsdags” och  mestadels en och en, i något fall ett par begav sig ut i mörkret, den kalla vinden och det ymniga snöfallet för att ta sig hem till den varma stugan och kanske ytterligare en kopp kaffe och i något fall en kaka……tycker i alla fall ……Lilliz                                                                               

Läs hela inlägget »
Knep och knåp och fina bilder.
Vi lärde oss att en hopkopplad diaprojektor, en kamera och en dator med Lightroom kunde bli ett mycket effektivt och inte minst snabbt sätt att digitalisera diabilder. Teknikern bakom detta då, ja självklart Klas.
Sen fick vi se hur man med in- och utzoomning kunde skapa kreativa bilder av det mesta. Fint illustrerat av vår kamera-ekvilibrist Jürgen, och sedan hur man hanterar bla vitbalans i mörker och konstljus dvs Alingsås ljusfestival fotat av Joakim.
Själv tycker jag att det är så bra att vi alltmera pratar om tekniken bakom bilderna, för mig blir det som resultat allt som oftast någon justering av den egna kameratekniken.
 
Kvällen bilder blev förutom detta en fin kollektion som Ralf visade och för mig är bredden av motiv och hur väl de hanteras mycket imponerande. Sedan visade Ulrika resebilder från London t.o.m mycket taget från sightseeing bussen. Flera av bilder var av riktigt hög klass.
Detta blev kvällen klo för mig, att klubben numera har en duktig "gatu-fotograf" .
 
Vid pennan /Leif.
 
Joachim
Jürgen
Klas
Ulrika
Göran
Läs hela inlägget »

Arbetskväll. Första gången på länge då vi inte haft organiserad bildvisning  med medlemmarnas egna alster. Hur föll då detta ut? Jag menar, bara ordet ARBETSKVÄLL, kan nog få en del att vända redan i dörren? Faktiskt var det förvånande många som tagit sig dit denna mörka höstkväll som temperaturmässigt förebådade den kommande vintern. Vad var det för arbete som utfördes då? En hel del olika visade det sig! Samtliga med fotografisk anknytning. Vad sägs om följande?  Hur få bra bilder på snabba föremål mitt i natten? Kör man med autofokus och blixten inställd på TTL, vilken bländare är lämplig? Vilken brännvidd är bäst? Stativ eller inte? Vad har man för vitbalansinställning på natten? Eller detta: Hur skär man till en passepartout med skärmaskinen? Hur fixar man gott kaffe? Hur gör man en bra kalender? Allt detta och mer därtill diskuterades och i en del fall, övades denna kväll, och några fick till och med svar som de var nöjda med! Som ni förstår, arbetades det både här och där i lokalen, mestadels i grupper om två eller tre, och kaffet VAR gott, tycker i alla fall…………Lilliz

Läs hela inlägget »

För att beskriva gårdagskvällen på fotoklubben försöker vi med en rebus! Man ritar upp en liksidig triangel med spetsen uppåt på ett vitt papper. Vid ”uppåtspetsen” skriver man Carl XVI Gustav, vid vänsterspetsen skriver man Albert Einstein och vid högerspetsen skriver man Lilla Edets Fotoklubb. Vad har dessa tre gemensamt? Svårt? Placera en urtavla med visare i mitten! Lättare? Inte? Tiden så klart! Vår konung Carl XVI Gustav har som valspråk: FÖR SVERIGE I TIDEN. Einstein tycker att allt är relativt och fotoklubben jobbar ju med tider. I motsats till en riksdagspolitiskt tillsatt utredning om ja eller nej till något lagförslag eller dylikt som kan ta år innan den kommer till skott, jobbar ju fotoklubben med hundra- och tusendelar av en sekund, 8 sekunder t.ex. är ju för oss en lång tid medan politikerns år för honom kan vara kort. Det är här som Einstein kommer in. Tiden är relativ i förhållande till vad man gör! Vår ”överlärare” Jürgen visade oss hur mycket tiden egentligen betyder för våra bilder. Tack för det! Gärna mera visdom i samma stil. Sedan fick vi ju se en del bilder också. Nästa måndag däremot blir det kanske mindre av detta, då det är ”arbetskväll”?

Ordförande Leif informerade om att en kaffehörna skulle inredas och ”biosalongsutredningen” får anstå till nästa termin! (Tiden igen!) Kvällen gästades av en presumtiv ny medlem som vi hoppas återkommer. Kaffe fick vi också!

Gott! tycker i alla fall…….Lilliz

Lilliz Nyström
Joachim Werder
Klas Larsson
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Bäste klubbmedlem, vet du att fotoklubben fyller 40 år i år?  Det gör den! Så nu vet du!
Förutom att titta på vackra bilder och diskussion kring dessa, samtalade vi om, just det, måndagskvällarna. Skall vi fortsätta som nu, d.v.s. titta på bilder, dricka kaffe, diskutera? Eller som någon föreslog, titta på bilder, dricka kaffe, diskutera varannan vecka och varannan vecka någon slags utbildning, grupparbete eller liknande? Kom gärna med förslag!
Lokalernas utformning, som nu för tiden kallas ”layout” kom upp på tapeten, igen!!! En idé som framfördes var ”biosalong” på tvären (ni vet ju hur lokalerna ser ut) eller i ”bakrummet”. Då kunde man först titta på bilder utan att behöva vända på stolarna och det i sin tur skulle frigöra nuvarande utrymme för andra aktiviteter. Fast kaffet fick ju vi dricka där ändå, precis som vi gjorde i går kväll! Gott! Och du, vilka bilder, de blir bara bättre och bättre, både tekniskt och bildmässigt, (komposition, skärpa, vitbalans m.m.) nu låter det väl som någon kameraförsäljare förstås, men icke, detta beror på att ett antal kunniga medlemmar gärna delar med sig av sina med  möda införskaffade kunskaper och erfarenheter, tycker i alla fall….Lilliz
Alf Wulff
Jürgen Lukas
Kersrin Martinsson
Kersrin Martinsson
Klas Larsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
En gökunge i boet, fast på bild. Det och fantastiska bilder på en kungsfiskare som fiskade ingick i den kollektion bilder som Jürgen bjöd på - helt otroliga! Men det var inte måndagens enda bra bilder Alf visade  naturbilder och sedan visade Susanne mycket kreativa grepp och Ulrika hade inspirerats till både gatubilder och äpplebilder mycket fina, även om en oskarp trädbild i mina ögon var klon bland de bilderna. Jürgen bjöd även på en instruktiv samling bilder som visade betydelsen av vitbalans men också hur över och under exponeringar förvandlade en bild från ja bara avbildande till just en bild.

Vi samtalade också lite kring begreppet bild kontra avbildning. Vad vi la in i det lite större begreppet bild, som känsla, att det påverkar oss mm. Finns ju också mycket att lära av reklambranschen som ofta använder begreppet AIDA = attention, interest, desire, action dvs på svenska, uppmärksamhet, intresse, önskan, handling. det finns mycket mer i detta ämne och vi fortsätter med det.

Vi pratade också om naturkunskap i all ära men det ändå viktigare, att berätta om data och förhållande vid fotograferingen det är ju ändå som fotografer vi är tillsammans i klubben och vi var alla ense om att sträva mot detta.
Mycket folk, gott kaffe och trevligt som vanligt
vid pennan / Leif
Alf Wulff
Susanne Melander
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Vilka bilder! Vi bjöds på helt underbara bilder mestadels ur naturen men också från landets absolut minsta stad med stadsrättigheter, Järle en residensstad i ett tänkt län i Bergslagen på 1600 talet, nära Nora. Hur stor var staden då, ja egentligen bara ett stationshus även det historiskt, landets äldsta liggande efter museijärnvägen till Nora.

Sen såg vi allt svampar, fjärilar ormar fåglar och jätteskulpturer på Tjörn, visst är naturen fantastisk. Vi började med lite mera diskussioner om hur vi ville forma resten av hösten och det blir både någon fotoutflykt någon helg och utbildning på ytterligare några veckokvällar. Aktuella ämnen är "lägga upp bildspel" , "bildbehandlingstips" och "lär känna din kamera och dess funktioner".

Sen inte minst den glada nyheten att vi har en föredragshållare på gång, Patrik Larsson,  bl a känd från Moderskeppet.

Allra först tittade vi på några mycket kända bilder som alla i olika avseende satt sina avtryck och vi ventilerade lite om etik och moral i denna typ av opinionsbildande bilder. Betydande bilder, men hur äkta var de egentligen ?
 
Kvällen däremot var samma äkta gemytliga samvaro till gott kaffe.
vid pennan / Leif
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

 VIKTIGT MEDDELANDE
 
Till alla medlemmar i Lilla Edets Fotoklubb:
Säsongspremiären  är när detta skrivs redan avklarad. Ni som inte var där, missade en hel del, men det går att reparera nästföljande måndag.
Kvällen inleddes med återseendets glädje ty sommaruppehållet har varit långt. Helt enligt statuterna inledde ordf. Leif med ett kort men hjärtligt välkomsttal. Efter detta lade han fram ett förslag till höstprogram med tydliga drag från vårprogrammet men med lite annorlunda vinkling. Kaffe fick vi också, till detta bjöd Kerstin på hembakad äpplekaka! Gott!
Åsså bilder förstås! Och vilka bilder! Man tror ju att man sett allt, men icke, bilder på sällan skådade himlafenomen, små fåglar, mellanstora fåglar, stora fåglar. Nåja, åtminstone en som skulle bli stor! Blommor av många slag, ett ståtligt segelskepp, franska byar, stor måne, små solnedgångar, ljus dovhjort m.m.
Ja, man blir överraskad varje gång, både av alla motiven och dess kvalité!
                     tycker i alla fall…………Lilliz
 
 
Alf Wulff
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Martti Henttunen
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Även denna kväll, säsongens sista, saknades ordföranden av de femton som kom, inte fick vi extra tilldelning av kaffebröd heller, men extra när det gäller bilder fick vi. Alf t.ex. visade vildsvin och getter och en suverän bild med vindkraftverk och fullmåne. Kanske MÅNadens bild? Inte nog med det, Thomas visade bilbilder igen, denna gång bilar av olika färger på en racerbana, bilar som tappade hjulen, bilar som hakade i varandra, bilar som voltade, lyckligtvis utan personskador. Härligt, mera sådant! Klas visade bildspel om röd herre i hög hatt, som gillade olika spratt. Kronan på verket sattes av Jarmila som visade ett bildspel om ett kärlekspar, bild- och ljudmässigt väldigt bra. Roligt med något nytt. Romantiskt var det också, tycker i alla fall………
                                       Lilliz
 

Alf Wulff
Joachim Werder
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »
I kväll saknades vår ordförande, men i gengäld fick vi extra mycket gott till kaffet, vad sägs om sockrad bulle, kaka och en halv dammsugare, alla elva som var där tyckte det var gott. Så det så!
Bland de bilder som visades fastnade två fotografers verk särskilt hos mig, dels Hasses blommor, alla gula, i olika ”poser” (konstnärligt skall det va) alla mycket vackra såväl som solitärer som i massor, tänk att maskrosor kan vara så fina, för det var de, allihop, dels rödbilsrallyt från Trollhättan, bara röda bilar av varierande årgång, märke och storlek, nämligen VETERAN BRANDBILAR från hela Sverige, föredömligt dokumenterade av Thomas.

                                       Lilliz
Hasse Lager
Ralf Abrahamsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Vårvindar friska leka och viska men lugnt och gott nere i vår källare.
Bilder och härliga bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många igen var i det svårhanterliga fyrkantformatet, så fräckt. Frågan blev naturligtvis är du säker på att det inte är en Hasselbladare du har?
Och som sagt då bilder inte bara från ett enligt fotografen tjyvkallt Alf Hambe land utan mycket annat. Själv njuter jag av Alfs mjuka bilder genom hela året efter älven. Görans bilder när Ströms Stallar faller för grävskopans tänder och sen Thomas "blå" bilder från  Trollhättan och Ulrikas stickade stolpar i samma stad.  Visst är de här ljusfestivalerna och happeningarna vi har i vår närhet helt utsökta fotomotiv. Själv hade jag lite vardagsbilder från en kulturvecka i Hjärtum.
Nästa års kalender är sedan på gång berättade Karl som jobbar tillsammans med flera att föra i land kontrakten med de sponsorer vi har. Någon faller ifrån och vi hoppas några kommer till. När det gäller Lions vill man som motprestation ha Edet Festivalen i slutet av augusti förevigad och det kändes som om vi skulle kunna klara av det, så nästa gång lägger vi upp ett schema för att täcka detta.
Lite teknikdiskussion blev det sedan kring borden så flera gick sedan hem till sin kammare och provade det man lärt. Det gällde bla beskärning av bilder:
blir det inte bättre om? och jo visst det blev det, det såg vi sedan på nätet.
Själv brottas jag fortfarande med att få mina blixtar att göra som jag vill men efter lite mera experthjälp så är jag klart närmare målet. Blixten skall tämjas så det så!
Men visst fotokamrater, det är väl det här som är just är meningen med klubben? Vi samlas har trevligt lär oss av varandra och stimuleras att ta nya tag.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Leif Antonsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Ute blåste det vinterkallt och regnet alternerade med hagelskurar för att göra det så otrevligt som möjligt för oss att vistas ute. Då var det ju tur(?) att vi hade möjlighet att krypa ner i Fotoklubbens lokaler. Där bjöds det på varmt kaffe, trevliga diskussioner och, lite bilder att tycka om eller inte.
Ordförande Leif informerade bl.a. om isopropanol vilket kan med rätt utspädning användas för att ta bort svårborttagna fläckar från kameralinser, kikarlinser, glasögonlinser m.m. m.m. Finns att köpa på apoteket, Kjell &  Co. Den senare har både halvliters och helliters förpackningar. Industriellt används outspädd isopropanol (förkortas IPA, ej att förväxlas med öl) för att rengöra känsliga motordelar till lastbilar och personbilar i utvecklingsavdelningarna, lite mer utspätt till att rengöra sensorer m.m. Recept med rätt blandningsförhållanden finns på fotoklubben. Ett annat sätt att rengöra kameralinsen är att använda speciella rengöringsdukar som är indränkta med medel verksamt mot fett och damm.
Vidare visade Leif ett par stativ som utan vidare kan bäras i fickan. Små men naggande goda, se dock upp för överbelastning. Åsså bilderna. Man kan säga att det var motiv som man fick titta ned på, motiv som man fick titta upp på, och läs och häpna, motiv som man fick titta rakt fram på, från extrema närbilder till väldigt vida vyer.
Tema till nästa gång: FRITT, bra för vi lever ju i ett fritt land, tycker i alla fall………Lilliz
P.S.
     Kaffet? GOTT, som vanligt.
                                        D.S.
Alf Wulff
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Bilder massor av bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många var i det svårhanterliga fyrkantformatet, mycket imponerande.

Klas visade en samling härliga bilder av alla de slag från stora och små grävare till "huvudet på ett fat" eller snarare mitt i bordet och som avslutning fick vi sedan se ett bildspel om hus med "nya, gamla och mycket gamla hus" av bildspels-experten själv, dvs Joakim, makalöst. Var det allt? Nej då. Thomas Schnauzer såg vi och sen var det rallybilder både på och utanför vägen av vem då? Jo, Göran så klart och sen Ulrikas dokumentation av Edet- mässan med mycket fina monterfoton som säkert blir uppskattade av Kommunen tillsammans med alla andras härliga bilder. Det skall bli kul att lämna över dem.

Sen var det mera utställningsplanering där Göran och Martti drar lasset och sedan har Karl börjat planeringen av nästa års kalender.

Lite teknikdiskussion blev det också kring blixthantering, där efter en stund tipsen haglade med sammanfattningen: krångla inte till det, bara hem och testa! Så lätt rodnande gör jag det.

En härlig kväll som vanligt trots ett eländigt väder ute.
Under kvällen bestämde vi också att 16 maj blir sista klubbkvällen med gänget.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif
 
 
 
Klas Larsson
Göran Thobiasson
Joachim Werder
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Efter den sedvanliga kvarten begärde ordföranden ordet och beskrev med hjälp av några kända konstverk gyllene snittet, ett sätt att komponera bilder, ett sätt som inte är exakt, man skulle kunna säga att det har vida ramar, poängen är ju att bilden skall andas harmoni och leda betraktarens blick in i bilden. Sedan mässade Leif om Lilla Edetmässan vilken gick av stapeln sistlidna lördag och söndag. Fotoklubben fick även i år godkänt av företagarföreningen för sitt engagemang. Klart var i alla fall att vi hade mässans renaste monter.
Bildvisning hade vi också så klart, bl.a. visade Tomas häpnadsväckande solnedgångar från kusten, Joachim hade med sig bilder från ett ödehus där taket rasat in och golvet var på god väg att falla isär. Men två styck kakelugnar fanns kvar i vad som syntes gott skick! Hasse gick ner på detaljnivå, antennkabel och kopplingsdosa bl.a.
Bilder från mässan visades också några stycken, konstigt nog var det nästan alltid en fotoklubbsmedlem närvarande någonstans i bilden. Så hade vi besök också, av en fotointresserad dam som ville titta på vad vi höll på med på måndagskvällarna. Naturligtvis drack vi kaffe också, med dammsugare. Gott! En stunds småprat hann vi också med. Säkert berättades en och annan historia som fick mungiporna att dra sig uppåt, hoppas vi får höra mer nästa vecka, tycker i alla fall……..Lilliz
Hasse Lager
Leif Antonsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

 Måndag 4 april
 
Kvällen började som vanligt med att ordförande Leif informerade om kommande evenemang som t.ex. Edetmässan och bildvisning hos Trollhättans Fotoklubb plus lite annat smått och gott. Sedan visade vår egen Photoshoptrollkarl Hasse Lager klubbens 40-årsjubileumsansikteutåttavla som han förfärdigat. Han föklarade också HUR han gjort, böjt lite där, tänjt lite här, och dragit i diverse reglage. Som ett litet trolleri blev ju resultatet också. Strålande. Men inte nog med det, han visade ett annat trolleriknep också, nämligen hur man signerar sina foton med en pensel utan att använda en pensel, bara ett knapptryck så var det klart. (man måste fördefiniera en pensel förstås!) Så nu kan väl alla det, om inte så är det bara att besöka klubben en måndagskväll, där lär man sig fortlöpande allehanda ting som har koppling till fotograferande och foton.
Efter detta serverades kaffe och städverktyg (dammsugare alltså!) Gott!!
Och bildvisningen skall vi inte tala om, jo men det skulle vi visst. Många fina bilder, men det intressanta var ju den diskussion som följde de enskilda bilderna. Det kallar jag konstruktiv kritik, alltså inget negativt, (förr var det ju alltid negativ först) tvärtom, bara tips om hur man kunde gjort (konstruktiv kritik) och att flertalet av de närvarande var med och tyckte och inte bara proffstyckarna. Bildtemat då? Först en miljöbild och sedan en detalj ur just den miljöbilden. Förnämligt! Glöm bara inte bort att det FINNS andra motiv än blommor och fåglar.
Sist ett litet tips: Den 19 april kl 19.00 visar Conny Nord bilder på Trollhättans Fotoklubb. För närmare upplysningar kan man ringa
Håkan Olsson, tel 0520-75508.
 
Hoppas det blir lika bra nästa gång, tycker i alla fall………………Lilliz
 
 

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Jürgen Lukas
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ralf Abrahamsson
Läs hela inlägget »

Så var då årets årsmöte avklarat med hjälp av  goa kakor och kaffe.
I år blev det endast några få nyval och inga ändringar vi fortsätter mao som förut.
  • Slutorden gällde just det som vi anser vara klubbens själ och det vi värnar om.
  • Stor bredd och mångfald i såväl motiv som kunskap och fotografer
  • Ge något åt alla, kanske inte åt alla, alla gånger
  • Att vi håller på med konst, bildkonst och då finns inget rätt eller fel
  • Att behärska redskapen för skapandet vare sig det är kamera,  efterbehandlig eller presentation är självklart bra
  • Att så många bidrar med inspirerande bilder och värdefull kunskap
  • Gemytlig samvaro !!
 
Och sedan inspirerande bilder. Ännu mera  av vår nya medlem, och visst finns det mycket sevärt i Trollhättan. Hasse överraskade att han inrett sin lada suveränt surealistiska bilder!
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
  1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
  2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
       * bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta
         hur du tänkt
       * ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa
         fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------

Vid pennan Leif
 
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »

Arbetskväll på klubben.  Vi jobbade för fullt med utställningen till Edetmässan 9-10 april under Görans ledning. Hasse bearbetade och skrev ut för fullt  och Martti skar passepartouter. Den kommer att bli jättefin och något att besöka och vara stolt över. Vi kommer att visa ett drygt 10 talet bilder och hoppas också representera Moderskeppets foto utbildning i vår monter. Dessutom berätta på ett elegant och spännande sätt att vi i år är 40 år som klubb.
Vi börjar nu få ett ganska aktningsvärt bibliotek med utställningsbilder, så ett stort tack till er alla som bjuder på bilder och fototeknik.
Vi pratade sedan om "tillämpad fotografi" dvs hur vi kan utvecklas ännu mera som fotografer, om arbetsuppgifter mm. så nu blir det hemläxor!
Nej så tufft skall det inte bli, men vi provar nu några gånger med att mera noggrant  ange ett bildtema, en utmaning och det är min förhoppning att vi alla provar och känner på uppgiften.
Det är sedan ännu mera stimulerande om du vill visa dina bilder och berätta för oss andra hur du tänkt.
 
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
* bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta hur du tänkt
* ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------
 
Och sedan alla inspirerande bilder. denna gången hade vi dessutom glädjen att välkomna en ny medlem, Thomas och se vem han var som fotograf. Eftersom han var från Trollhättan så blev det mycket fall och härligt ljusspel.
Hasses miljö måste väl vara den mest dokumenterade i vår närhet. Denna gången på nära håll, enbär, mossor och lavar allt fångat med den där extra känslan som visar att man trivs där man är.
Jürgen hade inspirerats av Joachims vattendroppar förra gången och hittat en egen spännande vinkel. Sen igen dessa fantastiska fåglar i flykt fångade med blixt och fotocell teknik.
Ulrika visa Kungälvs hus i ovanliga vinklar och en mycket stilfull svartvit vy över Lödöse.
Mycket härliga foton min favorit blev nog ändå segelskeppet Göteborg på väg uppför älven.
Vid pennan Leif
 
 

Ulrika Eriksson
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »
Vi ställer ut på Edetmässan 9 och 10 april, det blev kvällens första beslut. Göran blir utställningsansvarig och vi siktar nu bara på en bildutställning som visar vår mångfald i motiv och fotografer. Vi gläds och hoppas på att många vill låta sig representeras. Vi hoppas också berätta att vi nu som klubb har nått den aktningsvärda åldern av 40år!
Sedan fortsatte vi att prata kring komposition och bildelement, diskussionen fortsatte långt efteråt och massor av synpunkter ventilerades. Jag tror att många lärde sig och tog till sig. Ja egentligen är det väl så att detta sitter i ryggmärgen på många av oss, men att just formulera begreppen sätter lite sprätt på gamla kunskaper.
Själv tycker jag att det finns mycket att lära sig av konstnärer som egentligen startar med komposition medan vi ofta försöker fixa till den i efterhand genom beskärning mm. Och då var vi där igen, det är vid fototillfället du har störst möjlighet att ta med dig i bild det som sen kanske kan bli den där toppbilden!
En annan lite speciell kunskap är att gyllene snittet dvs de proportioner som de allra flesta uppfattar ger harmoni i en bild är 1,6 alltså inte en tredjedels regel utan lite mer eller lite mindre än en tredjedel. Vi ser bland våra kamrater att de bilder som verkligen har det lilla extra där har fotografen omedvetet eller medvetet utnyttjat detta.
Och sedan bilder och det är så inspirerande att få ta del av dessa. Denna gång var det Jarmila som har en alldeles extra hand med extra ljus i sina bilder, Joakim som frös droppar, kamera och blixt teknik av yttersta klass och sen Kerstin som visade på "Sahara öken" fångat i slammet vid bygget av tunneln vid nya 45án. Det finns motiv överallt så härligt att se denna experimentlusta
Vid pennan Leif 
Jarmila Szalaśny
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Läs hela inlägget »
Vi började med en ny dimension i bildvisning. Jürgen bjöd på ett stort antal bilder med sina kommentarer till. Vad han menat med bilden, hur han bara genom små förflyttningar och byte av brännvidd mm kunnat skapa helt olika bilder. Som Jürgen sa, det är inte att springa maraton som ger bilder,  motiv finns precis över allt ikring oss det gäller bara att se dem. Vi har hört andra säga precis samma sak så visst är det så. Skall man bli lite filosofisk så gäller det att stanna till och se det vackra kring oss och sedan dessutom försöka återge det i en bild.
Sen igen diskussionen i att göra färdigt bilden så långt det går redan på plats, självklart har man störst förutsättningar då att få den optimala bilden om man "beskär" på plats , man får ju större upplösning och skärpa än om man gör det i efterhand i PhotoShop, och grenen till vänster i förgrunden om den ändå varit med på bilden osv.
Ändå inget fel i att jobba i PhotoShop de flesta av oss gör ändå detta för att ge sin bild bästa möjliga utseende, vi stod ju en gång i mörkret och skuggade och efterlyste.
Självklart är ändå  kunskapen i att hantera sitt redskap kameran  grunden och sedan inte minst en stor portion tålamod.
 
Sen gläds vi åt alla som bjuder på bilder och inspiration.  Denna gången Hasse, Klas, Kerstin; Lilliz, Martti och Ulrika. Vi såg allt från renar, Highland cattle boskap till trolska isbilder.
Min favorit idag blev Klas vinter och vattenbild med skimret i vattnet (nr5) eller varför inte renen!
 
Hasse Lager
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Färska bullar kaffe, utbildning och bilder, kan det bli bättre. Kvällen började med att Joakim repeterade grunderna i att skapa bildspel i ProShow Gold och Producer. Förstår inte varför det ser så lätt ut när Joakim utbildar oss och sen när man kommer hem? Kan det ha något med minnet att göra, i alla fall så antecknade jag denna gång så pennan glödde.
Utbildningen är i alla fall suverän och jag tror både vana ”bildspelare” och vi som just börjat, lärde sig något, tack för det.
Sen blev det bilder där Hasse visade flera snitsiga ramar tillverkade i Ps, snyggt. Själv hade jag jobbat lite mer med några av mina bilder och åtminstone så tycker jag själv att jag lärt mig. Alf hade sedan verkligen hörsammat utmaningen om att visa bilder och visade en fin kollektion med allt från älgar till holländska drakar och tulpaner, vi njöt och drömde om sommar och resor.

Månadens bild.
I samband med detta så började vi ett nytt sätt att plocka fram månadens bild. Ulrika och Alf har som bildgrupp ansvaret för detta, men vill nu bjuda in oss att delta.

Reglerna är så här: Under måndagsvisningarna skriver du som vill, upp den eller de bilder du tilltalats mest av.Bara ett namn och en kort beskrivning av bilden exvis.  ”Hasse svan i ram” eller ”Alf de rödaste löven” eller ”Leif vallmo”. Du lägger det anonymt i vår låda och sedan när månaden är slut så blir alla dessa röster ett stöd för bildgruppen när de utser månadens bild.
 
Tips om fototillfälle.
Ett ytterligare nygammalt initiativ. Vi kommer som fast punkt varje måndag tipsa varandra om aktuella fototillfällen, naturställen, evenemang eller vad det nu kan vara. Blir det bra så blir det också en blänkare på hemsidan. Eventuellt kan det leda till att några intresserade planerar en gemensam utflykt.
 
Vid pennan Leif 
Alf Wulff
Hasse Lager
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Stackade och stackars amaryllisar, granna grönsiskor, runda isflak och isflak som trasiga glasskivor och 12 åringar som spelade basket. Med andra ord som vanligt en mångfald av fina bilder som visade vår bredd i både bild och teknikkonst.

Men vi började med Hasse som visade hur man hanterar RAW konverteraren i såväl Elements som CS6. Vilken lärdom, och igen det jag personligen sätter så högt är beskrivningarna av arbetsmetoderna. Nu finns det snart inga ursäkter för ”nåja” kort det är ju verkligen inte så svårt att fixa till dem, men ändå med respekten att ju bättre det är från början ju bättre blir resultatet.

Arbetstemat under kvällen var annars bildspel där några av oss kollade våra alster mot magister Joakim. Just det här när någon som verkligen är ”expert” på bildspel, på bildbehandling mm delar med sig av sin djupa kunskap det tycker jag är klubben när den är som allra bäst. Jag, och jag hoppas många av oss, blir inspirerade och känner att vi utvecklas, verkligen bra. Dessutom fick vi på stående fot ett löfte om en repris om bildspelsgrunderna nästa gång, super!

Utmaning för nästa gång blir att vi siktar på att vi alla visar något arbetsprov på vår fotokonst nytt som gammal allt är ok.

Så mycket på gång att vi nästan glömde kaffet och pepparkakorna som till slut fick oss att återfå värmen. Nästa gång skall elementet ha varit på !

Vid pennan Leif 

Hasse Lager
Klas Larsson
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Bildspel från början till slut. I kväll fick vi en fantastisk instruktion om hur man skapar proffsiga bildspel av mästaren själv dvs Joakim. Pedagogiskt och inspirerande, det kanske ändå inte är så svårt. Trevligt var det och en hel timme bara försvann, så nu är det bara hem och testa. Dessutom kom vi överens om en repris längre fram och kanske till och med en kurs. Vi bugar och tackar!
 
Sen blev det bilder, Alf började med vackra bilder från sin omgivning och vi fick bland annat se härliga höstfärger. Hasse fortsatte med en kollektion exempel på inramade bilder skapade i Photoshop och lite mera PS-skapade bilder. Väldigt inspirerande, även om vi inser att det kostat bra många timmar vid datorn. Han fortsatte sen med sin senaste passion: att stacka närbilder och skapa smått osannolika skärpedjup, botanik ända in på pistill nivå. Lilliz skapar vinterbilder så man verkligen känner, att det varit en fin vinter och Ulrika avslutade med bilder från vandringar i både Sverige och Spanien, så fina.
För mig så blir jag ofta berörd av mjukheten och vardagligheten i Alfs bilder men ingen nämnd och ingen glömd, fantastiska bilder av alla.
Som en sista avslutning visade Hasse sin senast version av bildspelet om Locks rike och ja visst är det proffs så blir det proffsigt.
 
Slutligen var vi överens om att bli mera synliga som klubb och kommer bla att lägga ut inbjudan på olika facebook fotogrupper i vår närhet. Visst vore det roligt med nya inspirerande bekantskaper ibland oss. Vi har också tankar på att bygga ett gemensamt bildspel som presentation av oss.
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Lilliz
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Vi började kvällen med en tidsresa i konstens värld. Vi startade med gyllene snittets störste ingenjör dvs Leonardo da Vincis ”Nattvarden” och passerade genom renässans, romantik, impressionism och landade i expressionism och till slut Edward Munchs ”Skriet”. Det sista som en påminnelse om hur man med kunskap även kan uttrycka ångest med rätt komposition.
Mycket –ismer tja kanske men ändå så tror jag vi imponerades av hur genomtänkt många konstverk är uppbyggda och hur mycket som finns att hämta i denna kunskap när vi skapar själva. Kanske rentav någon av oss i framtiden kommer att nämnas som en av ”fotoismen”, vem vet.
 
Efter det så bjöd Jürgen både på sig själv och fantastiska bilder, och vi resonerade kring komposition och vad bilderna uttryckte. Vi fick se bilder i olika versioner och själva känna efter vilken version som tilltalade oss bäst. Vissa saker kändes självklara den bilden sa mer än den andra men också att vi ibland kände att en version tilltalade några och en annan bild tilltalade andra. Som jag känner det, det är så nyttigt att först formulera ett intryck för sig själv och sedan även kunna kommunicera det till andra. Sammantaget en mycket givande stund i mycket go stämning.
 
Det fanns också andra bilder att se och Lilliz visade återigen mjuka stämningsfulla bilder över älv och snötäckta marker, med så fin ljushantering.
 
Vid pennan Leif 
 

Lilliz Nyström
Läs hela inlägget »

Ännu en välbesökt kväll med mycket kunskap, inspiration och massor av bilder.
Hasse började med att visa oss hur man ”enkelt?” putsar till presentationen av sina bilder, skapar ramar och lägger in signatur. Nu är det bara att försöka göra det själv om minnet hängt med, men det är ju inte värre än att fråga magistern igen i värsta fall. Det blev i alla fall väldigt snyggt och proffsigt. Det blev ännu mera kunskap när Jürgen visade hur man hanterar en ganska grå vinterbild. Att man genom att sänka vitbalans och öka exponering fick bilden att bli både varm och inbjudande så ”enkelt?” och så stor skillnad.
Det blev sedan en mängd bilder där vinter och snö dominerade. Bland många, Rogers fina vinterbilder, svartvita snöbilder av Hasse inte så dumt det heller, Lilliz härliga Gulsparv och speglade vasstrån av Martti.
Och så bildspel, Klas visade en första sammanställning av kanalbilder från 1913 och framåt, en början på en fantastisk historiebeskrivning. Hasse avslutade med så härliga bohuslänska sommar bilder från Fotö och Hönö, och tänk ni det kommer en sommar igen. Kring allt detta mycket trevliga samtal och konstruktiva diskussioner.
Bildbedömning.
Detta har väckt tankarna på att vi nu tar ett steg till med synpunkter på våra bilder. Vi är säkert många som ibland skulle vilja höra våra kamraters synpunkter på en bild lite mera tydligt, om den är bra, tilltalar den osv. Inte nu i första hand en teknik diskussion om hur den skulle kunna gjorts annorlunda utan tankar om bilden och dess innehåll och budskap. Det börjar kanske med att fotografen berättar vad han tänkt själv, och sedan försöker vi hitta ett varsamt sätt att ge synpunkter. Så vill ni detta så ta med någon eller några bilder som ni tycker det skulle vara värdefullt att höra vad kamraterna tycker om.
Vid pennan Leif
 
 
 

Martti Henttunen
Hasse Lager
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Harmonilära och Gyllen snittet började vi med och jag upplevde många igenkännande leenden på min lilla betraktelse och visst är det förunderligt hur sinrikt naturen är konstruerad. Nyttig kunskap är ju förstås också att Leonardo da Vinci är den egentlige konstruktören av våra fotbollar - inte, ja ni vet ju vem. Och Mona Lisas ansikte har också gyllene snitt-proportioner och visst är hon vacker. Eller? Ambitionen är att vi skall fortsätta med bildskapande och bl.a. lära oss av konsten, konstnärer och titta på hur kända konstverk är uppbyggda. Senare skall vi också färska upp minnet med lite enkla knep.
Sen blev det bilder och vilka bilder. Genomgående var att dimman och diset inspirerat flera till att fånga helt fantastiska ljusspel. Ett annat genomgående tema var älven, men visst, det hänger ju nära ihop med dimma vid dessa temperaturer. Sen fick vi också se mer eller mindre en fågelbok på alla olika besökare vi har i vid våra fågelbord.
Som avslutning bjöd Jürgen oss på ett magnifikt bildspel en ”naturdagbok” som förutom mycket fina bilder även visade en mycket professionell ”touch” i hela presentationen bildväxlingar mm. Och inte bara det, det blev ett bildspel till, nu av Hasse ”Valön 2015” minst lika professionellt och samma här, tjusiga bilder i en väl disponerad presentation och med raffinerade bildväxlingar.
Så mycket inspiration att vi bara bugar!
Resten av kvällen blev det arbete, vi iordningställde nya bilder under Görans ledning till vår fasta utställning hos Fastighetsbyrån och Joakim hade utbildning i kamera teknik.
Det här är väl en fotoklubb när den är som allra bäst, det tycker i alla fall jag.

Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Jarmila Szalasny
Kerstin Martinsson
Lilliz
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »


Så var vi tillbaka nere i vår källare igen. Nära nog fullt hus, samma goa stämning och massor av fina bilder.
Vi pratade om vårprogrammet och var eniga om att upplägget kändes både spännande och utmanande, så vi kör så. I år har vi alltså siktet att lära oss mera om bildskapande, komposition, harmoni mm och att bli ändå bättre på att fånga stämningar och känslor.
Ja bilder då, det verkade som julhelgen erbjudit rika tillfällen till bildskapande. Resultaten var bedövande. Hasse visade ett bildspel en årskrönika från Färdsle med nya fräcka grepp vid bildväxlingarna och så fick vi se Rogers natur årskrönika, båda helt magnifika.
Sen fick vi se dykdalber i älven så nu vet vi vad det är. För er som inte var med, så är det stolparna i älven med de gula utliggarna, som visar båtarna vägen. Ja sen var det allt från amaryllis, strömmande vatten, nyårsfyrverkerier i Trollhättan, till stämningsbilder över älven
Härliga och inspirerande bilder.
Vid pennan Leif
 

Alf Wulff
Hasse Lager
Joachim Werder
Kerstin Martinssom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

2016

Sista kvällen för året med gänget gick i utbildningens tecken och vi tog del av ett bejublat föredrag.

Men först hedrade vi en av våra egna duktiga utbildare och fotograf, Joachim Werder som så välförtjänt blev årets LEFK´are. Motiveringen var:
"En skicklig fotograf som kan det mesta från kamerateknik till att skapa extraordinära bildspel. En kamrat som pedagogiskt delar med sig av sitt kunnande"

Därefter tog

Patrik Larsson
naturfotograf och utbildare från

Moderskeppet


över och berättade om sitt sätt att ta naturbilder.

Allt illustrerat med fantastiska bilder. Det blev lite granna av en sammanfattning av de ledmotiv, bilder, komposition mm vi haft under året.

Till detta serverades bulle , extra kakor och som vanligt gott kaffe, och jag är övertygad att vi alla lämnade kvällen vederkvickta till kropp och själ. Så som avslutning, tack för i år.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
till er alla / Leif
 

Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

ARBETSKVÄLL var det, eller kanske rent av SKOLKVÄLL. Det fanns i alla fall gott om elever och en och annan lärare. Leif hjälpte någon att ladda in Lightroom på en laptop, Ralf lärde ut Picasa och visade att det programmet kan en hel del och är lätt att använda för den som är ovan vid bildbehandlingsprogram, samt, det hjälper till att hålla ordning på dina bilder. Det finns ju andra bra bildbehandlingsprogram också som man säger på SVT och Sveriges radio. Joakim och Klas lärde ut kamerateknik ( läs: så fungerar kameran) på var sitt håll. Passpartouter skars ut av Klas och Ulrika.
Nästa måndag, som för övrigt är den sista för säsongen, är det föredrag av Patrik Larsson från Moderskeppet. Välkomna!
Om vi drack kaffe? Klart vi gjorde! Gott!

tycker i alla fall …………Lilliz

Läs hela inlägget »
ARBETSKVÄLL var det förra veckan. Igår var det som vanligt, d.v.s. akademisk kvart, information från ordföranden, bildvisning, kaffe – med kaka! Gott! Bildvisningen var som sig bör, bra. Bra för att vi har duktiga fotografer så klart! Det kan inte hjälpas, men en del är duktigare än andra – gissa vilka! Vi fick i alla fall se bilder på en nybörjare – förlåt – gröngöling skall det vara, frostnupna växter, djur utan bur, som t.ex. dovhjort, mufflonfår, vildsvin och kronhjort. PÅ SAMMA BILD! Jag tror inte att den som visade bilden ens har Photoshop ( ifall ni undrar). Så fick vi se en häger sittande i torkställning, nej inte en sådan torkställning utan en där han (eller hon) sitter upprätt (eller står?) med vingarna utbredda som om de låg på marken, verkligen originellt! Den uppgående solens första morgonstrålar som lyser upp en kal trädstam över en mörk vattenyta var inte fy skam heller, effektfullt. Som grädde på moset fick vi se en bildsvit från Jämtland i septemberljus. Läckert, fina färger!
Avslutningsvis visades bilder som vi helst vill slippa se utom som ren dokumentering, dramatiska bilder  från branden på Ström, där två villor brann ner till grunden, lyckligtvis utan personskador, även om tidningarna påstod motsatsen. Man kan säga att kvällen började i dur och slutade i moll, men nästa gång är det ARBETSKVÄLL, och det är roligt, tycker i alla fall………Lilliz
Alf Wulff
Joachim Werder
Joachim Werder
Roger Sjöblom
Susanne Melander
Läs hela inlägget »

Framåtböjda, stretande mot den kalla vinden och det ymniga snöfallet i den mörka kvällen dök de upp, mestadels en och en och i något fall ett par, alla med ett gemensamt, ARBETSKVÄLL i fotoklubben. Ute, mörkt och kallt. Inne, ljust och varmt. Nästa års kalender fick en genomgång. Nya bilder till våra permanenta utställningar skrevs ut och ”passpartoutades”. Kaffe utan kaka (nytt på menyn?) dracks. Gott!
Analogt objektiv provades på digitalkamera. Objektivet uppträdde som om det inte fanns, kameran meddelade helt frankt på sin lcd-skärm att objektiv saknades. (Kameran ljuger aldrig eller……?) Nu gjorde den det i alla fall, vi såg ju att objektivet satt där! Efter att ha prövat alla inställningar som fanns utan att det fungerade, gav vi upp, för stunden. Efter diskussion och rådfrågning bland övriga, fick vi napp hos Joakim. Han sade att man skulle ställa in bländaren på objektivet på det högsta bländartalet så skulle det nog fungera. Det analoga objektivet hade ingen som helst elektronisk kontakt med kamerahuset, endast bajonettfattningen, men då tron är halva trollkonsten, provade vi, OCH SE PÅ F……… Det fungerade. Tiden gick att ställa med ordinarie reglage på kameran, likaså ISO-värdet. Bländaren däremot, gick inte, den fick vi ställa in direkt på objektivet och prova oss fram till. Naturligtvis hände det andra saker också, det diskuterades i små grupper tills det plötsligt upptäcktes att klockan var ”stängningsdags” och  mestadels en och en, i något fall ett par begav sig ut i mörkret, den kalla vinden och det ymniga snöfallet för att ta sig hem till den varma stugan och kanske ytterligare en kopp kaffe och i något fall en kaka……tycker i alla fall ……Lilliz                                                                               

Läs hela inlägget »
Knep och knåp och fina bilder.
Vi lärde oss att en hopkopplad diaprojektor, en kamera och en dator med Lightroom kunde bli ett mycket effektivt och inte minst snabbt sätt att digitalisera diabilder. Teknikern bakom detta då, ja självklart Klas.
Sen fick vi se hur man med in- och utzoomning kunde skapa kreativa bilder av det mesta. Fint illustrerat av vår kamera-ekvilibrist Jürgen, och sedan hur man hanterar bla vitbalans i mörker och konstljus dvs Alingsås ljusfestival fotat av Joakim.
Själv tycker jag att det är så bra att vi alltmera pratar om tekniken bakom bilderna, för mig blir det som resultat allt som oftast någon justering av den egna kameratekniken.
 
Kvällen bilder blev förutom detta en fin kollektion som Ralf visade och för mig är bredden av motiv och hur väl de hanteras mycket imponerande. Sedan visade Ulrika resebilder från London t.o.m mycket taget från sightseeing bussen. Flera av bilder var av riktigt hög klass.
Detta blev kvällen klo för mig, att klubben numera har en duktig "gatu-fotograf" .
 
Vid pennan /Leif.
 
Joachim
Jürgen
Klas
Ulrika
Göran
Läs hela inlägget »

Arbetskväll. Första gången på länge då vi inte haft organiserad bildvisning  med medlemmarnas egna alster. Hur föll då detta ut? Jag menar, bara ordet ARBETSKVÄLL, kan nog få en del att vända redan i dörren? Faktiskt var det förvånande många som tagit sig dit denna mörka höstkväll som temperaturmässigt förebådade den kommande vintern. Vad var det för arbete som utfördes då? En hel del olika visade det sig! Samtliga med fotografisk anknytning. Vad sägs om följande?  Hur få bra bilder på snabba föremål mitt i natten? Kör man med autofokus och blixten inställd på TTL, vilken bländare är lämplig? Vilken brännvidd är bäst? Stativ eller inte? Vad har man för vitbalansinställning på natten? Eller detta: Hur skär man till en passepartout med skärmaskinen? Hur fixar man gott kaffe? Hur gör man en bra kalender? Allt detta och mer därtill diskuterades och i en del fall, övades denna kväll, och några fick till och med svar som de var nöjda med! Som ni förstår, arbetades det både här och där i lokalen, mestadels i grupper om två eller tre, och kaffet VAR gott, tycker i alla fall…………Lilliz

Läs hela inlägget »

För att beskriva gårdagskvällen på fotoklubben försöker vi med en rebus! Man ritar upp en liksidig triangel med spetsen uppåt på ett vitt papper. Vid ”uppåtspetsen” skriver man Carl XVI Gustav, vid vänsterspetsen skriver man Albert Einstein och vid högerspetsen skriver man Lilla Edets Fotoklubb. Vad har dessa tre gemensamt? Svårt? Placera en urtavla med visare i mitten! Lättare? Inte? Tiden så klart! Vår konung Carl XVI Gustav har som valspråk: FÖR SVERIGE I TIDEN. Einstein tycker att allt är relativt och fotoklubben jobbar ju med tider. I motsats till en riksdagspolitiskt tillsatt utredning om ja eller nej till något lagförslag eller dylikt som kan ta år innan den kommer till skott, jobbar ju fotoklubben med hundra- och tusendelar av en sekund, 8 sekunder t.ex. är ju för oss en lång tid medan politikerns år för honom kan vara kort. Det är här som Einstein kommer in. Tiden är relativ i förhållande till vad man gör! Vår ”överlärare” Jürgen visade oss hur mycket tiden egentligen betyder för våra bilder. Tack för det! Gärna mera visdom i samma stil. Sedan fick vi ju se en del bilder också. Nästa måndag däremot blir det kanske mindre av detta, då det är ”arbetskväll”?

Ordförande Leif informerade om att en kaffehörna skulle inredas och ”biosalongsutredningen” får anstå till nästa termin! (Tiden igen!) Kvällen gästades av en presumtiv ny medlem som vi hoppas återkommer. Kaffe fick vi också!

Gott! tycker i alla fall…….Lilliz

Lilliz Nyström
Joachim Werder
Klas Larsson
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Bäste klubbmedlem, vet du att fotoklubben fyller 40 år i år?  Det gör den! Så nu vet du!
Förutom att titta på vackra bilder och diskussion kring dessa, samtalade vi om, just det, måndagskvällarna. Skall vi fortsätta som nu, d.v.s. titta på bilder, dricka kaffe, diskutera? Eller som någon föreslog, titta på bilder, dricka kaffe, diskutera varannan vecka och varannan vecka någon slags utbildning, grupparbete eller liknande? Kom gärna med förslag!
Lokalernas utformning, som nu för tiden kallas ”layout” kom upp på tapeten, igen!!! En idé som framfördes var ”biosalong” på tvären (ni vet ju hur lokalerna ser ut) eller i ”bakrummet”. Då kunde man först titta på bilder utan att behöva vända på stolarna och det i sin tur skulle frigöra nuvarande utrymme för andra aktiviteter. Fast kaffet fick ju vi dricka där ändå, precis som vi gjorde i går kväll! Gott! Och du, vilka bilder, de blir bara bättre och bättre, både tekniskt och bildmässigt, (komposition, skärpa, vitbalans m.m.) nu låter det väl som någon kameraförsäljare förstås, men icke, detta beror på att ett antal kunniga medlemmar gärna delar med sig av sina med  möda införskaffade kunskaper och erfarenheter, tycker i alla fall….Lilliz
Alf Wulff
Jürgen Lukas
Kersrin Martinsson
Kersrin Martinsson
Klas Larsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
En gökunge i boet, fast på bild. Det och fantastiska bilder på en kungsfiskare som fiskade ingick i den kollektion bilder som Jürgen bjöd på - helt otroliga! Men det var inte måndagens enda bra bilder Alf visade  naturbilder och sedan visade Susanne mycket kreativa grepp och Ulrika hade inspirerats till både gatubilder och äpplebilder mycket fina, även om en oskarp trädbild i mina ögon var klon bland de bilderna. Jürgen bjöd även på en instruktiv samling bilder som visade betydelsen av vitbalans men också hur över och under exponeringar förvandlade en bild från ja bara avbildande till just en bild.

Vi samtalade också lite kring begreppet bild kontra avbildning. Vad vi la in i det lite större begreppet bild, som känsla, att det påverkar oss mm. Finns ju också mycket att lära av reklambranschen som ofta använder begreppet AIDA = attention, interest, desire, action dvs på svenska, uppmärksamhet, intresse, önskan, handling. det finns mycket mer i detta ämne och vi fortsätter med det.

Vi pratade också om naturkunskap i all ära men det ändå viktigare, att berätta om data och förhållande vid fotograferingen det är ju ändå som fotografer vi är tillsammans i klubben och vi var alla ense om att sträva mot detta.
Mycket folk, gott kaffe och trevligt som vanligt
vid pennan / Leif
Alf Wulff
Susanne Melander
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Vilka bilder! Vi bjöds på helt underbara bilder mestadels ur naturen men också från landets absolut minsta stad med stadsrättigheter, Järle en residensstad i ett tänkt län i Bergslagen på 1600 talet, nära Nora. Hur stor var staden då, ja egentligen bara ett stationshus även det historiskt, landets äldsta liggande efter museijärnvägen till Nora.

Sen såg vi allt svampar, fjärilar ormar fåglar och jätteskulpturer på Tjörn, visst är naturen fantastisk. Vi började med lite mera diskussioner om hur vi ville forma resten av hösten och det blir både någon fotoutflykt någon helg och utbildning på ytterligare några veckokvällar. Aktuella ämnen är "lägga upp bildspel" , "bildbehandlingstips" och "lär känna din kamera och dess funktioner".

Sen inte minst den glada nyheten att vi har en föredragshållare på gång, Patrik Larsson,  bl a känd från Moderskeppet.

Allra först tittade vi på några mycket kända bilder som alla i olika avseende satt sina avtryck och vi ventilerade lite om etik och moral i denna typ av opinionsbildande bilder. Betydande bilder, men hur äkta var de egentligen ?
 
Kvällen däremot var samma äkta gemytliga samvaro till gott kaffe.
vid pennan / Leif
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

 VIKTIGT MEDDELANDE
 
Till alla medlemmar i Lilla Edets Fotoklubb:
Säsongspremiären  är när detta skrivs redan avklarad. Ni som inte var där, missade en hel del, men det går att reparera nästföljande måndag.
Kvällen inleddes med återseendets glädje ty sommaruppehållet har varit långt. Helt enligt statuterna inledde ordf. Leif med ett kort men hjärtligt välkomsttal. Efter detta lade han fram ett förslag till höstprogram med tydliga drag från vårprogrammet men med lite annorlunda vinkling. Kaffe fick vi också, till detta bjöd Kerstin på hembakad äpplekaka! Gott!
Åsså bilder förstås! Och vilka bilder! Man tror ju att man sett allt, men icke, bilder på sällan skådade himlafenomen, små fåglar, mellanstora fåglar, stora fåglar. Nåja, åtminstone en som skulle bli stor! Blommor av många slag, ett ståtligt segelskepp, franska byar, stor måne, små solnedgångar, ljus dovhjort m.m.
Ja, man blir överraskad varje gång, både av alla motiven och dess kvalité!
                     tycker i alla fall…………Lilliz
 
 
Alf Wulff
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Martti Henttunen
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Även denna kväll, säsongens sista, saknades ordföranden av de femton som kom, inte fick vi extra tilldelning av kaffebröd heller, men extra när det gäller bilder fick vi. Alf t.ex. visade vildsvin och getter och en suverän bild med vindkraftverk och fullmåne. Kanske MÅNadens bild? Inte nog med det, Thomas visade bilbilder igen, denna gång bilar av olika färger på en racerbana, bilar som tappade hjulen, bilar som hakade i varandra, bilar som voltade, lyckligtvis utan personskador. Härligt, mera sådant! Klas visade bildspel om röd herre i hög hatt, som gillade olika spratt. Kronan på verket sattes av Jarmila som visade ett bildspel om ett kärlekspar, bild- och ljudmässigt väldigt bra. Roligt med något nytt. Romantiskt var det också, tycker i alla fall………
                                       Lilliz
 

Alf Wulff
Joachim Werder
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »
I kväll saknades vår ordförande, men i gengäld fick vi extra mycket gott till kaffet, vad sägs om sockrad bulle, kaka och en halv dammsugare, alla elva som var där tyckte det var gott. Så det så!
Bland de bilder som visades fastnade två fotografers verk särskilt hos mig, dels Hasses blommor, alla gula, i olika ”poser” (konstnärligt skall det va) alla mycket vackra såväl som solitärer som i massor, tänk att maskrosor kan vara så fina, för det var de, allihop, dels rödbilsrallyt från Trollhättan, bara röda bilar av varierande årgång, märke och storlek, nämligen VETERAN BRANDBILAR från hela Sverige, föredömligt dokumenterade av Thomas.

                                       Lilliz
Hasse Lager
Ralf Abrahamsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Vårvindar friska leka och viska men lugnt och gott nere i vår källare.
Bilder och härliga bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många igen var i det svårhanterliga fyrkantformatet, så fräckt. Frågan blev naturligtvis är du säker på att det inte är en Hasselbladare du har?
Och som sagt då bilder inte bara från ett enligt fotografen tjyvkallt Alf Hambe land utan mycket annat. Själv njuter jag av Alfs mjuka bilder genom hela året efter älven. Görans bilder när Ströms Stallar faller för grävskopans tänder och sen Thomas "blå" bilder från  Trollhättan och Ulrikas stickade stolpar i samma stad.  Visst är de här ljusfestivalerna och happeningarna vi har i vår närhet helt utsökta fotomotiv. Själv hade jag lite vardagsbilder från en kulturvecka i Hjärtum.
Nästa års kalender är sedan på gång berättade Karl som jobbar tillsammans med flera att föra i land kontrakten med de sponsorer vi har. Någon faller ifrån och vi hoppas några kommer till. När det gäller Lions vill man som motprestation ha Edet Festivalen i slutet av augusti förevigad och det kändes som om vi skulle kunna klara av det, så nästa gång lägger vi upp ett schema för att täcka detta.
Lite teknikdiskussion blev det sedan kring borden så flera gick sedan hem till sin kammare och provade det man lärt. Det gällde bla beskärning av bilder:
blir det inte bättre om? och jo visst det blev det, det såg vi sedan på nätet.
Själv brottas jag fortfarande med att få mina blixtar att göra som jag vill men efter lite mera experthjälp så är jag klart närmare målet. Blixten skall tämjas så det så!
Men visst fotokamrater, det är väl det här som är just är meningen med klubben? Vi samlas har trevligt lär oss av varandra och stimuleras att ta nya tag.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Leif Antonsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Ute blåste det vinterkallt och regnet alternerade med hagelskurar för att göra det så otrevligt som möjligt för oss att vistas ute. Då var det ju tur(?) att vi hade möjlighet att krypa ner i Fotoklubbens lokaler. Där bjöds det på varmt kaffe, trevliga diskussioner och, lite bilder att tycka om eller inte.
Ordförande Leif informerade bl.a. om isopropanol vilket kan med rätt utspädning användas för att ta bort svårborttagna fläckar från kameralinser, kikarlinser, glasögonlinser m.m. m.m. Finns att köpa på apoteket, Kjell &  Co. Den senare har både halvliters och helliters förpackningar. Industriellt används outspädd isopropanol (förkortas IPA, ej att förväxlas med öl) för att rengöra känsliga motordelar till lastbilar och personbilar i utvecklingsavdelningarna, lite mer utspätt till att rengöra sensorer m.m. Recept med rätt blandningsförhållanden finns på fotoklubben. Ett annat sätt att rengöra kameralinsen är att använda speciella rengöringsdukar som är indränkta med medel verksamt mot fett och damm.
Vidare visade Leif ett par stativ som utan vidare kan bäras i fickan. Små men naggande goda, se dock upp för överbelastning. Åsså bilderna. Man kan säga att det var motiv som man fick titta ned på, motiv som man fick titta upp på, och läs och häpna, motiv som man fick titta rakt fram på, från extrema närbilder till väldigt vida vyer.
Tema till nästa gång: FRITT, bra för vi lever ju i ett fritt land, tycker i alla fall………Lilliz
P.S.
     Kaffet? GOTT, som vanligt.
                                        D.S.
Alf Wulff
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Bilder massor av bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många var i det svårhanterliga fyrkantformatet, mycket imponerande.

Klas visade en samling härliga bilder av alla de slag från stora och små grävare till "huvudet på ett fat" eller snarare mitt i bordet och som avslutning fick vi sedan se ett bildspel om hus med "nya, gamla och mycket gamla hus" av bildspels-experten själv, dvs Joakim, makalöst. Var det allt? Nej då. Thomas Schnauzer såg vi och sen var det rallybilder både på och utanför vägen av vem då? Jo, Göran så klart och sen Ulrikas dokumentation av Edet- mässan med mycket fina monterfoton som säkert blir uppskattade av Kommunen tillsammans med alla andras härliga bilder. Det skall bli kul att lämna över dem.

Sen var det mera utställningsplanering där Göran och Martti drar lasset och sedan har Karl börjat planeringen av nästa års kalender.

Lite teknikdiskussion blev det också kring blixthantering, där efter en stund tipsen haglade med sammanfattningen: krångla inte till det, bara hem och testa! Så lätt rodnande gör jag det.

En härlig kväll som vanligt trots ett eländigt väder ute.
Under kvällen bestämde vi också att 16 maj blir sista klubbkvällen med gänget.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif
 
 
 
Klas Larsson
Göran Thobiasson
Joachim Werder
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Efter den sedvanliga kvarten begärde ordföranden ordet och beskrev med hjälp av några kända konstverk gyllene snittet, ett sätt att komponera bilder, ett sätt som inte är exakt, man skulle kunna säga att det har vida ramar, poängen är ju att bilden skall andas harmoni och leda betraktarens blick in i bilden. Sedan mässade Leif om Lilla Edetmässan vilken gick av stapeln sistlidna lördag och söndag. Fotoklubben fick även i år godkänt av företagarföreningen för sitt engagemang. Klart var i alla fall att vi hade mässans renaste monter.
Bildvisning hade vi också så klart, bl.a. visade Tomas häpnadsväckande solnedgångar från kusten, Joachim hade med sig bilder från ett ödehus där taket rasat in och golvet var på god väg att falla isär. Men två styck kakelugnar fanns kvar i vad som syntes gott skick! Hasse gick ner på detaljnivå, antennkabel och kopplingsdosa bl.a.
Bilder från mässan visades också några stycken, konstigt nog var det nästan alltid en fotoklubbsmedlem närvarande någonstans i bilden. Så hade vi besök också, av en fotointresserad dam som ville titta på vad vi höll på med på måndagskvällarna. Naturligtvis drack vi kaffe också, med dammsugare. Gott! En stunds småprat hann vi också med. Säkert berättades en och annan historia som fick mungiporna att dra sig uppåt, hoppas vi får höra mer nästa vecka, tycker i alla fall……..Lilliz
Hasse Lager
Leif Antonsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

 Måndag 4 april
 
Kvällen började som vanligt med att ordförande Leif informerade om kommande evenemang som t.ex. Edetmässan och bildvisning hos Trollhättans Fotoklubb plus lite annat smått och gott. Sedan visade vår egen Photoshoptrollkarl Hasse Lager klubbens 40-årsjubileumsansikteutåttavla som han förfärdigat. Han föklarade också HUR han gjort, böjt lite där, tänjt lite här, och dragit i diverse reglage. Som ett litet trolleri blev ju resultatet också. Strålande. Men inte nog med det, han visade ett annat trolleriknep också, nämligen hur man signerar sina foton med en pensel utan att använda en pensel, bara ett knapptryck så var det klart. (man måste fördefiniera en pensel förstås!) Så nu kan väl alla det, om inte så är det bara att besöka klubben en måndagskväll, där lär man sig fortlöpande allehanda ting som har koppling till fotograferande och foton.
Efter detta serverades kaffe och städverktyg (dammsugare alltså!) Gott!!
Och bildvisningen skall vi inte tala om, jo men det skulle vi visst. Många fina bilder, men det intressanta var ju den diskussion som följde de enskilda bilderna. Det kallar jag konstruktiv kritik, alltså inget negativt, (förr var det ju alltid negativ först) tvärtom, bara tips om hur man kunde gjort (konstruktiv kritik) och att flertalet av de närvarande var med och tyckte och inte bara proffstyckarna. Bildtemat då? Först en miljöbild och sedan en detalj ur just den miljöbilden. Förnämligt! Glöm bara inte bort att det FINNS andra motiv än blommor och fåglar.
Sist ett litet tips: Den 19 april kl 19.00 visar Conny Nord bilder på Trollhättans Fotoklubb. För närmare upplysningar kan man ringa
Håkan Olsson, tel 0520-75508.
 
Hoppas det blir lika bra nästa gång, tycker i alla fall………………Lilliz
 
 

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Jürgen Lukas
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ralf Abrahamsson
Läs hela inlägget »

Så var då årets årsmöte avklarat med hjälp av  goa kakor och kaffe.
I år blev det endast några få nyval och inga ändringar vi fortsätter mao som förut.
  • Slutorden gällde just det som vi anser vara klubbens själ och det vi värnar om.
  • Stor bredd och mångfald i såväl motiv som kunskap och fotografer
  • Ge något åt alla, kanske inte åt alla, alla gånger
  • Att vi håller på med konst, bildkonst och då finns inget rätt eller fel
  • Att behärska redskapen för skapandet vare sig det är kamera,  efterbehandlig eller presentation är självklart bra
  • Att så många bidrar med inspirerande bilder och värdefull kunskap
  • Gemytlig samvaro !!
 
Och sedan inspirerande bilder. Ännu mera  av vår nya medlem, och visst finns det mycket sevärt i Trollhättan. Hasse överraskade att han inrett sin lada suveränt surealistiska bilder!
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
  1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
  2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
       * bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta
         hur du tänkt
       * ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa
         fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------

Vid pennan Leif
 
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »

Arbetskväll på klubben.  Vi jobbade för fullt med utställningen till Edetmässan 9-10 april under Görans ledning. Hasse bearbetade och skrev ut för fullt  och Martti skar passepartouter. Den kommer att bli jättefin och något att besöka och vara stolt över. Vi kommer att visa ett drygt 10 talet bilder och hoppas också representera Moderskeppets foto utbildning i vår monter. Dessutom berätta på ett elegant och spännande sätt att vi i år är 40 år som klubb.
Vi börjar nu få ett ganska aktningsvärt bibliotek med utställningsbilder, så ett stort tack till er alla som bjuder på bilder och fototeknik.
Vi pratade sedan om "tillämpad fotografi" dvs hur vi kan utvecklas ännu mera som fotografer, om arbetsuppgifter mm. så nu blir det hemläxor!
Nej så tufft skall det inte bli, men vi provar nu några gånger med att mera noggrant  ange ett bildtema, en utmaning och det är min förhoppning att vi alla provar och känner på uppgiften.
Det är sedan ännu mera stimulerande om du vill visa dina bilder och berätta för oss andra hur du tänkt.
 
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
* bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta hur du tänkt
* ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------
 
Och sedan alla inspirerande bilder. denna gången hade vi dessutom glädjen att välkomna en ny medlem, Thomas och se vem han var som fotograf. Eftersom han var från Trollhättan så blev det mycket fall och härligt ljusspel.
Hasses miljö måste väl vara den mest dokumenterade i vår närhet. Denna gången på nära håll, enbär, mossor och lavar allt fångat med den där extra känslan som visar att man trivs där man är.
Jürgen hade inspirerats av Joachims vattendroppar förra gången och hittat en egen spännande vinkel. Sen igen dessa fantastiska fåglar i flykt fångade med blixt och fotocell teknik.
Ulrika visa Kungälvs hus i ovanliga vinklar och en mycket stilfull svartvit vy över Lödöse.
Mycket härliga foton min favorit blev nog ändå segelskeppet Göteborg på väg uppför älven.
Vid pennan Leif
 
 

Ulrika Eriksson
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »
Vi ställer ut på Edetmässan 9 och 10 april, det blev kvällens första beslut. Göran blir utställningsansvarig och vi siktar nu bara på en bildutställning som visar vår mångfald i motiv och fotografer. Vi gläds och hoppas på att många vill låta sig representeras. Vi hoppas också berätta att vi nu som klubb har nått den aktningsvärda åldern av 40år!
Sedan fortsatte vi att prata kring komposition och bildelement, diskussionen fortsatte långt efteråt och massor av synpunkter ventilerades. Jag tror att många lärde sig och tog till sig. Ja egentligen är det väl så att detta sitter i ryggmärgen på många av oss, men att just formulera begreppen sätter lite sprätt på gamla kunskaper.
Själv tycker jag att det finns mycket att lära sig av konstnärer som egentligen startar med komposition medan vi ofta försöker fixa till den i efterhand genom beskärning mm. Och då var vi där igen, det är vid fototillfället du har störst möjlighet att ta med dig i bild det som sen kanske kan bli den där toppbilden!
En annan lite speciell kunskap är att gyllene snittet dvs de proportioner som de allra flesta uppfattar ger harmoni i en bild är 1,6 alltså inte en tredjedels regel utan lite mer eller lite mindre än en tredjedel. Vi ser bland våra kamrater att de bilder som verkligen har det lilla extra där har fotografen omedvetet eller medvetet utnyttjat detta.
Och sedan bilder och det är så inspirerande att få ta del av dessa. Denna gång var det Jarmila som har en alldeles extra hand med extra ljus i sina bilder, Joakim som frös droppar, kamera och blixt teknik av yttersta klass och sen Kerstin som visade på "Sahara öken" fångat i slammet vid bygget av tunneln vid nya 45án. Det finns motiv överallt så härligt att se denna experimentlusta
Vid pennan Leif 
Jarmila Szalaśny
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Läs hela inlägget »
Vi började med en ny dimension i bildvisning. Jürgen bjöd på ett stort antal bilder med sina kommentarer till. Vad han menat med bilden, hur han bara genom små förflyttningar och byte av brännvidd mm kunnat skapa helt olika bilder. Som Jürgen sa, det är inte att springa maraton som ger bilder,  motiv finns precis över allt ikring oss det gäller bara att se dem. Vi har hört andra säga precis samma sak så visst är det så. Skall man bli lite filosofisk så gäller det att stanna till och se det vackra kring oss och sedan dessutom försöka återge det i en bild.
Sen igen diskussionen i att göra färdigt bilden så långt det går redan på plats, självklart har man störst förutsättningar då att få den optimala bilden om man "beskär" på plats , man får ju större upplösning och skärpa än om man gör det i efterhand i PhotoShop, och grenen till vänster i förgrunden om den ändå varit med på bilden osv.
Ändå inget fel i att jobba i PhotoShop de flesta av oss gör ändå detta för att ge sin bild bästa möjliga utseende, vi stod ju en gång i mörkret och skuggade och efterlyste.
Självklart är ändå  kunskapen i att hantera sitt redskap kameran  grunden och sedan inte minst en stor portion tålamod.
 
Sen gläds vi åt alla som bjuder på bilder och inspiration.  Denna gången Hasse, Klas, Kerstin; Lilliz, Martti och Ulrika. Vi såg allt från renar, Highland cattle boskap till trolska isbilder.
Min favorit idag blev Klas vinter och vattenbild med skimret i vattnet (nr5) eller varför inte renen!
 
Hasse Lager
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Färska bullar kaffe, utbildning och bilder, kan det bli bättre. Kvällen började med att Joakim repeterade grunderna i att skapa bildspel i ProShow Gold och Producer. Förstår inte varför det ser så lätt ut när Joakim utbildar oss och sen när man kommer hem? Kan det ha något med minnet att göra, i alla fall så antecknade jag denna gång så pennan glödde.
Utbildningen är i alla fall suverän och jag tror både vana ”bildspelare” och vi som just börjat, lärde sig något, tack för det.
Sen blev det bilder där Hasse visade flera snitsiga ramar tillverkade i Ps, snyggt. Själv hade jag jobbat lite mer med några av mina bilder och åtminstone så tycker jag själv att jag lärt mig. Alf hade sedan verkligen hörsammat utmaningen om att visa bilder och visade en fin kollektion med allt från älgar till holländska drakar och tulpaner, vi njöt och drömde om sommar och resor.

Månadens bild.
I samband med detta så började vi ett nytt sätt att plocka fram månadens bild. Ulrika och Alf har som bildgrupp ansvaret för detta, men vill nu bjuda in oss att delta.

Reglerna är så här: Under måndagsvisningarna skriver du som vill, upp den eller de bilder du tilltalats mest av.Bara ett namn och en kort beskrivning av bilden exvis.  ”Hasse svan i ram” eller ”Alf de rödaste löven” eller ”Leif vallmo”. Du lägger det anonymt i vår låda och sedan när månaden är slut så blir alla dessa röster ett stöd för bildgruppen när de utser månadens bild.
 
Tips om fototillfälle.
Ett ytterligare nygammalt initiativ. Vi kommer som fast punkt varje måndag tipsa varandra om aktuella fototillfällen, naturställen, evenemang eller vad det nu kan vara. Blir det bra så blir det också en blänkare på hemsidan. Eventuellt kan det leda till att några intresserade planerar en gemensam utflykt.
 
Vid pennan Leif 
Alf Wulff
Hasse Lager
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Stackade och stackars amaryllisar, granna grönsiskor, runda isflak och isflak som trasiga glasskivor och 12 åringar som spelade basket. Med andra ord som vanligt en mångfald av fina bilder som visade vår bredd i både bild och teknikkonst.

Men vi började med Hasse som visade hur man hanterar RAW konverteraren i såväl Elements som CS6. Vilken lärdom, och igen det jag personligen sätter så högt är beskrivningarna av arbetsmetoderna. Nu finns det snart inga ursäkter för ”nåja” kort det är ju verkligen inte så svårt att fixa till dem, men ändå med respekten att ju bättre det är från början ju bättre blir resultatet.

Arbetstemat under kvällen var annars bildspel där några av oss kollade våra alster mot magister Joakim. Just det här när någon som verkligen är ”expert” på bildspel, på bildbehandling mm delar med sig av sin djupa kunskap det tycker jag är klubben när den är som allra bäst. Jag, och jag hoppas många av oss, blir inspirerade och känner att vi utvecklas, verkligen bra. Dessutom fick vi på stående fot ett löfte om en repris om bildspelsgrunderna nästa gång, super!

Utmaning för nästa gång blir att vi siktar på att vi alla visar något arbetsprov på vår fotokonst nytt som gammal allt är ok.

Så mycket på gång att vi nästan glömde kaffet och pepparkakorna som till slut fick oss att återfå värmen. Nästa gång skall elementet ha varit på !

Vid pennan Leif 

Hasse Lager
Klas Larsson
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Bildspel från början till slut. I kväll fick vi en fantastisk instruktion om hur man skapar proffsiga bildspel av mästaren själv dvs Joakim. Pedagogiskt och inspirerande, det kanske ändå inte är så svårt. Trevligt var det och en hel timme bara försvann, så nu är det bara hem och testa. Dessutom kom vi överens om en repris längre fram och kanske till och med en kurs. Vi bugar och tackar!
 
Sen blev det bilder, Alf började med vackra bilder från sin omgivning och vi fick bland annat se härliga höstfärger. Hasse fortsatte med en kollektion exempel på inramade bilder skapade i Photoshop och lite mera PS-skapade bilder. Väldigt inspirerande, även om vi inser att det kostat bra många timmar vid datorn. Han fortsatte sen med sin senaste passion: att stacka närbilder och skapa smått osannolika skärpedjup, botanik ända in på pistill nivå. Lilliz skapar vinterbilder så man verkligen känner, att det varit en fin vinter och Ulrika avslutade med bilder från vandringar i både Sverige och Spanien, så fina.
För mig så blir jag ofta berörd av mjukheten och vardagligheten i Alfs bilder men ingen nämnd och ingen glömd, fantastiska bilder av alla.
Som en sista avslutning visade Hasse sin senast version av bildspelet om Locks rike och ja visst är det proffs så blir det proffsigt.
 
Slutligen var vi överens om att bli mera synliga som klubb och kommer bla att lägga ut inbjudan på olika facebook fotogrupper i vår närhet. Visst vore det roligt med nya inspirerande bekantskaper ibland oss. Vi har också tankar på att bygga ett gemensamt bildspel som presentation av oss.
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Lilliz
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Vi började kvällen med en tidsresa i konstens värld. Vi startade med gyllene snittets störste ingenjör dvs Leonardo da Vincis ”Nattvarden” och passerade genom renässans, romantik, impressionism och landade i expressionism och till slut Edward Munchs ”Skriet”. Det sista som en påminnelse om hur man med kunskap även kan uttrycka ångest med rätt komposition.
Mycket –ismer tja kanske men ändå så tror jag vi imponerades av hur genomtänkt många konstverk är uppbyggda och hur mycket som finns att hämta i denna kunskap när vi skapar själva. Kanske rentav någon av oss i framtiden kommer att nämnas som en av ”fotoismen”, vem vet.
 
Efter det så bjöd Jürgen både på sig själv och fantastiska bilder, och vi resonerade kring komposition och vad bilderna uttryckte. Vi fick se bilder i olika versioner och själva känna efter vilken version som tilltalade oss bäst. Vissa saker kändes självklara den bilden sa mer än den andra men också att vi ibland kände att en version tilltalade några och en annan bild tilltalade andra. Som jag känner det, det är så nyttigt att först formulera ett intryck för sig själv och sedan även kunna kommunicera det till andra. Sammantaget en mycket givande stund i mycket go stämning.
 
Det fanns också andra bilder att se och Lilliz visade återigen mjuka stämningsfulla bilder över älv och snötäckta marker, med så fin ljushantering.
 
Vid pennan Leif 
 

Lilliz Nyström
Läs hela inlägget »

Ännu en välbesökt kväll med mycket kunskap, inspiration och massor av bilder.
Hasse började med att visa oss hur man ”enkelt?” putsar till presentationen av sina bilder, skapar ramar och lägger in signatur. Nu är det bara att försöka göra det själv om minnet hängt med, men det är ju inte värre än att fråga magistern igen i värsta fall. Det blev i alla fall väldigt snyggt och proffsigt. Det blev ännu mera kunskap när Jürgen visade hur man hanterar en ganska grå vinterbild. Att man genom att sänka vitbalans och öka exponering fick bilden att bli både varm och inbjudande så ”enkelt?” och så stor skillnad.
Det blev sedan en mängd bilder där vinter och snö dominerade. Bland många, Rogers fina vinterbilder, svartvita snöbilder av Hasse inte så dumt det heller, Lilliz härliga Gulsparv och speglade vasstrån av Martti.
Och så bildspel, Klas visade en första sammanställning av kanalbilder från 1913 och framåt, en början på en fantastisk historiebeskrivning. Hasse avslutade med så härliga bohuslänska sommar bilder från Fotö och Hönö, och tänk ni det kommer en sommar igen. Kring allt detta mycket trevliga samtal och konstruktiva diskussioner.
Bildbedömning.
Detta har väckt tankarna på att vi nu tar ett steg till med synpunkter på våra bilder. Vi är säkert många som ibland skulle vilja höra våra kamraters synpunkter på en bild lite mera tydligt, om den är bra, tilltalar den osv. Inte nu i första hand en teknik diskussion om hur den skulle kunna gjorts annorlunda utan tankar om bilden och dess innehåll och budskap. Det börjar kanske med att fotografen berättar vad han tänkt själv, och sedan försöker vi hitta ett varsamt sätt att ge synpunkter. Så vill ni detta så ta med någon eller några bilder som ni tycker det skulle vara värdefullt att höra vad kamraterna tycker om.
Vid pennan Leif
 
 
 

Martti Henttunen
Hasse Lager
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Harmonilära och Gyllen snittet började vi med och jag upplevde många igenkännande leenden på min lilla betraktelse och visst är det förunderligt hur sinrikt naturen är konstruerad. Nyttig kunskap är ju förstås också att Leonardo da Vinci är den egentlige konstruktören av våra fotbollar - inte, ja ni vet ju vem. Och Mona Lisas ansikte har också gyllene snitt-proportioner och visst är hon vacker. Eller? Ambitionen är att vi skall fortsätta med bildskapande och bl.a. lära oss av konsten, konstnärer och titta på hur kända konstverk är uppbyggda. Senare skall vi också färska upp minnet med lite enkla knep.
Sen blev det bilder och vilka bilder. Genomgående var att dimman och diset inspirerat flera till att fånga helt fantastiska ljusspel. Ett annat genomgående tema var älven, men visst, det hänger ju nära ihop med dimma vid dessa temperaturer. Sen fick vi också se mer eller mindre en fågelbok på alla olika besökare vi har i vid våra fågelbord.
Som avslutning bjöd Jürgen oss på ett magnifikt bildspel en ”naturdagbok” som förutom mycket fina bilder även visade en mycket professionell ”touch” i hela presentationen bildväxlingar mm. Och inte bara det, det blev ett bildspel till, nu av Hasse ”Valön 2015” minst lika professionellt och samma här, tjusiga bilder i en väl disponerad presentation och med raffinerade bildväxlingar.
Så mycket inspiration att vi bara bugar!
Resten av kvällen blev det arbete, vi iordningställde nya bilder under Görans ledning till vår fasta utställning hos Fastighetsbyrån och Joakim hade utbildning i kamera teknik.
Det här är väl en fotoklubb när den är som allra bäst, det tycker i alla fall jag.

Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Jarmila Szalasny
Kerstin Martinsson
Lilliz
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »


Så var vi tillbaka nere i vår källare igen. Nära nog fullt hus, samma goa stämning och massor av fina bilder.
Vi pratade om vårprogrammet och var eniga om att upplägget kändes både spännande och utmanande, så vi kör så. I år har vi alltså siktet att lära oss mera om bildskapande, komposition, harmoni mm och att bli ändå bättre på att fånga stämningar och känslor.
Ja bilder då, det verkade som julhelgen erbjudit rika tillfällen till bildskapande. Resultaten var bedövande. Hasse visade ett bildspel en årskrönika från Färdsle med nya fräcka grepp vid bildväxlingarna och så fick vi se Rogers natur årskrönika, båda helt magnifika.
Sen fick vi se dykdalber i älven så nu vet vi vad det är. För er som inte var med, så är det stolparna i älven med de gula utliggarna, som visar båtarna vägen. Ja sen var det allt från amaryllis, strömmande vatten, nyårsfyrverkerier i Trollhättan, till stämningsbilder över älven
Härliga och inspirerande bilder.
Vid pennan Leif
 

Alf Wulff
Hasse Lager
Joachim Werder
Kerstin Martinssom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

2016

Sista kvällen för året med gänget gick i utbildningens tecken och vi tog del av ett bejublat föredrag.

Men först hedrade vi en av våra egna duktiga utbildare och fotograf, Joachim Werder som så välförtjänt blev årets LEFK´are. Motiveringen var:
"En skicklig fotograf som kan det mesta från kamerateknik till att skapa extraordinära bildspel. En kamrat som pedagogiskt delar med sig av sitt kunnande"

Därefter tog

Patrik Larsson
naturfotograf och utbildare från

Moderskeppet


över och berättade om sitt sätt att ta naturbilder.

Allt illustrerat med fantastiska bilder. Det blev lite granna av en sammanfattning av de ledmotiv, bilder, komposition mm vi haft under året.

Till detta serverades bulle , extra kakor och som vanligt gott kaffe, och jag är övertygad att vi alla lämnade kvällen vederkvickta till kropp och själ. Så som avslutning, tack för i år.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
till er alla / Leif
 

Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

ARBETSKVÄLL var det, eller kanske rent av SKOLKVÄLL. Det fanns i alla fall gott om elever och en och annan lärare. Leif hjälpte någon att ladda in Lightroom på en laptop, Ralf lärde ut Picasa och visade att det programmet kan en hel del och är lätt att använda för den som är ovan vid bildbehandlingsprogram, samt, det hjälper till att hålla ordning på dina bilder. Det finns ju andra bra bildbehandlingsprogram också som man säger på SVT och Sveriges radio. Joakim och Klas lärde ut kamerateknik ( läs: så fungerar kameran) på var sitt håll. Passpartouter skars ut av Klas och Ulrika.
Nästa måndag, som för övrigt är den sista för säsongen, är det föredrag av Patrik Larsson från Moderskeppet. Välkomna!
Om vi drack kaffe? Klart vi gjorde! Gott!

tycker i alla fall …………Lilliz

Läs hela inlägget »
ARBETSKVÄLL var det förra veckan. Igår var det som vanligt, d.v.s. akademisk kvart, information från ordföranden, bildvisning, kaffe – med kaka! Gott! Bildvisningen var som sig bör, bra. Bra för att vi har duktiga fotografer så klart! Det kan inte hjälpas, men en del är duktigare än andra – gissa vilka! Vi fick i alla fall se bilder på en nybörjare – förlåt – gröngöling skall det vara, frostnupna växter, djur utan bur, som t.ex. dovhjort, mufflonfår, vildsvin och kronhjort. PÅ SAMMA BILD! Jag tror inte att den som visade bilden ens har Photoshop ( ifall ni undrar). Så fick vi se en häger sittande i torkställning, nej inte en sådan torkställning utan en där han (eller hon) sitter upprätt (eller står?) med vingarna utbredda som om de låg på marken, verkligen originellt! Den uppgående solens första morgonstrålar som lyser upp en kal trädstam över en mörk vattenyta var inte fy skam heller, effektfullt. Som grädde på moset fick vi se en bildsvit från Jämtland i septemberljus. Läckert, fina färger!
Avslutningsvis visades bilder som vi helst vill slippa se utom som ren dokumentering, dramatiska bilder  från branden på Ström, där två villor brann ner till grunden, lyckligtvis utan personskador, även om tidningarna påstod motsatsen. Man kan säga att kvällen började i dur och slutade i moll, men nästa gång är det ARBETSKVÄLL, och det är roligt, tycker i alla fall………Lilliz
Alf Wulff
Joachim Werder
Joachim Werder
Roger Sjöblom
Susanne Melander
Läs hela inlägget »

Framåtböjda, stretande mot den kalla vinden och det ymniga snöfallet i den mörka kvällen dök de upp, mestadels en och en och i något fall ett par, alla med ett gemensamt, ARBETSKVÄLL i fotoklubben. Ute, mörkt och kallt. Inne, ljust och varmt. Nästa års kalender fick en genomgång. Nya bilder till våra permanenta utställningar skrevs ut och ”passpartoutades”. Kaffe utan kaka (nytt på menyn?) dracks. Gott!
Analogt objektiv provades på digitalkamera. Objektivet uppträdde som om det inte fanns, kameran meddelade helt frankt på sin lcd-skärm att objektiv saknades. (Kameran ljuger aldrig eller……?) Nu gjorde den det i alla fall, vi såg ju att objektivet satt där! Efter att ha prövat alla inställningar som fanns utan att det fungerade, gav vi upp, för stunden. Efter diskussion och rådfrågning bland övriga, fick vi napp hos Joakim. Han sade att man skulle ställa in bländaren på objektivet på det högsta bländartalet så skulle det nog fungera. Det analoga objektivet hade ingen som helst elektronisk kontakt med kamerahuset, endast bajonettfattningen, men då tron är halva trollkonsten, provade vi, OCH SE PÅ F……… Det fungerade. Tiden gick att ställa med ordinarie reglage på kameran, likaså ISO-värdet. Bländaren däremot, gick inte, den fick vi ställa in direkt på objektivet och prova oss fram till. Naturligtvis hände det andra saker också, det diskuterades i små grupper tills det plötsligt upptäcktes att klockan var ”stängningsdags” och  mestadels en och en, i något fall ett par begav sig ut i mörkret, den kalla vinden och det ymniga snöfallet för att ta sig hem till den varma stugan och kanske ytterligare en kopp kaffe och i något fall en kaka……tycker i alla fall ……Lilliz                                                                               

Läs hela inlägget »
Knep och knåp och fina bilder.
Vi lärde oss att en hopkopplad diaprojektor, en kamera och en dator med Lightroom kunde bli ett mycket effektivt och inte minst snabbt sätt att digitalisera diabilder. Teknikern bakom detta då, ja självklart Klas.
Sen fick vi se hur man med in- och utzoomning kunde skapa kreativa bilder av det mesta. Fint illustrerat av vår kamera-ekvilibrist Jürgen, och sedan hur man hanterar bla vitbalans i mörker och konstljus dvs Alingsås ljusfestival fotat av Joakim.
Själv tycker jag att det är så bra att vi alltmera pratar om tekniken bakom bilderna, för mig blir det som resultat allt som oftast någon justering av den egna kameratekniken.
 
Kvällen bilder blev förutom detta en fin kollektion som Ralf visade och för mig är bredden av motiv och hur väl de hanteras mycket imponerande. Sedan visade Ulrika resebilder från London t.o.m mycket taget från sightseeing bussen. Flera av bilder var av riktigt hög klass.
Detta blev kvällen klo för mig, att klubben numera har en duktig "gatu-fotograf" .
 
Vid pennan /Leif.
 
Joachim
Jürgen
Klas
Ulrika
Göran
Läs hela inlägget »

Arbetskväll. Första gången på länge då vi inte haft organiserad bildvisning  med medlemmarnas egna alster. Hur föll då detta ut? Jag menar, bara ordet ARBETSKVÄLL, kan nog få en del att vända redan i dörren? Faktiskt var det förvånande många som tagit sig dit denna mörka höstkväll som temperaturmässigt förebådade den kommande vintern. Vad var det för arbete som utfördes då? En hel del olika visade det sig! Samtliga med fotografisk anknytning. Vad sägs om följande?  Hur få bra bilder på snabba föremål mitt i natten? Kör man med autofokus och blixten inställd på TTL, vilken bländare är lämplig? Vilken brännvidd är bäst? Stativ eller inte? Vad har man för vitbalansinställning på natten? Eller detta: Hur skär man till en passepartout med skärmaskinen? Hur fixar man gott kaffe? Hur gör man en bra kalender? Allt detta och mer därtill diskuterades och i en del fall, övades denna kväll, och några fick till och med svar som de var nöjda med! Som ni förstår, arbetades det både här och där i lokalen, mestadels i grupper om två eller tre, och kaffet VAR gott, tycker i alla fall…………Lilliz

Läs hela inlägget »

För att beskriva gårdagskvällen på fotoklubben försöker vi med en rebus! Man ritar upp en liksidig triangel med spetsen uppåt på ett vitt papper. Vid ”uppåtspetsen” skriver man Carl XVI Gustav, vid vänsterspetsen skriver man Albert Einstein och vid högerspetsen skriver man Lilla Edets Fotoklubb. Vad har dessa tre gemensamt? Svårt? Placera en urtavla med visare i mitten! Lättare? Inte? Tiden så klart! Vår konung Carl XVI Gustav har som valspråk: FÖR SVERIGE I TIDEN. Einstein tycker att allt är relativt och fotoklubben jobbar ju med tider. I motsats till en riksdagspolitiskt tillsatt utredning om ja eller nej till något lagförslag eller dylikt som kan ta år innan den kommer till skott, jobbar ju fotoklubben med hundra- och tusendelar av en sekund, 8 sekunder t.ex. är ju för oss en lång tid medan politikerns år för honom kan vara kort. Det är här som Einstein kommer in. Tiden är relativ i förhållande till vad man gör! Vår ”överlärare” Jürgen visade oss hur mycket tiden egentligen betyder för våra bilder. Tack för det! Gärna mera visdom i samma stil. Sedan fick vi ju se en del bilder också. Nästa måndag däremot blir det kanske mindre av detta, då det är ”arbetskväll”?

Ordförande Leif informerade om att en kaffehörna skulle inredas och ”biosalongsutredningen” får anstå till nästa termin! (Tiden igen!) Kvällen gästades av en presumtiv ny medlem som vi hoppas återkommer. Kaffe fick vi också!

Gott! tycker i alla fall…….Lilliz

Lilliz Nyström
Joachim Werder
Klas Larsson
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Bäste klubbmedlem, vet du att fotoklubben fyller 40 år i år?  Det gör den! Så nu vet du!
Förutom att titta på vackra bilder och diskussion kring dessa, samtalade vi om, just det, måndagskvällarna. Skall vi fortsätta som nu, d.v.s. titta på bilder, dricka kaffe, diskutera? Eller som någon föreslog, titta på bilder, dricka kaffe, diskutera varannan vecka och varannan vecka någon slags utbildning, grupparbete eller liknande? Kom gärna med förslag!
Lokalernas utformning, som nu för tiden kallas ”layout” kom upp på tapeten, igen!!! En idé som framfördes var ”biosalong” på tvären (ni vet ju hur lokalerna ser ut) eller i ”bakrummet”. Då kunde man först titta på bilder utan att behöva vända på stolarna och det i sin tur skulle frigöra nuvarande utrymme för andra aktiviteter. Fast kaffet fick ju vi dricka där ändå, precis som vi gjorde i går kväll! Gott! Och du, vilka bilder, de blir bara bättre och bättre, både tekniskt och bildmässigt, (komposition, skärpa, vitbalans m.m.) nu låter det väl som någon kameraförsäljare förstås, men icke, detta beror på att ett antal kunniga medlemmar gärna delar med sig av sina med  möda införskaffade kunskaper och erfarenheter, tycker i alla fall….Lilliz
Alf Wulff
Jürgen Lukas
Kersrin Martinsson
Kersrin Martinsson
Klas Larsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
En gökunge i boet, fast på bild. Det och fantastiska bilder på en kungsfiskare som fiskade ingick i den kollektion bilder som Jürgen bjöd på - helt otroliga! Men det var inte måndagens enda bra bilder Alf visade  naturbilder och sedan visade Susanne mycket kreativa grepp och Ulrika hade inspirerats till både gatubilder och äpplebilder mycket fina, även om en oskarp trädbild i mina ögon var klon bland de bilderna. Jürgen bjöd även på en instruktiv samling bilder som visade betydelsen av vitbalans men också hur över och under exponeringar förvandlade en bild från ja bara avbildande till just en bild.

Vi samtalade också lite kring begreppet bild kontra avbildning. Vad vi la in i det lite större begreppet bild, som känsla, att det påverkar oss mm. Finns ju också mycket att lära av reklambranschen som ofta använder begreppet AIDA = attention, interest, desire, action dvs på svenska, uppmärksamhet, intresse, önskan, handling. det finns mycket mer i detta ämne och vi fortsätter med det.

Vi pratade också om naturkunskap i all ära men det ändå viktigare, att berätta om data och förhållande vid fotograferingen det är ju ändå som fotografer vi är tillsammans i klubben och vi var alla ense om att sträva mot detta.
Mycket folk, gott kaffe och trevligt som vanligt
vid pennan / Leif
Alf Wulff
Susanne Melander
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Vilka bilder! Vi bjöds på helt underbara bilder mestadels ur naturen men också från landets absolut minsta stad med stadsrättigheter, Järle en residensstad i ett tänkt län i Bergslagen på 1600 talet, nära Nora. Hur stor var staden då, ja egentligen bara ett stationshus även det historiskt, landets äldsta liggande efter museijärnvägen till Nora.

Sen såg vi allt svampar, fjärilar ormar fåglar och jätteskulpturer på Tjörn, visst är naturen fantastisk. Vi började med lite mera diskussioner om hur vi ville forma resten av hösten och det blir både någon fotoutflykt någon helg och utbildning på ytterligare några veckokvällar. Aktuella ämnen är "lägga upp bildspel" , "bildbehandlingstips" och "lär känna din kamera och dess funktioner".

Sen inte minst den glada nyheten att vi har en föredragshållare på gång, Patrik Larsson,  bl a känd från Moderskeppet.

Allra först tittade vi på några mycket kända bilder som alla i olika avseende satt sina avtryck och vi ventilerade lite om etik och moral i denna typ av opinionsbildande bilder. Betydande bilder, men hur äkta var de egentligen ?
 
Kvällen däremot var samma äkta gemytliga samvaro till gott kaffe.
vid pennan / Leif
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

 VIKTIGT MEDDELANDE
 
Till alla medlemmar i Lilla Edets Fotoklubb:
Säsongspremiären  är när detta skrivs redan avklarad. Ni som inte var där, missade en hel del, men det går att reparera nästföljande måndag.
Kvällen inleddes med återseendets glädje ty sommaruppehållet har varit långt. Helt enligt statuterna inledde ordf. Leif med ett kort men hjärtligt välkomsttal. Efter detta lade han fram ett förslag till höstprogram med tydliga drag från vårprogrammet men med lite annorlunda vinkling. Kaffe fick vi också, till detta bjöd Kerstin på hembakad äpplekaka! Gott!
Åsså bilder förstås! Och vilka bilder! Man tror ju att man sett allt, men icke, bilder på sällan skådade himlafenomen, små fåglar, mellanstora fåglar, stora fåglar. Nåja, åtminstone en som skulle bli stor! Blommor av många slag, ett ståtligt segelskepp, franska byar, stor måne, små solnedgångar, ljus dovhjort m.m.
Ja, man blir överraskad varje gång, både av alla motiven och dess kvalité!
                     tycker i alla fall…………Lilliz
 
 
Alf Wulff
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Martti Henttunen
Roger Sjöblom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Även denna kväll, säsongens sista, saknades ordföranden av de femton som kom, inte fick vi extra tilldelning av kaffebröd heller, men extra när det gäller bilder fick vi. Alf t.ex. visade vildsvin och getter och en suverän bild med vindkraftverk och fullmåne. Kanske MÅNadens bild? Inte nog med det, Thomas visade bilbilder igen, denna gång bilar av olika färger på en racerbana, bilar som tappade hjulen, bilar som hakade i varandra, bilar som voltade, lyckligtvis utan personskador. Härligt, mera sådant! Klas visade bildspel om röd herre i hög hatt, som gillade olika spratt. Kronan på verket sattes av Jarmila som visade ett bildspel om ett kärlekspar, bild- och ljudmässigt väldigt bra. Roligt med något nytt. Romantiskt var det också, tycker i alla fall………
                                       Lilliz
 

Alf Wulff
Joachim Werder
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »
I kväll saknades vår ordförande, men i gengäld fick vi extra mycket gott till kaffet, vad sägs om sockrad bulle, kaka och en halv dammsugare, alla elva som var där tyckte det var gott. Så det så!
Bland de bilder som visades fastnade två fotografers verk särskilt hos mig, dels Hasses blommor, alla gula, i olika ”poser” (konstnärligt skall det va) alla mycket vackra såväl som solitärer som i massor, tänk att maskrosor kan vara så fina, för det var de, allihop, dels rödbilsrallyt från Trollhättan, bara röda bilar av varierande årgång, märke och storlek, nämligen VETERAN BRANDBILAR från hela Sverige, föredömligt dokumenterade av Thomas.

                                       Lilliz
Hasse Lager
Ralf Abrahamsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Vårvindar friska leka och viska men lugnt och gott nere i vår källare.
Bilder och härliga bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många igen var i det svårhanterliga fyrkantformatet, så fräckt. Frågan blev naturligtvis är du säker på att det inte är en Hasselbladare du har?
Och som sagt då bilder inte bara från ett enligt fotografen tjyvkallt Alf Hambe land utan mycket annat. Själv njuter jag av Alfs mjuka bilder genom hela året efter älven. Görans bilder när Ströms Stallar faller för grävskopans tänder och sen Thomas "blå" bilder från  Trollhättan och Ulrikas stickade stolpar i samma stad.  Visst är de här ljusfestivalerna och happeningarna vi har i vår närhet helt utsökta fotomotiv. Själv hade jag lite vardagsbilder från en kulturvecka i Hjärtum.
Nästa års kalender är sedan på gång berättade Karl som jobbar tillsammans med flera att föra i land kontrakten med de sponsorer vi har. Någon faller ifrån och vi hoppas några kommer till. När det gäller Lions vill man som motprestation ha Edet Festivalen i slutet av augusti förevigad och det kändes som om vi skulle kunna klara av det, så nästa gång lägger vi upp ett schema för att täcka detta.
Lite teknikdiskussion blev det sedan kring borden så flera gick sedan hem till sin kammare och provade det man lärt. Det gällde bla beskärning av bilder:
blir det inte bättre om? och jo visst det blev det, det såg vi sedan på nätet.
Själv brottas jag fortfarande med att få mina blixtar att göra som jag vill men efter lite mera experthjälp så är jag klart närmare målet. Blixten skall tämjas så det så!
Men visst fotokamrater, det är väl det här som är just är meningen med klubben? Vi samlas har trevligt lär oss av varandra och stimuleras att ta nya tag.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Leif Antonsson
Ralf Abrahamsson
Thomas Thuresson
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Ute blåste det vinterkallt och regnet alternerade med hagelskurar för att göra det så otrevligt som möjligt för oss att vistas ute. Då var det ju tur(?) att vi hade möjlighet att krypa ner i Fotoklubbens lokaler. Där bjöds det på varmt kaffe, trevliga diskussioner och, lite bilder att tycka om eller inte.
Ordförande Leif informerade bl.a. om isopropanol vilket kan med rätt utspädning användas för att ta bort svårborttagna fläckar från kameralinser, kikarlinser, glasögonlinser m.m. m.m. Finns att köpa på apoteket, Kjell &  Co. Den senare har både halvliters och helliters förpackningar. Industriellt används outspädd isopropanol (förkortas IPA, ej att förväxlas med öl) för att rengöra känsliga motordelar till lastbilar och personbilar i utvecklingsavdelningarna, lite mer utspätt till att rengöra sensorer m.m. Recept med rätt blandningsförhållanden finns på fotoklubben. Ett annat sätt att rengöra kameralinsen är att använda speciella rengöringsdukar som är indränkta med medel verksamt mot fett och damm.
Vidare visade Leif ett par stativ som utan vidare kan bäras i fickan. Små men naggande goda, se dock upp för överbelastning. Åsså bilderna. Man kan säga att det var motiv som man fick titta ned på, motiv som man fick titta upp på, och läs och häpna, motiv som man fick titta rakt fram på, från extrema närbilder till väldigt vida vyer.
Tema till nästa gång: FRITT, bra för vi lever ju i ett fritt land, tycker i alla fall………Lilliz
P.S.
     Kaffet? GOTT, som vanligt.
                                        D.S.
Alf Wulff
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

Bilder massor av bilder av alla de slag. Ralf bjöd på en kollektion utsökta bilder där många var i det svårhanterliga fyrkantformatet, mycket imponerande.

Klas visade en samling härliga bilder av alla de slag från stora och små grävare till "huvudet på ett fat" eller snarare mitt i bordet och som avslutning fick vi sedan se ett bildspel om hus med "nya, gamla och mycket gamla hus" av bildspels-experten själv, dvs Joakim, makalöst. Var det allt? Nej då. Thomas Schnauzer såg vi och sen var det rallybilder både på och utanför vägen av vem då? Jo, Göran så klart och sen Ulrikas dokumentation av Edet- mässan med mycket fina monterfoton som säkert blir uppskattade av Kommunen tillsammans med alla andras härliga bilder. Det skall bli kul att lämna över dem.

Sen var det mera utställningsplanering där Göran och Martti drar lasset och sedan har Karl börjat planeringen av nästa års kalender.

Lite teknikdiskussion blev det också kring blixthantering, där efter en stund tipsen haglade med sammanfattningen: krångla inte till det, bara hem och testa! Så lätt rodnande gör jag det.

En härlig kväll som vanligt trots ett eländigt väder ute.
Under kvällen bestämde vi också att 16 maj blir sista klubbkvällen med gänget.
----------------------------------------------------
Vid pennan Leif
 
 
 
Klas Larsson
Göran Thobiasson
Joachim Werder
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Efter den sedvanliga kvarten begärde ordföranden ordet och beskrev med hjälp av några kända konstverk gyllene snittet, ett sätt att komponera bilder, ett sätt som inte är exakt, man skulle kunna säga att det har vida ramar, poängen är ju att bilden skall andas harmoni och leda betraktarens blick in i bilden. Sedan mässade Leif om Lilla Edetmässan vilken gick av stapeln sistlidna lördag och söndag. Fotoklubben fick även i år godkänt av företagarföreningen för sitt engagemang. Klart var i alla fall att vi hade mässans renaste monter.
Bildvisning hade vi också så klart, bl.a. visade Tomas häpnadsväckande solnedgångar från kusten, Joachim hade med sig bilder från ett ödehus där taket rasat in och golvet var på god väg att falla isär. Men två styck kakelugnar fanns kvar i vad som syntes gott skick! Hasse gick ner på detaljnivå, antennkabel och kopplingsdosa bl.a.
Bilder från mässan visades också några stycken, konstigt nog var det nästan alltid en fotoklubbsmedlem närvarande någonstans i bilden. Så hade vi besök också, av en fotointresserad dam som ville titta på vad vi höll på med på måndagskvällarna. Naturligtvis drack vi kaffe också, med dammsugare. Gott! En stunds småprat hann vi också med. Säkert berättades en och annan historia som fick mungiporna att dra sig uppåt, hoppas vi får höra mer nästa vecka, tycker i alla fall……..Lilliz
Hasse Lager
Leif Antonsson
Thomas Thuresson
Läs hela inlägget »

 Måndag 4 april
 
Kvällen började som vanligt med att ordförande Leif informerade om kommande evenemang som t.ex. Edetmässan och bildvisning hos Trollhättans Fotoklubb plus lite annat smått och gott. Sedan visade vår egen Photoshoptrollkarl Hasse Lager klubbens 40-årsjubileumsansikteutåttavla som han förfärdigat. Han föklarade också HUR han gjort, böjt lite där, tänjt lite här, och dragit i diverse reglage. Som ett litet trolleri blev ju resultatet också. Strålande. Men inte nog med det, han visade ett annat trolleriknep också, nämligen hur man signerar sina foton med en pensel utan att använda en pensel, bara ett knapptryck så var det klart. (man måste fördefiniera en pensel förstås!) Så nu kan väl alla det, om inte så är det bara att besöka klubben en måndagskväll, där lär man sig fortlöpande allehanda ting som har koppling till fotograferande och foton.
Efter detta serverades kaffe och städverktyg (dammsugare alltså!) Gott!!
Och bildvisningen skall vi inte tala om, jo men det skulle vi visst. Många fina bilder, men det intressanta var ju den diskussion som följde de enskilda bilderna. Det kallar jag konstruktiv kritik, alltså inget negativt, (förr var det ju alltid negativ först) tvärtom, bara tips om hur man kunde gjort (konstruktiv kritik) och att flertalet av de närvarande var med och tyckte och inte bara proffstyckarna. Bildtemat då? Först en miljöbild och sedan en detalj ur just den miljöbilden. Förnämligt! Glöm bara inte bort att det FINNS andra motiv än blommor och fåglar.
Sist ett litet tips: Den 19 april kl 19.00 visar Conny Nord bilder på Trollhättans Fotoklubb. För närmare upplysningar kan man ringa
Håkan Olsson, tel 0520-75508.
 
Hoppas det blir lika bra nästa gång, tycker i alla fall………………Lilliz
 
 

Alf Wulff
Göran Thobiasson
Jürgen Lukas
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ralf Abrahamsson
Läs hela inlägget »

Så var då årets årsmöte avklarat med hjälp av  goa kakor och kaffe.
I år blev det endast några få nyval och inga ändringar vi fortsätter mao som förut.
  • Slutorden gällde just det som vi anser vara klubbens själ och det vi värnar om.
  • Stor bredd och mångfald i såväl motiv som kunskap och fotografer
  • Ge något åt alla, kanske inte åt alla, alla gånger
  • Att vi håller på med konst, bildkonst och då finns inget rätt eller fel
  • Att behärska redskapen för skapandet vare sig det är kamera,  efterbehandlig eller presentation är självklart bra
  • Att så många bidrar med inspirerande bilder och värdefull kunskap
  • Gemytlig samvaro !!
 
Och sedan inspirerande bilder. Ännu mera  av vår nya medlem, och visst finns det mycket sevärt i Trollhättan. Hasse överraskade att han inrett sin lada suveränt surealistiska bilder!
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
  1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
  2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
       * bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta
         hur du tänkt
       * ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa
         fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------

Vid pennan Leif
 
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »

Arbetskväll på klubben.  Vi jobbade för fullt med utställningen till Edetmässan 9-10 april under Görans ledning. Hasse bearbetade och skrev ut för fullt  och Martti skar passepartouter. Den kommer att bli jättefin och något att besöka och vara stolt över. Vi kommer att visa ett drygt 10 talet bilder och hoppas också representera Moderskeppets foto utbildning i vår monter. Dessutom berätta på ett elegant och spännande sätt att vi i år är 40 år som klubb.
Vi börjar nu få ett ganska aktningsvärt bibliotek med utställningsbilder, så ett stort tack till er alla som bjuder på bilder och fototeknik.
Vi pratade sedan om "tillämpad fotografi" dvs hur vi kan utvecklas ännu mera som fotografer, om arbetsuppgifter mm. så nu blir det hemläxor!
Nej så tufft skall det inte bli, men vi provar nu några gånger med att mera noggrant  ange ett bildtema, en utmaning och det är min förhoppning att vi alla provar och känner på uppgiften.
Det är sedan ännu mera stimulerande om du vill visa dina bilder och berätta för oss andra hur du tänkt.
 
----------------------------------------------------
FOTO-UTMANING
Två bilder på blommor:
1. Det första på blomman i sin miljö dvs med bakgrund men det är blomman som är motivet.
2. Det andra en närbild där du med hjälp av att behärska skärpedjup får blomman att framträda extra
* bägge bilderna skall vara medvetet komponerade och du skall berätta hur du tänkt
* ljussättning kan vara naturlig, tilläggsljus eller varför inte testa fyllnadsblixt
 
Motivet: blommorna kan vara både ute och inneblommor och visst självklart om så är något helt annat, maskindel, husgeråd men fotat med samma mål miljö och närbild.
----------------------------------------------------
 
Och sedan alla inspirerande bilder. denna gången hade vi dessutom glädjen att välkomna en ny medlem, Thomas och se vem han var som fotograf. Eftersom han var från Trollhättan så blev det mycket fall och härligt ljusspel.
Hasses miljö måste väl vara den mest dokumenterade i vår närhet. Denna gången på nära håll, enbär, mossor och lavar allt fångat med den där extra känslan som visar att man trivs där man är.
Jürgen hade inspirerats av Joachims vattendroppar förra gången och hittat en egen spännande vinkel. Sen igen dessa fantastiska fåglar i flykt fångade med blixt och fotocell teknik.
Ulrika visa Kungälvs hus i ovanliga vinklar och en mycket stilfull svartvit vy över Lödöse.
Mycket härliga foton min favorit blev nog ändå segelskeppet Göteborg på väg uppför älven.
Vid pennan Leif
 
 

Ulrika Eriksson
Thomas Thuresson
Hasse Lager
Läs hela inlägget »
Vi ställer ut på Edetmässan 9 och 10 april, det blev kvällens första beslut. Göran blir utställningsansvarig och vi siktar nu bara på en bildutställning som visar vår mångfald i motiv och fotografer. Vi gläds och hoppas på att många vill låta sig representeras. Vi hoppas också berätta att vi nu som klubb har nått den aktningsvärda åldern av 40år!
Sedan fortsatte vi att prata kring komposition och bildelement, diskussionen fortsatte långt efteråt och massor av synpunkter ventilerades. Jag tror att många lärde sig och tog till sig. Ja egentligen är det väl så att detta sitter i ryggmärgen på många av oss, men att just formulera begreppen sätter lite sprätt på gamla kunskaper.
Själv tycker jag att det finns mycket att lära sig av konstnärer som egentligen startar med komposition medan vi ofta försöker fixa till den i efterhand genom beskärning mm. Och då var vi där igen, det är vid fototillfället du har störst möjlighet att ta med dig i bild det som sen kanske kan bli den där toppbilden!
En annan lite speciell kunskap är att gyllene snittet dvs de proportioner som de allra flesta uppfattar ger harmoni i en bild är 1,6 alltså inte en tredjedels regel utan lite mer eller lite mindre än en tredjedel. Vi ser bland våra kamrater att de bilder som verkligen har det lilla extra där har fotografen omedvetet eller medvetet utnyttjat detta.
Och sedan bilder och det är så inspirerande att få ta del av dessa. Denna gång var det Jarmila som har en alldeles extra hand med extra ljus i sina bilder, Joakim som frös droppar, kamera och blixt teknik av yttersta klass och sen Kerstin som visade på "Sahara öken" fångat i slammet vid bygget av tunneln vid nya 45án. Det finns motiv överallt så härligt att se denna experimentlusta
Vid pennan Leif 
Jarmila Szalaśny
Joachim Werder
Kerstin Martinsson
Läs hela inlägget »
Vi började med en ny dimension i bildvisning. Jürgen bjöd på ett stort antal bilder med sina kommentarer till. Vad han menat med bilden, hur han bara genom små förflyttningar och byte av brännvidd mm kunnat skapa helt olika bilder. Som Jürgen sa, det är inte att springa maraton som ger bilder,  motiv finns precis över allt ikring oss det gäller bara att se dem. Vi har hört andra säga precis samma sak så visst är det så. Skall man bli lite filosofisk så gäller det att stanna till och se det vackra kring oss och sedan dessutom försöka återge det i en bild.
Sen igen diskussionen i att göra färdigt bilden så långt det går redan på plats, självklart har man störst förutsättningar då att få den optimala bilden om man "beskär" på plats , man får ju större upplösning och skärpa än om man gör det i efterhand i PhotoShop, och grenen till vänster i förgrunden om den ändå varit med på bilden osv.
Ändå inget fel i att jobba i PhotoShop de flesta av oss gör ändå detta för att ge sin bild bästa möjliga utseende, vi stod ju en gång i mörkret och skuggade och efterlyste.
Självklart är ändå  kunskapen i att hantera sitt redskap kameran  grunden och sedan inte minst en stor portion tålamod.
 
Sen gläds vi åt alla som bjuder på bilder och inspiration.  Denna gången Hasse, Klas, Kerstin; Lilliz, Martti och Ulrika. Vi såg allt från renar, Highland cattle boskap till trolska isbilder.
Min favorit idag blev Klas vinter och vattenbild med skimret i vattnet (nr5) eller varför inte renen!
 
Hasse Lager
Kerstin Martinsson
Klas Larsson
Lilliz Nyström
Martti Henttunen
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »
Färska bullar kaffe, utbildning och bilder, kan det bli bättre. Kvällen började med att Joakim repeterade grunderna i att skapa bildspel i ProShow Gold och Producer. Förstår inte varför det ser så lätt ut när Joakim utbildar oss och sen när man kommer hem? Kan det ha något med minnet att göra, i alla fall så antecknade jag denna gång så pennan glödde.
Utbildningen är i alla fall suverän och jag tror både vana ”bildspelare” och vi som just börjat, lärde sig något, tack för det.
Sen blev det bilder där Hasse visade flera snitsiga ramar tillverkade i Ps, snyggt. Själv hade jag jobbat lite mer med några av mina bilder och åtminstone så tycker jag själv att jag lärt mig. Alf hade sedan verkligen hörsammat utmaningen om att visa bilder och visade en fin kollektion med allt från älgar till holländska drakar och tulpaner, vi njöt och drömde om sommar och resor.

Månadens bild.
I samband med detta så började vi ett nytt sätt att plocka fram månadens bild. Ulrika och Alf har som bildgrupp ansvaret för detta, men vill nu bjuda in oss att delta.

Reglerna är så här: Under måndagsvisningarna skriver du som vill, upp den eller de bilder du tilltalats mest av.Bara ett namn och en kort beskrivning av bilden exvis.  ”Hasse svan i ram” eller ”Alf de rödaste löven” eller ”Leif vallmo”. Du lägger det anonymt i vår låda och sedan när månaden är slut så blir alla dessa röster ett stöd för bildgruppen när de utser månadens bild.
 
Tips om fototillfälle.
Ett ytterligare nygammalt initiativ. Vi kommer som fast punkt varje måndag tipsa varandra om aktuella fototillfällen, naturställen, evenemang eller vad det nu kan vara. Blir det bra så blir det också en blänkare på hemsidan. Eventuellt kan det leda till att några intresserade planerar en gemensam utflykt.
 
Vid pennan Leif 
Alf Wulff
Hasse Lager
Leif Antonsson
Läs hela inlägget »

Stackade och stackars amaryllisar, granna grönsiskor, runda isflak och isflak som trasiga glasskivor och 12 åringar som spelade basket. Med andra ord som vanligt en mångfald av fina bilder som visade vår bredd i både bild och teknikkonst.

Men vi började med Hasse som visade hur man hanterar RAW konverteraren i såväl Elements som CS6. Vilken lärdom, och igen det jag personligen sätter så högt är beskrivningarna av arbetsmetoderna. Nu finns det snart inga ursäkter för ”nåja” kort det är ju verkligen inte så svårt att fixa till dem, men ändå med respekten att ju bättre det är från början ju bättre blir resultatet.

Arbetstemat under kvällen var annars bildspel där några av oss kollade våra alster mot magister Joakim. Just det här när någon som verkligen är ”expert” på bildspel, på bildbehandling mm delar med sig av sin djupa kunskap det tycker jag är klubben när den är som allra bäst. Jag, och jag hoppas många av oss, blir inspirerade och känner att vi utvecklas, verkligen bra. Dessutom fick vi på stående fot ett löfte om en repris om bildspelsgrunderna nästa gång, super!

Utmaning för nästa gång blir att vi siktar på att vi alla visar något arbetsprov på vår fotokonst nytt som gammal allt är ok.

Så mycket på gång att vi nästan glömde kaffet och pepparkakorna som till slut fick oss att återfå värmen. Nästa gång skall elementet ha varit på !

Vid pennan Leif 

Hasse Lager
Klas Larsson
Leif Antonsson
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Bildspel från början till slut. I kväll fick vi en fantastisk instruktion om hur man skapar proffsiga bildspel av mästaren själv dvs Joakim. Pedagogiskt och inspirerande, det kanske ändå inte är så svårt. Trevligt var det och en hel timme bara försvann, så nu är det bara hem och testa. Dessutom kom vi överens om en repris längre fram och kanske till och med en kurs. Vi bugar och tackar!
 
Sen blev det bilder, Alf började med vackra bilder från sin omgivning och vi fick bland annat se härliga höstfärger. Hasse fortsatte med en kollektion exempel på inramade bilder skapade i Photoshop och lite mera PS-skapade bilder. Väldigt inspirerande, även om vi inser att det kostat bra många timmar vid datorn. Han fortsatte sen med sin senaste passion: att stacka närbilder och skapa smått osannolika skärpedjup, botanik ända in på pistill nivå. Lilliz skapar vinterbilder så man verkligen känner, att det varit en fin vinter och Ulrika avslutade med bilder från vandringar i både Sverige och Spanien, så fina.
För mig så blir jag ofta berörd av mjukheten och vardagligheten i Alfs bilder men ingen nämnd och ingen glömd, fantastiska bilder av alla.
Som en sista avslutning visade Hasse sin senast version av bildspelet om Locks rike och ja visst är det proffs så blir det proffsigt.
 
Slutligen var vi överens om att bli mera synliga som klubb och kommer bla att lägga ut inbjudan på olika facebook fotogrupper i vår närhet. Visst vore det roligt med nya inspirerande bekantskaper ibland oss. Vi har också tankar på att bygga ett gemensamt bildspel som presentation av oss.
Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Lilliz
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Vi började kvällen med en tidsresa i konstens värld. Vi startade med gyllene snittets störste ingenjör dvs Leonardo da Vincis ”Nattvarden” och passerade genom renässans, romantik, impressionism och landade i expressionism och till slut Edward Munchs ”Skriet”. Det sista som en påminnelse om hur man med kunskap även kan uttrycka ångest med rätt komposition.
Mycket –ismer tja kanske men ändå så tror jag vi imponerades av hur genomtänkt många konstverk är uppbyggda och hur mycket som finns att hämta i denna kunskap när vi skapar själva. Kanske rentav någon av oss i framtiden kommer att nämnas som en av ”fotoismen”, vem vet.
 
Efter det så bjöd Jürgen både på sig själv och fantastiska bilder, och vi resonerade kring komposition och vad bilderna uttryckte. Vi fick se bilder i olika versioner och själva känna efter vilken version som tilltalade oss bäst. Vissa saker kändes självklara den bilden sa mer än den andra men också att vi ibland kände att en version tilltalade några och en annan bild tilltalade andra. Som jag känner det, det är så nyttigt att först formulera ett intryck för sig själv och sedan även kunna kommunicera det till andra. Sammantaget en mycket givande stund i mycket go stämning.
 
Det fanns också andra bilder att se och Lilliz visade återigen mjuka stämningsfulla bilder över älv och snötäckta marker, med så fin ljushantering.
 
Vid pennan Leif 
 

Lilliz Nyström
Läs hela inlägget »

Ännu en välbesökt kväll med mycket kunskap, inspiration och massor av bilder.
Hasse började med att visa oss hur man ”enkelt?” putsar till presentationen av sina bilder, skapar ramar och lägger in signatur. Nu är det bara att försöka göra det själv om minnet hängt med, men det är ju inte värre än att fråga magistern igen i värsta fall. Det blev i alla fall väldigt snyggt och proffsigt. Det blev ännu mera kunskap när Jürgen visade hur man hanterar en ganska grå vinterbild. Att man genom att sänka vitbalans och öka exponering fick bilden att bli både varm och inbjudande så ”enkelt?” och så stor skillnad.
Det blev sedan en mängd bilder där vinter och snö dominerade. Bland många, Rogers fina vinterbilder, svartvita snöbilder av Hasse inte så dumt det heller, Lilliz härliga Gulsparv och speglade vasstrån av Martti.
Och så bildspel, Klas visade en första sammanställning av kanalbilder från 1913 och framåt, en början på en fantastisk historiebeskrivning. Hasse avslutade med så härliga bohuslänska sommar bilder från Fotö och Hönö, och tänk ni det kommer en sommar igen. Kring allt detta mycket trevliga samtal och konstruktiva diskussioner.
Bildbedömning.
Detta har väckt tankarna på att vi nu tar ett steg till med synpunkter på våra bilder. Vi är säkert många som ibland skulle vilja höra våra kamraters synpunkter på en bild lite mera tydligt, om den är bra, tilltalar den osv. Inte nu i första hand en teknik diskussion om hur den skulle kunna gjorts annorlunda utan tankar om bilden och dess innehåll och budskap. Det börjar kanske med att fotografen berättar vad han tänkt själv, och sedan försöker vi hitta ett varsamt sätt att ge synpunkter. Så vill ni detta så ta med någon eller några bilder som ni tycker det skulle vara värdefullt att höra vad kamraterna tycker om.
Vid pennan Leif
 
 
 

Martti Henttunen
Hasse Lager
Lilliz Nyström
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »

Harmonilära och Gyllen snittet började vi med och jag upplevde många igenkännande leenden på min lilla betraktelse och visst är det förunderligt hur sinrikt naturen är konstruerad. Nyttig kunskap är ju förstås också att Leonardo da Vinci är den egentlige konstruktören av våra fotbollar - inte, ja ni vet ju vem. Och Mona Lisas ansikte har också gyllene snitt-proportioner och visst är hon vacker. Eller? Ambitionen är att vi skall fortsätta med bildskapande och bl.a. lära oss av konsten, konstnärer och titta på hur kända konstverk är uppbyggda. Senare skall vi också färska upp minnet med lite enkla knep.
Sen blev det bilder och vilka bilder. Genomgående var att dimman och diset inspirerat flera till att fånga helt fantastiska ljusspel. Ett annat genomgående tema var älven, men visst, det hänger ju nära ihop med dimma vid dessa temperaturer. Sen fick vi också se mer eller mindre en fågelbok på alla olika besökare vi har i vid våra fågelbord.
Som avslutning bjöd Jürgen oss på ett magnifikt bildspel en ”naturdagbok” som förutom mycket fina bilder även visade en mycket professionell ”touch” i hela presentationen bildväxlingar mm. Och inte bara det, det blev ett bildspel till, nu av Hasse ”Valön 2015” minst lika professionellt och samma här, tjusiga bilder i en väl disponerad presentation och med raffinerade bildväxlingar.
Så mycket inspiration att vi bara bugar!
Resten av kvällen blev det arbete, vi iordningställde nya bilder under Görans ledning till vår fasta utställning hos Fastighetsbyrån och Joakim hade utbildning i kamera teknik.
Det här är väl en fotoklubb när den är som allra bäst, det tycker i alla fall jag.

Vid pennan Leif

Alf Wulff
Hasse Lager
Jarmila Szalasny
Kerstin Martinsson
Lilliz
Roger Sjöblom
Läs hela inlägget »


Så var vi tillbaka nere i vår källare igen. Nära nog fullt hus, samma goa stämning och massor av fina bilder.
Vi pratade om vårprogrammet och var eniga om att upplägget kändes både spännande och utmanande, så vi kör så. I år har vi alltså siktet att lära oss mera om bildskapande, komposition, harmoni mm och att bli ändå bättre på att fånga stämningar och känslor.
Ja bilder då, det verkade som julhelgen erbjudit rika tillfällen till bildskapande. Resultaten var bedövande. Hasse visade ett bildspel en årskrönika från Färdsle med nya fräcka grepp vid bildväxlingarna och så fick vi se Rogers natur årskrönika, båda helt magnifika.
Sen fick vi se dykdalber i älven så nu vet vi vad det är. För er som inte var med, så är det stolparna i älven med de gula utliggarna, som visar båtarna vägen. Ja sen var det allt från amaryllis, strömmande vatten, nyårsfyrverkerier i Trollhättan, till stämningsbilder över älven
Härliga och inspirerande bilder.
Vid pennan Leif
 

Alf Wulff
Hasse Lager
Joachim Werder
Kerstin Martinssom
Ulrika Eriksson
Läs hela inlägget »

Länkar

Arkiv

Etiketter

-

Länkar

Etiketter

-

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter

-

Senaste inlägg

Senaste kommentar

Bloggarkiv